За да повишим стандарта – трябва да си внесем работна ръка!

На година губим по 40 000 души от пазара на труда
14 мар 2019 22:46,
149

За да се повиши материалнто състояние на хората трябва да имем стабилна и развиваща се икономика, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

"Имаме сравнително добър икономически ръст в сравнение с Европа. Старият континент изостава в сравнение с Китай и САЩ. Икономиката ни расте, но много по-бавно от страните в Централна или Източна Европа. Това се констатира на днешната дискусия. На събитието се отзоваха както управляващите, така и опозицията", отбеляза той в "Денят ON AIR".

Той посочи основните проблеми – бизнес средата и недостигът на кадри.

Още по темата

"На година губим по 40 000 души на пазара на труда. Трябват нови политики в сферата на демографията. Трябват усилия за привличане на работна ръка от чужбина", посочи той.

Васил Велев подчерта, че у нас пенсионерите се изравниха с работещите.

"Продължаваме да се питаме какво направихме, за да върнем българите от чужбина, но за да се върнат трябва да се повиши стандартът. Трябва да вкарваме работна ръка от трети страни. Вместо това ние се питаме трябва ли ни или не. Тези хора трябва да получават не гражданство, а карта за постоянно пребиваване. След 5 години работа могат да кандидатстват за гражданство", обясни Велев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
30
 
! Отговори
Крум преди 5 години
Стига сме говорили за заплати нека го кажем:Искаме стандарт на живот, никои не се интересува дали заплатата му ще е 500 или 50 000 а какво можеш де си позволиш с нея.Осигурете стандарта на живот по-добър от този в чужбина и не сама българите ще искат да дойдат тук. Сигурен съм, че 90% от хората избягали там са отишли за да осигурят по-добър живот на семействата си. Не мога да ги обвинявам, че искат по-добро за роднините си, а Вие?
79
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може и да намерите хора дето да искат да живеят и работят в България, но трябва яко търсене ,.....................в клубовете на мазохистите.
78
0
 
21
 
! Отговори
нострадамус преди 5 години
За да се вдигне стандарта трябва да задължат фирмите да плащат повече със законсъс внос на работна ръка няма как да стане те и те ще работят за малко пари
77
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябват усилия за привличане на работна ръка от чужбина---НАРОДА ОТ ЧУЖБИНА УМИРА ДА РАБОТИ С НИСКИ ЗАПЛАТИ
76
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На година губим по 40 000 души от пазара на труда---ЩЕ НАТЯКНА ОТНОВО:ДОКАТО ВСИЧКИ НАСЛЕДНИЦИ НА КРАДЛИВИТЕ КОМУНИСТИ НЕ СЕ ВКАРАТ ПО ЗАТОВРИТЕ ДЪРЖАВАТА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ...
75
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
трябва да си внесем работна ръка!---А КАКВО ЩЕ РАБОТИ ТАЯ "РАБОТНА РЪКА" ?И ЗАЩО ЩЕ ИСКА ДА РАБОТИ ТУК ?ЗАРАДИ НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ МОЖЕ БИ...
74
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откакто се помня ми обясняват че заплатите в България са ниски защото има безработица. Когато работната сила стане дефицит, тогава заплатата ще се вдигне. Закон за търсенето и предлагането. И сега какво стана. Какво ли няма да измислят само и само да не вдигнат леко заплатите.
73
0
 
22
 
! Отговори
Pen преди 5 години
Айде внасяйте я тази прословута работна ръка! Стига само сте мрънкали ,че ми писна вече.
72
0
 
24
 
! Отговори
ГОСТ преди 5 години
До Анонимен 76 То у нас и имигранти не се задържаха.Всички запрашиха по други европейски държави,като децата ни.Не мисля ,че ще дойдат по балами от нас да работят за тези заплати.
71
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще дойдат всякакви измамници, стига да има евтин труд.
70
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 76Въртим сучем, ама все още не знаем че с политически партии създадени от комунисти, ченгета и агентите им- до една- и мутрите им бизнесмени , икономика не се прави! Заплати с декрет не се вдигат!Нито читави инвестиции ще дойдат, нито децата ни ще се върнат.Нито пък имигранти ще се задържат.
69
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работници няма да дойдат. Трябва да пратим бизнеса в Африка да работи, а да плаща нормален 45 процентен данък печалба в България. Така правят нормалните, развитите страни. Ще ги пратим да вземат концесии, летища, златни мини, петролни находища по света, да плащат на *** 1% комисиона, а в България да влачат всички печалби и приходи от Туземия, под форма на разходи за консултации. Така правят чешките, германските и всякакви фирми в България.
68
1
 
25
 
! Отговори
чичо преди 5 години
Няма как да внесеш работна ръка от третия свят. Те идват да живеят на социални помощи, а не да работят.
67
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въртим сучем , но никой не говори за съществено повишение на заплатите на работещите.Някой сериозно ли смята , че с тези заплати ще дойдат работници от чужбина.
66
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само не разбрах от кое точно африканско племе ще наемате хора, че някои са канибали и ще стане страшно!
65
1
 
21
 
! Отговори
Владо преди 5 години
Ако пенсиите и заплатите са еднакви значи няма икономика, а се раздава милостиня. Икономика в България почти няма. Производството е слабо. Системата се базира не на работа, а на измами. Кого лъжете бе пишман ръководители?
64
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не искате да плащате нормално и внасяте хора от Субсахарска Африка, ок. Тия хора работят тук докато вземат документи за Европа и после бегом към Германия. А после? Да не говорим, че само няколко пъти да им предложите любимите си номера и ще избягат предварително.
63
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на мигрантите им е ясно че няма хляб тука и за това бягат на запад.Иначе биха останали за да учат и работят тук.
62
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейците няма да дойдат да ви работят, така че ще "внесете" хора от 3 свят. И ще им плащате по-малко отколкото на българите. Та нещо не виждам как това ще повиши стандарта на хората? Най-много да изгоните и малкото останали българи с желание за работа.
61
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цинични са всички статии от този вид.