Младите у нас: Не спортуват, не четат... Но пък всеки ден пазаруват!

Наблюдава се изтичане не само на мозъци, но и на работна ръка
12 мар 2019 16:08,
45
Младите у нас: Не спортуват, не четат... Но пък всеки ден пазаруват!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Младите хора у нас предпочитат релакса и почивката, а много от тях не четат, не спортуват, но пък за сметка на това пазаруват често.

Намерението за емиграция сред младежите не е толкова силно като в предишни години, но пък се задълбочава етническото отчуждение.

Младите са и по-социални, по-оптимистнични и по-отдалечени от гражданска и политическа активност. За сметка на това младежда в България показва нарастваща европейска идентичност наравно с растящи признаци на национализъм.

Още по темата

Това са част от изводите от младежко изследване, представено от експертите от Института по социология "Иван Хаджийски", социологическа агенция "Галъп интернешънъл" и фондация "Фридрих Еберт" на пресконференция в БТА.

Според данните в изследването всеки пети младеж у нас не чете изобщо. Една четвърт пък въобще не спортуват, стана ясно от думите на доц. Сийка Ковачева от Пловдивския университет.

За сметка на това огромна част от младежите у нас са консуматори на търговски продукти.

"Близо една четвърт от младежите пазаруват всеки ден. Честотата на пазаруване не зависи от финансовите възможности", каза още тя.

Резултатите от проучването сочат, че двете дейности, които присъстват с най-голяма честота във всекидневието на младежите, са слушането на музика и прекарването на време със семейството.

Творческите занимания като писане, рисуване, свирене на музикален инструмент присъстват с различна честота в свободното време на малко над една трета от българските младежи.

Друга тенденция, която отчита изследването е и изтичането на работна ръка от страната. Все повече нискоквалифицирани младежи, които не намират перспектива в страната търсят развитие извън граница.

Първан Симеонов, директор на "Галъп Интернешънъл" заяви, че телефонът и автомобилът вече не са вещи на лукса за младите, дори и сред изследваните лица в гетата.

За смартфона се мисли не като за вещ, а като за достъп до идентичност. Като продължаващ проблем, регистриран и в настоящото изследване, той отчете резултатът, че младите хора у нас не се чувстват добре подготвени с образованието, което получават, когато излязат на пазара на труда.

Симеонов коментира, че за младежите социалните медии и интернет изместват телевизията. По думите му това поколение харесва споделянето и социалните медии.

Като тенденция у нас продължава да се отлага напускането на семейството. По думите му бракът и плановете за две деца остават на думи, действията наяве се отлагат.

По отношение на сексуалната разкрепостеност - въздържанието преди брака се смята за добродетел от едва 15 проценти от младежите. За сравнение през 2014 г. този дял е бил 31 на сто.

Проф. Емил Митев от Института "Иван Хаджийски" обобщи, че за съвременните младежи сега на първо място е свободата, а на второ място е печалбата.

"Това са отговори, които говорят според мен за едно - преходът е завършен и е осмислен от новите млади, защото свободата е съдържание на демокрацията, а печалбата, е моторът на пазарната икономика", посочи той.

По думите му, ако през 60-те, 80-те години са е наблюдавало как се развива младежта като относително самостоятелна социобиологична група, то сега се установява много важни факти за нейната хомогенизация.

"Преди всичко различията между младите мъже и жени са престанали да играят съществена роля", обясни проф.Митев. "Последното изследване свидетелства, че женската еманципация е в заключителна фаза", каза още той и изтъкна, че сега самочувствието на младите жени се е изравнило с това на мъжете. По думите му сега жените два пъти повече четат книги от мъжете, повече учат, имат повече стремежи към висше образование.

Изследването "Българската младеж 2018/2019", проведено от "Галъп интернешънъл" по поръчка на фондация "Фридрих Еберт", бюро България, е част от международния изследователски проект "Изследвания за младежта в Югоизточна Европа 2018/2019" и цели да идентифицира, опише и анализира младежките нагласи и модели на поведение в съвременното общество. Допитването е проведено сред млади хора на възраст между 15-29 години едновременно в 10 страни от Югоизточна Европа през 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
2
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
"Младите у нас: Не спортуват, не четат... Но пък всеки ден..."Първата ми асоциация не бе точно, че пазаруват, а нещо, което младите обичат да правят и се римува с "четат". ;-) Да, точно това е, за което си мислите.
33
3
 
20
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Ами пазаруват младите,но какво?И аз пращам децата си за хляб,масло и плодове.И не всички деца са консуматори-има и добри ученици с добри морални ценности.Точно пък на хора едва избутали университет не вярвам
32
3
 
