Бедно, бедно мюфтийство... с 4700 имота, които дава под наем

Държавата щяла да му опрости и дълговете за делата срещу нея
133
Бедно, бедно мюфтийство... с  4700 имота, които дава под наем
Снимка: Булфото, архив

На фона на очакваното опрощаване на дълговете на Главното мюфтийско се оказа, че то има цели 4700 имота, които дава под наем.

Според Николай Панков, експерт по етнически въпроси и бивш главен секретар на мюфтийството, то съвсем не е толкова сиромахомилско, както се представя.

Още по темата

"При всеки нормален български гражданин, който отдаде едно дюкянче под наем, НАП веднага отива и му слага касов апарат", коментира той пред БНР.

Комисията по вероизповеданията в Народното събрание вчера прие законопроекта на ГЕРБ и ДПС, с който се дава възможност за опрощаване на задълженията на официалните вероизповедания в България. От финансовото министерство посочиха, че дълговете са в размер на над 8,2 млн. лв.

"8,2 млн. лв. беше посочена като задължения на всички вероизповедания, а се оказва, че това е само за мюсюлманското изповедание", подчерта Николай Панков.

"В закона за опрощаването влизат данъци, акцизи, мита, осигуровки, влизат дори наложените финансови корекции по европейските програми, държавните и общински такси и още ред неща, включително и присъдените съдебни разноски, които в случая с мюсюлманското изповедание са прекалено много – около 3 млн. дължи, защото води 28 загубени дела спрямо държавата и общините по повод на възстановяване на собственост", обясни експертът.

Той призова и президентът Румен Радев да не мълчи, а да вземе отношение по въпроса.

"Всяка секунда мълчание от негова страна води до абсолютно съглашателство. Фактически леглото, в което е зачената любовта между ГЕРБ и ДПС, се оказва президентството", коментира Панков.

Според него, ако е така, може да говорим за много по-голяма конспирация и заговор срещу българския народ.

Той посочи, че за данъци за имущество мюфтийството дължи на община София около 600 хил. лв. само за 2009 г., а на Пловдив – 300 хил. лв.

Панков обяви, че днес ще сезират правосъдното министерство.

"Имаме сериозна декларация и с представяне на тези 140 окончателни дела. Ще попитаме – как точно ще се спази законът и какъв е мониторингът на ЕК по този въпрос, как се нарушава върховенството на закона. Влезлите в сила съдебни дела се изпълняват от всички. Не може група народни представители да се крият зад националната сигурност и да казват, че това е проблем на националната сигурност", настоя той.

Според него останалите вероизповедания нямат задължения, така се се поставя мюсюлманското вероизповедание в привилегирована ситуация.

"Това представлява недопустима държавна помощ. Още днес ще сезираме ЕК за тази нерегламентирана помощ. Това е прецедент", закани се Панков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво стана с онова дело за радикален ислям в Пазарджик?
76
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този жест към Турция ще си го припомня, докато давам гласа си на следващите избори.
75
0
 
18
 
! Отговори
Бръм преди 5 години
Що тука само пишете бе, не знае те къде са жълтите павета.... или по лесно е зад монитора да се правиш на велик с кафенце и цигара....Тъй че... сърдете се сами на себе си .... като не знаете да си защитавате правата и за изразявате несъгласието си
74
13
 
3
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Къде го намерихте този псевдо експерт,който когато беше на работа в Мюфтийството се облагодетелства и допринесе за натрупване на тези задължения.Сега като човек на Недим Генджев се опитва пак да направи нещо...А за тези имоти знае много добре ,че по-голямата част не носят пари тъй като не са във владение на Мюфтийството.
73
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тъжноИзмират български деца, без да има пари за лечението им навън, измират български пенсионери, не стигат парите в НАШИТЕ болници!Правилно, парите не стигат!По времето на БСП пари просто нямаше.Това е разликата.Нищо, като *** стане премиер ще ви каже кон боб яде ли.
72
3
 
7
 
! Отговори
ами да преди 5 години
До Osmanс помощта на Баце тяхният брой се увеличи чувствително.
71
2
 
43
 
! Отговори
Любопитен преди 5 години
Трябва ли да честитим 8-ми март на Баце и Цецо,след като вече официално са в харема на Доган?
70
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ангел Грънчаров, лека му пръст викаше на мюфтийството "муфтаджийство" и не е сбъркал.
69
3
 
36
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Не е проблемът толкова в 8-те милиона,да кажем че държавата ще даде съответно 20-30млн на БПЦ(проорционално) и ще се уравни положението.Проблемът е,че една партия(и двамата и лидери) си купува парламентарен комфорт с чужди пари!А това НЕ БИВА да бъде простено!
68
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата просто изпълнява това, което му наредят от Сараите. Нали именно Доганов го направи генерал на времето. Защото з беше, че е един самовлюбен малограмотник, който е лесен за манипулиране.
67
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е след като овчето племе постоянно избира неграмотни далавераджии и крадци като Борисов и Цветанов да го управляват. Сега да си сърба попарата.
66
2
 
40
 
! Отговори
тъжно преди 5 години
Измират български деца, без да има пари за лечението им навън, измират български пенсионери, не стигат парите в НАШИТЕ болници! щО ЗА ЛИЦЕМЕРИЕ И ГЕНОЦИД!
65
37
 
5
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Държавната издръжка за мюфтийството е 1/9 от тази за БПЦ. И да, точно, има имоти, които трябва да се поддържат. Тук не е Чехия с една джамия, а държава, в която дълго време джамиите са били повече от църквите. Да не говорим, че по време на комунизма ги правеха кафенета и какво ли не. Поне сега субсидията трябва да се увеличи. Наследството трябва да се поддържа.
64
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква религиозна собственост е това щом религиозните храмове се отдават под наем за други цели необвързани с основната им дейност,че дори земите,които ползват как религиозна общност независимо с храмови застройки или без,като парцели с терени са им предоставени от държавата,общините как/по административно деление по предназначение с гражданско разрешение на обществото от чието име са представени в представителните институци и щом не могат да ги използват за дейноста обявена те не ги заслужават
63
2
 
20
 
! Отговори
даам преди 5 години
Да ви кажа честно етнически турци в истинския смисъл в България са малко! Генетика, проверено е! Български мохамедани доста, но пък са кротки, тъй като такъв е исляма по тези земи. За мен всички трябва да са под общ знаменател и трябва всички да плащат или да им се опростява на всички. Ако тези пари се опростят, то тогава нека мюфтийството да спре да взема пари от радикалисти и новите мюфтиит и програми за религиозно обучение да минават през Дирекция вероизповедания. Това е национално отговорно!
62
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не "пари на вятъра", нашите пари отиват на вятъра
61
0
 
25
 
! Отговори
?! преди 5 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
60
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срам, по-добре е да се покрият дълговете на болниците, след като изгонят тези, които ги източват, да се дадат за лечения на деца и други нуждаещи се в чужбина.Пари на вятъра
59
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам нищо против турците в БГ,но това опростяване на дългове а мюфтийството не е справедливо.
58
1
 
24
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До Анонимен"ГЕРБ=турци"Турците нищо не са виновни,че ГЕРБ им се подлагат!Що да не се възползват?Дьонметата са за бой!