Зависими от Русия? Не, знаем интереса си, увери Петкова

Интересът към АЕЦ "Белене" - сериозен, "Турски поток", съобразен с ЕК
Обновена: 5 мар 2019 13:31 | 5 мар 2019 10:13, Веселина Йорданова
143
Зависими от Русия? Не, знаем интереса си, увери Петкова
Снимка: БТА, архив

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че не можем да говорим за увеличаване на зависимостта от Русия след разговорите между премиерите Борисов и Медведев на енергийни теми.

Още по темата
Тя посочи пред Нова телевизия, че националният ни интерес и политика в областта на енергетиката са ясно определени и свързани с това да има сигурност на енергийните доставки и диверсификация на източниците и маршрутите.

Министърът коментира изграждането на АЕЦ "Белене", като заяви, че сега е лесно да се говори каква е била стойността на проекта през 2006 година. "Тя е 3 млрд. 997 млн. евро, но в тях не е включена ескалацията. В рамките на разговорите, водени от 2006 до 2008 г. не е финализиран договорът за изграждането на централата и не са определени неговите параметри, в това число и параметрите, свързани с финансите", каза Петкова.

По думите й технологията за изграждане на реактора е най-съвременната и най-сигурната. Петкова напомни, че имаме платено оборудване, площадка, която е лицензирана и са налице всички предпоставки да бъде направен опит този проект да бъде реализиран на пазарен принцип. Тя изтъкна, че според последния доклад на БАН площадката е с най-ниския риск от земетресения в цялата страна.

"Ситуацията днес е много по-различна от тази, която беше през 2012 г. , когато беше взето решение за спиране на проекта. Тогава беше налице и тази финансово-икономическа криза, която не даде възможност за намиране на най-добрия финансов модел за реализация на проекта", каза още Петкова.

До броени дни България ще обнародва поканата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Към проекта имало сериозен инвеститорски интерес - от китайска, френска, корейска, руска страна.

Енергийният министър уточни, че липсващата инфраструктура по трасето за "Турски поток" е 484 км и ще бъде изградена от компресорна станция "Провадия" до българо-сръбската граница.

Всичко, което сме направили по изграждането на "Турски поток", е изцяло съобразено с европейските правила и защитава националния ни интерес, изтъкна още тя.

"ЕК е убедена в това, че България работи за диверсификация именно чрез изграждането на липсващата инфраструктура и на тези междусистемни връзки, които трябва да изградим със съседните страни", посочи Петкова и допълни, че приходите, които ще се реализират от газопровода за година, са над 397 млн. лв., тоест до 2039 г. България ще си възвърне инвестицията.

Министърът каза още, че и България, и Русия са извлекли своите поуки, свързани с реализацията на проекта "Южен поток".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
5
 
25
 
! Отговори
Тролове Еврейски преди 5 години
до сега САЩ не са ни предложили нито газ нито са ни предложили да ни строят газопровод !!!за каква енергиина независимос дрънкате !!!???като спрем да купуваме газ от Русия от кой ще я купиме !?нито САЩ нито Европа ни предлагат газ !!!и от къде ще ни предложат - те няма от къде да я вземат тази газ !!!запада се опитва да ни върне в каменната ера - не ви ли стана ясно !?
98
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кои са българските интереси,да затъват все повече в руската зависимост,ли,госпожа?И да ни докарат един ден,"зелените човечета",да си охраняват тръбите,централите и да "защитят нарушените права "на увеличаващите се руснаци у нас,както в Украйна ли?
97
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Промити Мозъци 99 Две атомни централи,Турски поток и газов хъб,това са химерите на Борисов и компания.Но,сметката по неустойките,на които руснаците са царе,плащат само обикновените българи,за съжаление.А джобовете на управляващите и на енергийната мафия се напълват.
96
9
 