21
 
! Отговори
Анна преди 5 години
То пък все едно възрастните четат... В семействата, в които се чете, четат и децата, при това не само на български. Същото се отнася и за спорта, и за другите активности. Не знам защо сте избрали такова негативно заглавие, при положение че в изследването се отбелязват и някои хубави тенденции. Хейтът не е модерен от известно време.
31
4
 
14
 
! Отговори
Загниваща БГ преди 5 години
Повечко социални ,повечко родителски пари,баба и дядо насреща и защо й трябва на младежта да рботи,а пък да чете,за каквО,като знаее ,че само като ходи на у-ще ще получи добри оценки и няма да повтаря-щото е било забранено.От сутрин до вечер показват филми и шоута как живееят и печелят ***,простаците,дембИЛИТЕ и бацилите . Е за каво да работят ,имат къде да спят-при родителите,има какво да ядът-при родителите има и 5 лв за цигари от мама и 5 лв за кафе от тати и соц мрежите и сме супер герои
30
1
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 5 години
това, че смяташ себе си за роб си е твой проблем
29
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22Да е! Аз бях от зубърите. Сега аз и компания правим пачка, а бойците се бият с лопатите, кашоните и прочие в опит, да не умрат от глад :)Аз съм доволен!
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
25 така си е!
27
4
 
5
 
! Отговори
До 24 преди 5 години
С такова мислене, ще си останеш роб. Аз не съм.
26
0
 
16
 
! Отговори
Pen преди 5 години
"Намерението за емиграция сред младежите не е толкова силно като в предишни години, но пък се задълбочава етническото отчуждение." - какво означава това "етническо отчуждение" ? Може автора иска да каже ,че българският етнос се отчуждава в чужбина а тук остават само *** ,които не искат да ходят никъде. :)))))
25
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що бе спортуват.Тренират бокс,кикбокс и най-разнообразни известни и неизвестни техники за чупене на кости глави къртене на зъби и подобни прелести.През останалото време помпат във фитнеса,къркат,друсат слушат чалга.Ако има и БМВ и перхидролена мадама за опъване това означава че младият човек е напълно завършен и съвършен тип. Какво още може да се иска освен татуировки с питбули,звезди ножове и цитати от руски гангстерси филми? Могат да четат и спортуват
24
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупавия и консуматорски народ лесно се ръководи и управлява.Роби сме и такива ще си останем.
23
0
 
30
 
! Отговори
... преди 5 години
Епа какво повече му требе на вожда! Младеж дето ако требе да си напише името то требе да погледне няколко пъти в личната си карта, при което ще има само 2 правописни грешки при писанетои още само да иска да пазарува! Това спорта, четенето, бачкането и още труги неща от сорта са за маймуните, не се става лесно човек! Ама инак пък самочувствието е пропорционално на незнаенето! Колкото повече не знаеш толкоз повече самочувствие имаш! Също както е при примaтите! Вгигаш гирултия и си големия маймун!
22
1
 
38
 
! Отговори
Не съм експерт, но.. преди 5 години
Ааа, за жените не знам, но у нашия град, всички младежи между 15 и 25 годишна възраст са или боксьори, или кик-боксьори, или ММА бойци...
21
3
 
22
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 5 години
Торбаланци - мечтата на Андрешко !Сега пазаруват, лятото на почивка в Гърция, Турция, Малдивите, екскурзии в Мол'овете на Истамбул и Дубай, а на есен ще ги видим отново под балкона на Бойко да искат да им плати бензина, парното и тока !Та да питам, да пращам ли пари или да ги занеса лятото...ама друг път !?
20
0
 
28
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До 18 Не знам на колко си, но съществуването ти ни дава надежда. Има умни и възпитани деца, просто не са много.
19
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ са предоволни от такива избиратели.На тях такива им трябват.
18
2
 
53
 
! Отговори
Ветрувианския човек преди 5 години
Вярно е.Аз почти нямам приятел, с който мога да проведа стойностен разговор.99% от темите са футбол, чалга, пиене,цигари, наркот. вещества и т.н.
17
5
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
До БауНямам нужда от секс,правителството ми го слага всеки ден !!
16
6
 
14
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До 15'Младите' не значи само момичета драги ... Знам, че всичко свеждаш до секс ама живота е повече от това...
15
8
 
23
 
! Отговори
Стотинков преди 5 години
Всеки ден пазарували младите.. Те все от някъде взимат пари.=========Цената вдига краката, или краката вдигат цената.Нали знаете ?!