На колонката: Горивата пак тръгнаха нагоре, качиха 9 стотинки за месец

Най-евтино е в Габрово и Добрич, най-скъпо – във Видин
22 фев 2019 15:00, Красимир Ангелов
89
На колонката: Горивата пак тръгнаха нагоре, качиха 9 стотинки за месец
Снимка: Pixabay

Цените на горивата у нас отново тръгнаха плавно нагоре, като в рамките на месец цената на бензина и дизела скочи средно с 9 стотинки за литър, сочи проверка на Dnes.bg в специализирания сайт fuelo.net.

Най-масовият бензин А95 се търгува средно за 2,03 лева за литър, което е скок с 9 стотинки за последния месец. Същото повишение има и при дизела, който се продава средно за 2,23 лева за литър. При пропан-бутана повишението е с 6 стотинки за последните 30 дни.

Още по темата
Областите Габрово, Добрич и Русе са местата, където горивото е най-евтино в момента. В Габрово и областта бензинът струва 2,01 лева за литър, а дизелът – 2,20, което е с 2-3 стотинки по-евтино от средното за страната.

София е точно по средата на класацията, като в столицата литър бензин се търгува средно за 2,02 лева за литър, дизелът – 2,22 лв, а пропан-бутанът – 0,97 лв.

Областите с най-скъпи горива са Плевен, Търговище, Кюстендил и Видин. В най-северозападната област на страната А95 струва 2,06 лева за литър, а дизеловото гориво – 2,26.

Както е известно, от 1 април 2019 г. всички касови бележки, които получаваме за заредено гориво на бензиностанциите, ще са по-подробни. Целта е крайният потребител да бъде информиран за това каква част от платената от него сума за закупените течни горива представлява косвени данъци, както и каква е продажната стойност на горивата и стойността на тяхното придобиване от търговеца. Това гласят последните промени в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин.

Съгласно новите изисквания при продажба на течни горива във фискалния бон, издаван на бензиностанциите, ще трябва да е отпечатана на отделни редове по вид гориво и информация за размер на ДДС за продаденото/зареденото гориво; размер на акциза за продаденото гориво; продажна цена на горивото без акциз и без данък върху добавената стойност (нето стойност) и покупна цена на горивото без акциз и без ДДС (покупна стойност).

От НАП обръщат внимание, че разликата между крайната продажна цена и покупната му цена не трябва да се възприема като печалба за търговеца, тъй като в този марж се включват и други разходи на съответната бензиностанция за продажбата на горивото - заплати, обучения, сервиз и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 5 години
Хайде тогава на улицата,те си правят,майтап с нас.
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обличайте жълтите жилетки! Няма друг начин!
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нагоре, нагоре, нагоре води ни към нищото герб
23
0
 
13
 
! Отговори
Мега преди 5 години
Нефтохим е на загуба. Спасявайте Златев, че идват избори.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-скъп в Европа бензинът (А95) е в Италия, Швеция и Гърция - около 3 лв/л.Най-евтин е в Русия - 1,20 лв/л.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зареждайте от Гърция, там са по-качествени горивата (без газта), но бензинът е 3 кинта.
20
1
 
7
 
! Отговори
Joko преди 5 години
До MaйMyнaтaЛичните автомобили нямат съществен дял от конссумацията на ТЕЧНИ горива. основен консуматро е транспорта с дизелови двигатели. От там идва основната печалба на картела. Не случайно цената на дизела е по-висока от цената на бензина.
19
4
 
12
 
! Отговори
абе... преди 5 години
бас държа, че и 4лв на литър да стане, няма да е проблем за хората! Е, ще си пишем тук гневни думи, но к'во от тва ?
18
0
 
12
 
! Отговори
Бойко преди 5 години
Пуснах малко Фъндък на електората, сега ще си го взема тройно;)))
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A лошият Мадуро го продава по 1 цент.А добрият Тръмп иска да му го вземе и да го продава по $1,50Абе демокрацийка му е майката.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата така ще бори климатичните промени с много скъпи горива за да се замърсява по-малко. Ако не сме живи още по-добре за глобалистите няма да замърсяваме.
15
1
 
15
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Кви жилетки бе, не ги карайте тия коли един месец, и ще свалят цените на горивата!
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е и ние българите да слагаме жълтите жилетки и да им (гласуваме) с тоягата
13
0
 
6
 
! Отговори
Пепа преди 5 години
*** тва сериозно ли?
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е дело на Путин.
11
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРОТЕСТИТЕ НАКАРАХА СТРАХЛИВИЯ *** И АВЕРА МУ ВАЛЬО ЗЛАТЕВ ДА СВАЛЯТ ВРЕМЕННО ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА И ЩОМ ОТШУМЯХА ТЕЗИ ПРОТЕСТИ ЦЕНИТЕ ПАК ТРЪГНАХА НАГОРЕ.
10
1
 
8
 
! Отговори
V преди 5 години
Долара катери от както вдигнаха лихвите зад океана ,петрола и той минал 65 $ за барел и според мен тенденцията е такава. Парите се обезцениха .Вижте как раздават пари на Пловдив столица на ,,културата,, Ако някой иска да те обере е достатъчно да каже,,култура,,и може да си пише хонорар от 10 000 лв за една вечер.Това не е месечна заплата .Това са няколко часа ,,труд,, Аз ако съм на тоя въобще няма да играя тото .То тва е като тото . За една вечер да вземеш колкото един работник за цяла година
9
1
 
18
 
! Отговори
Вафлички и храсти преди 5 години
Това е от стабилността, понеже най-стабилни сме в мизерията.
8
1
 
6
 
! Отговори
АВТОМИВКАТА ДО ЕКО преди 5 години
АВТОМИВКАТА ДО ЕКО КРИЕ ДАНЪЦИ НЕ СЕ ИЗДАВАТ КАСОВИ БЕЛЕЖКИ ЗА МОНЕТИ , СЕ СПАГАТ ПО ЕДИН ЛЕВ ЗА ВОДА
7
0
 
39
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Навсякъде по света протести се водят до падане на правителството.У нас протестите продължават до падането на .... цената на горивата.След един месец - пак същото.