Свободата и справедливостта не се дават даром. Трябва да се отстояват!

Политиците изопачавали спомена за Руско-турската освободителна война
Обновена: 3 мар 2019 20:34 | 3 мар 2019 20:10, Нели Христова
133

Снимки: Димитър Кьосемарлиев

Свободата и справедливостта никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да ги отстоява. Върху това акцентира президентът Румен Радев в словото си по време на тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание" по повод националния ни празник.

Още по темата

Според него през годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война е изопачаван според политическата конюнктура на момента.

Държавният глава напомни, че преди 141 години на днешната дата възкръсна България.

"Възкресението е плод на дълго усилие и много жертви. Паисий ни припомни кои сме и откъде идваме. Борците за църковна независимост възродиха   християнската ни вяра. Възрожденците разпалиха неугасимата искра на свободата. Левски формулира чистата и свята република, в която всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони. Бенковски и априлци отвориха  фаталната рана в сърцето на тирана. Кладите на Батак, Клисура и Панагюрище бележат пътя към нова България, увенчан с неувяхваща слава от героизма на българските опълченци", каза той.
 
Президентът допълни, че свободата дойде с щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори.

"Вестниците и хрониките от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война, за възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяването на манифеста. Споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия, и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново. За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме",  отбеляза Радев.
 
Той цитира и руския историк Николай Епанчин, офицер в освободителната армия, който казва: "Великият християнски народ не може да е себелюбец, той е длъжен да е човеколюбец, иначе не е нито християнски, нито велик".
 
Според държавния глава българският народ  завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода, защото така повеляват християнското човеколюбие и собственото ни достойнство.
 
"Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда. Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на Възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели", завърши Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
17
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Като слушам президента, гледам откъде изгрява слънцето :)
47
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БАЛТОНИТЕ СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА,ЩЕ ГИ СМЕНЯТ С ВАТЕНКИ РАИРАНИ С НАДПИС КЬОВЕШИ.
46
18
 
10
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Много благодаря на другаря Путин, че неговия Цар ни освободи преди 141 години. За награда, чекистите-учители на другаря Путин избиха всичките наследници на Царя Освободител.Затова сега ми е малко трудно да знам на кого и за какво точно да благодаря.
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДСБ УБИЕЦ НА КОМУНИСТИ
44
14
 
4
 
! Отговори
Трол преди 5 години
За каква свобода става въпрос някой да обясни, че въобще не се разбира...
43
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Натрапената догма, че руснаците са ни освободили заради "черните ни очи" просто не съответства на историческата истина. Те просто са си гонили интереса да излезат на Бяло море и в този си интеррес са използвали българските опълченци да им помогнат за постигането на целта си.
42
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президента повтаря едни ,добре известни думи !Думи !!!Всеки, може да ги Повтори !И ,какво от това ?!Фалшива Държава !
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Някой сиТова го кажи първо на президента.
40
4
 
35
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Все едно ми е от коя партия ще е президентът ни,стига да се държи като българин.Бих подкрепил всеки от предишните,стига да не се беше държал като евро-атлантически ветропоказател.Пожелавам на президента Румен Радев,да върви по този път,който е поел.Дано и тези след него,бъдат все така първо и преди всичко БЪЛГАРИ.
39
4
 
27
 
! Отговори
Някой си преди 5 години
Най - големият проблем на Българите е тоталното не умение да уважават властта.Президента винаги печели преки избори като фигура от някоя партия и винаги на някои избиратели гласували за другия кандидат , избраният изглежда "чужд". Това не може и не трябва да е повод за коментарите които прочетох. От момента на встъпване в длъжност това не е вече партийно лице, а Български президент и длъжността следва да се уважава от всички!!!А речта беше добра и умна !!!
38
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки от Гроб е за доживотен затвор!
37
1
 
7
 
! Отговори
wqw преди 5 години
писна ми от патриоти цял ден
36
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този е цял прецедент, но не и президент. Говори само заучени глупости.
35
10
 
7
 
! Отговори
Rumba Radeff преди 5 години
Когато говориш с мен, ще мълчиш!
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А1 вие порно сайтове ли предлагате вече сезирам сем да види два дена а1вървят реклами порно сезирам сем
33
10
 
39
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Радев е единственият дето каза забранената думичка - Русия. На всички останали подложки им е заседнал суджук в гърлото от преяждане.
32
30
 
12
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Старшината пак е наговорил куп глупости!
31
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЛАСУВАШ ЗА ДСБ,НЯМА КОМУНИСТИ,НЯМА ПРОБЛЕМИ!
30
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквах да каже пак нещо за машинното гласуване и Грипен, но и така пак успя да политизира и тоя празник! Пречи му глобализацията, но не слиза с Деса от мерцедеса и си прави екскурзии на държавни разноски все на запад, хитрец е, също като *** и останалите бесепарски крадци, плюят западните държви, ама децата им живеят и учат там, а не в Русия!
29
38
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво другарю прецедент - достойна *** Кремъл!

Спонсорирани публикации