На колонката: Горивата пак тръгнаха нагоре, качиха 9 стотинки за месец

Най-евтино е в Габрово и Добрич, най-скъпо – във Видин
22 фев 2019 15:00, Красимир Ангелов
89
На колонката: Горивата пак тръгнаха нагоре, качиха 9 стотинки за месец
Снимка: Pixabay

Цените на горивата у нас отново тръгнаха плавно нагоре, като в рамките на месец цената на бензина и дизела скочи средно с 9 стотинки за литър, сочи проверка на Dnes.bg в специализирания сайт fuelo.net.

Най-масовият бензин А95 се търгува средно за 2,03 лева за литър, което е скок с 9 стотинки за последния месец. Същото повишение има и при дизела, който се продава средно за 2,23 лева за литър. При пропан-бутана повишението е с 6 стотинки за последните 30 дни.

Още по темата
Областите Габрово, Добрич и Русе са местата, където горивото е най-евтино в момента. В Габрово и областта бензинът струва 2,01 лева за литър, а дизелът – 2,20, което е с 2-3 стотинки по-евтино от средното за страната.

София е точно по средата на класацията, като в столицата литър бензин се търгува средно за 2,02 лева за литър, дизелът – 2,22 лв, а пропан-бутанът – 0,97 лв.

Областите с най-скъпи горива са Плевен, Търговище, Кюстендил и Видин. В най-северозападната област на страната А95 струва 2,06 лева за литър, а дизеловото гориво – 2,26.

Както е известно, от 1 април 2019 г. всички касови бележки, които получаваме за заредено гориво на бензиностанциите, ще са по-подробни. Целта е крайният потребител да бъде информиран за това каква част от платената от него сума за закупените течни горива представлява косвени данъци, както и каква е продажната стойност на горивата и стойността на тяхното придобиване от търговеца. Това гласят последните промени в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин.

Съгласно новите изисквания при продажба на течни горива във фискалния бон, издаван на бензиностанциите, ще трябва да е отпечатана на отделни редове по вид гориво и информация за размер на ДДС за продаденото/зареденото гориво; размер на акциза за продаденото гориво; продажна цена на горивото без акциз и без данък върху добавената стойност (нето стойност) и покупна цена на горивото без акциз и без ДДС (покупна стойност).

От НАП обръщат внимание, че разликата между крайната продажна цена и покупната му цена не трябва да се възприема като печалба за търговеца, тъй като в този марж се включват и други разходи на съответната бензиностанция за продажбата на горивото - заплати, обучения, сервиз и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е отвратен от капитализма, да за минава в Куба/Венецуела/КНДР.даже и в Русия отдавна вече е капитализъм, а КПСС е забранена.
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен64Тя таратайката ти станала на 20 години, ти сега си се сетил, да я пазиш.Не бой се, и на етанол и на олио ще те изкара още 100хкм.
64
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНТИМожеш ли с български паспорт да отидеш в 110 страни на света? можеш.Можеше ли преди 30 години да се приближиш до границата? не можеше.Искаш пак ли да си затворник?
63
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега плащаме и 10% етанол в бензина и 7% рапично олио в дизела. Загледайте се в бензиноколонките, има си етикети Е10 и В7.По този начин плащаме повече, за да могат зърнарите да получат субсидии, а с тези субсидии да си купят жипче 500 коня и нова наложница. Да не говорим как се отразяват тези буламачи на двигателя на 10-20 годишните ви(ни) таралясници.Честито!Хихихихихихихихиххххххииии!!!
62
4
 
13
 
! Отговори
АНТИ до Значи преди 5 години
Преди 30г., много ни говориха за демокрация, но хората видяха, че маФията превзе страната.Пасле, много ни говориха за ЕС и НАТО, но тук сега сме страна нито от Изтока, нито от Запада.Сега ни повтарят, даже натъртват, за евроатл.ценности, но джендърство, трети пол, и гейовски неща пробутват.
61
1
 
24
 
! Отговори
Значи преди 5 години
От много време насам е пълно с коментари на хорица, които отвратени от случващото се в България последните 30 г. плюят демокрацията и капитализма. Само да ви кажа, че тук БГ няма такива неща!!! Точно обратното е, макар да е с етикет на горните и оттам идва проблема. Скрита диктатура, скрит фашизъм, скрити и явни монополи на пазара, порочни практики по време на избори-машината работи на пълни обороти и случайни резултати не се допускат. Та за каква демокрация и какъв капитализъм говорим тук?
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва даа плащаме колкото Хюберт и Щалер за д се борим с глобалното затопляне.
59
0
 
4
 
! Отговори
само МАЧ преди 5 години
До ПредприемачКоличествените натрупвания на бензинови автомобили по пътя на пазарната логика ще доведе до "качествени изменения" в цената на бензина... Каква мечта.... каква радост за българина предприемач
58
0
 
5
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
До 58Хахаха, на тая ку 7 тоя смешен матор. Че тя два тона, пък си зел малолитражни матори. Истинските мъже карат ве осмаци ве ей, де си тръгнал да ти се смеят само
57
2
 
7
 
! Отговори
До Предприемач преди 5 години
Провери цената на моята глупава дизеларка Audi Q7 S-Line 3.0TDI, 2017- за джипки ще ми говори киселяка, ще си карам и дизел и ракетно гориво като имам парите :)
56
11
 
18
 
! Отговори
Предприемач преди 5 години
По 5 лв да стане дано дизела. Да се поразчистят малко трошките и беднюхите от пътя. Само създават предпоставки за ПТП. Аз съм инвестирал в нов Джип, 3 месеца заплати не съм давал за целта. В бг е по лесно да си намериш балъци да работят за без пари, отколкото читав едногодишен джип или С класа
55
2
 
37
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
до 46Бойко Борисов управлява България вече 10 години..Ако "Лукойл" помагаше финансово на БСП, отдавна Вальо Златев щеше да бъде ударен от НАП, ДАНС, МВР ...Валентин Златев обаче не играе покер с Корнелия Нинова, а с друг човек ...Всички знаем кой !
54
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който носи жълта жилетка може да си сипе безплатно бензин на бензиностанциите.
53
1
 
9
 
! Отговори
Шофьор преди 5 години
Моля "специалистите" по цените да пишат колко е бензина на бензиностанциите на Марешки.
52
3
 
9
 
! Отговори
Шенко преди 5 години
Ас си земам нафта от земеделците, ного е хубава и без акциз. На 1.30 я зимам, бмвто не си ще гумите, навсякъде флизам с врътите. Зареждайте баламите от Лукойл хахах
51
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
я да си мирувате...Бате Боце каза ,че сме добре и за пример на цяла Европа!
50
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
казах ли ве бе шматоци преди месец ви казах не се хващайте на безсмислени протести за горивата , протестирайте що икономиката не върви що не се изгражда аец що не се прави южен поток що по някакви начини се източват и фалирват банки всичко това властта го знае добре а да и що се купуват некви самолети и що се крадът толкова много пари за една калпаво изградена магистралка за такива неща протестирайте не за 5 -10 стотинки цена на бензина при това нелеп протест опашка от коли които разходват
49
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербаджиите на съд! Вече и Нова е тяхна!
48
1
 
3
 
! Отговори
До 44 преди 5 години
Кои, сирийците и пакистанците ли???
47
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БарселонаТо е нормално да е най скъп във Видин....те са най богати...Егати и мизерията...БСП на това разчита.Ръчка огъня при най-бедните и онеправданите, за да предизвикат безредици в страната.Това е динствения им шанс да се загнездят във властта, която вземат ли ще убиват, но няма да пуснат.