19
 
! Отговори
Промити Мозъци преди 5 години
Тесла на не доучилия евреин- хомосексуалист Мъск носи страшни загуби,обаче Уол Стрийтските еврей продължават да наливат милиарди в тази компания за електрокариСега някакви експерти на хранилка при Сорос пяна им излиза на устите да обясняват колко неизгодно е да се строи Белене Запада прави всичко възможно да ни върне в каменната ера - още ли не ви е ясно !!!!
95
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гинка калинка
94
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 години некадърност,гавра с българския народ,спиране на изгодни сделки и сключване на неизгодни сделки без никаква полза и с високи разходи за страната,заеми и т.н.Стига!
93
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберите падат,на инат ще гласуваме за АБВ!"Защо ли реве Боко Тиквата? Има защо! Сам си е виновен!Боковата идиотщина ще я плащаме всички!!! Южен поток беше предвиден за 63млд.к.м годишно, от които 3млд.к.м оставаха за нас, а останалите се транзитираха за Сърбия, Унгария, Австрия. От този транзит България печелеше годишно около 700млн евро, което дори Путин го каза. А, сега? Ще се моли наш Боко на Ердоган за 15млд.к.м , като цената не се знае. Боко е наистина национален предател!!!!!!!"
92
13
 
6
 
! Отговори
тъй ще е преди 5 години
Социалистите не построиха Южен Патак и атомната, ама после коментират Бойко.Все едно. Каквото и да правят, така или иначе руснаците ще си останат суровинен заден двор на България.
91
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инвестицията от газопровода ще се върне когато се върне инвестицията за ръждивите Ф-16 ,т.е. НИКОГА! Поне в този живот.Герберастите са най-невежите управници в цялата ни 1300г. история.
90
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гинка Петкова защо е още министър.
89
4
 
17
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 5 години
Теменужка е отчайващо некомпетентна женица ,станала министър от обикновен счетоводител.Вместо да си стои в счетоводството на някое ТКЗС ,тази невзрачна особа се рее във висините на собствената си глупост.Кабинета "Тиква-3" прилича на кокошарник с тези Теменужки ,Николинки ,Екатеринки , Цецки и всякакви пернати.
88
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая женица не знае на кой свят се намира! Тя дали осъзнава в какъв киреч се опитват да ни набутат руснаците и че тя ще е лично отговорна за многомилиардни щети за България. Осъзнава ли ,че ще опере пешкира!?
87
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая е първа дружка на Гинка оШфорката от Пазарджик. Безсрамие!
86
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МАФИЯ! ОГРАБВАТ НИ!
85
10
 
22
 
! Отговори
Промити Мозъци преди 5 години
за сега Русия не ви е предложила никава газ така че няма за кво да се коситеМедведев каза : Ако ЕК ви позволи да ползвате Турски Поток .... АКОа ЕК от еврейски марионетки НИКОГА няма да ви позволи да ползвате газ от Турски Потокчака ви съдбата на Украйан - ще ви ползват като пушечно месо и след това просто ще ви изоставят западните гадове и кравешка фашкия не дават за вас - още ли не ви е ясно !!!
84
10
 
10
 
! Отговори
лъжи преди 5 години
Петкова: "площадката е с най-ниския риск от земетресения в цялата страна." Това е най-голямата лъжа ,която съм чела напоследък. Ето ви друг цитат: 'В Свищов дори най-лекото земетресение всява ужас в хората, защото всички си спомняме най-черния петък за Свищов 4 март 1977 г., когато точно в 21, 24 ч. започва най-убийственотоземетресение в историята на България." от 7.3 по скалата на Рихтер. Аз го преживях,но други хора загинаха.
83
6
 
15
 
! Отговори
ДОКТОР преди 5 години
До чернобилчеПОИНТЕРЕСУВАИ СЕ КАКВО ИЗЛИЗА ОТ СОПЛАТА НА САМОЛЕТИТЕ НА САЩ БАЗИРАНИ В 4 --ТЕ БАЗИ И ЩЕ РАЗБЕРЕШ ИСТИНАТА ЗА ВИСОКИТЕ НИВА НА РАКОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ У НАС
82
10
 
21
 
! Отговори
Тролове Еврейски преди 5 години
зависили сме от Русия ....а какво направиха за нас САЩ за да не зависим !!!????да не би да ни предложиха газ !!!???да не би да ни предложиха да ни построят газопровод !!!???какво ще правим след година-две когато Русия спре тръбата през Украйна !!!???писнаха ми ушите от пошлата ви и плиткоумна анти-Руска истерия !!!!!!!!!!!!!
81
5
 
22
 
! Отговори
ХоХо преди 5 години
Отново се разнесе миризма от Теме-НУЖНИКА !
80
2
 
21
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
А защо никой не пита "А зависими ли сме от САЩ или пък свободни ли сме от Брюксел ?