Докога?! Бити с тухли жени, с ножове - над 60 сигнала за насилие дневно

Жертви на насилие искат регистър на обажданията на тел. 112
Обновена: 16 мар 2019 16:21 | 16 мар 2019 16:15, Веселина Йорданова
168
Докога?! Бити с тухли жени, с ножове - над 60 сигнала за насилие дневно
Шествието на 8 март против насилието. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Средно над 60 сигнала за домашно насилие дневно постъпват на спешния телефон 112.

Това са обявили от системата за спешни повиквания по време на среща в Народното събрание преди дни, свързана с проблемите на жените, жертва на насилие.

Още по темата
В рамките на срещата по покана на парламентарния председател Цвета Караянчева жените от инициативата "Цвете за нея" са представители своите осем искания за законови и други промени, с които да се ограничат жертвите на насилие.

Едно от исканията е да има регистър на обажданията на телефон 112, защото жени са сигнализирали за това, че позвъняванията им не се пазели в системата, коментира Албена Белянова от "Цвете за нея" пред Дарик.
 
"На срещата беше директорът на 112, който увери, че няма такава възможност да бъде укрит един сигнал. Информираха ни, че 63 сигнала на ден за домашно насилие се получават на телефон 112. Проблемът, с който се сблъскват и 112, и органите на МВР, е, че рядко се оказва съдействие след подаване на сигнал, включително и от хората, които са подали сигнала. Но това не е причина да не се мисли как да се преодолее това. Защото много често става въпрос за страх, който идва след осъзнаване", каза тя.

Според нея на срещата е имало хора, които "горят в работата си", а от друга страна видели чиновническо бездушие в някои от присъстващите, "за които жертвите на насилие сме статистика и нищо повече".

"Случаите напоследък са за бити с тухли жени, с ножове, в някаква степен оскотяване, в някаква степен и точно това чувство за безнаказаност.... Другото важно е бездушието, което цари. Наблюдавам го в институциите, но се наблюдава и в обществото. Има нещо друго, което също е част от нашите предложения - случаи, в които социалните работници казват, че в събота и неделя не могат да дойдат и да окажат подкрепа, защото е извън работното време. Насилието се случва денонощно. Тоест трябва да се помисли за начин, по който на децата, на жените да може да бъде осигурена денонощна подкрепа, а не да бъдат оставени сами", смята Албена Белянова.
 
Тя добави, че заместник-министърът на вътрешните работи е обещал в дежурните екипи в полицията да има един полицай, който да е преминал специализирано обучение по проблемите за домашното насилие, за да може да има адекватна реакция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С конвенция или без конвенция бай *** ще млати жена си с повод или без повод!
65
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОТ КОНВЕНЦИЯТА СЕ СТРАХУВАТ САМО ОНЕЗИ КОИТО ЗНАЯТЧЕ ЩЕ ГИ ОСЪДЯТ...----------От гърбави п.едераси ли да ме е страх?
64
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега като приемем ИК, вече всичко ще е само цветя и рози. Аман от манипулации.
63
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Презареждането и цъкането е за аматьорите. Аз съм професионалист, и при това, добре платен.
62
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЙДЕ БРАТ , ПРЕЗАРЕДИ ОЩЕ 100 ПЪТИ И ЦЪКНИ 100 "-"...КОНВЕНЦИЯТА ЩЕ СЕ РАТИФИЦИРА
61
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РАТИФИЦИРАНЕ НА КОНВЕНЦИЯТА------------Съдене за тези, които я налагат и тва е!
60
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В КРАЙНА СМЕТКАВ БЪЛГАРИЯ ЖЕНИТЕ СА МНОЗИНСТВОНЕ СПАМАРИТЕ ДЕТО ЦЪКАТ "-" ПРЕЗ ПРОКСИТО
59
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждате ли, че журналистите просто търсят внимание?!?---АМИ СИГУРНО ИСКАМЕ ДА СПРЕ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ И "ЖУРНАЛИСТИТЕ ДА ТЪРСЯТВНИМАНИЕ ....НА ДРУГИ ТЕМИ";ТИ КАК СМЯТАШ
58
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТВЪРДИТЕ ЧЕ ИМА ЗАКОНИ...КЪДЕ СА ОСЪДЕНИТЕ, ЗАЩО НАСИЛИЕТО ПРОДЪЛЖАВАИ КАКВИ СА ТЕЗИ 60 СИГНАЛА НА ДЕН ??????
57
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе спрете да обръщате внимание и да коментирате подобни новини бе хора!!! Не виждате ли, че журналистите просто търсят внимание?!?
56
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докога?! Бити с тухли жени, с ножове - над 60 сигнала за насилие дневно---ТОЧНО И ЯСНО ТИ СЕ КАЗВА:60 СИГНАЛА НА ДЕН И ТОВА ПРОДЪЛЖАВАРАТИФИЦИРАНЕ НА КОНВЕНЦИЯТА
55
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето точно колко сте елементарни феновете на конвенцията- представяте нещата така сякаш няма закон за насилниците и сякаш полицията няма право да ги арестува без да е приета джендърската конвенция.---ДА -ЕЛЕМЕНТАРНИ СМЕ; И НЕЩАТА СА ТАКИВА КАКВИТО СИ ГИ ОПИСАЛ:ЗАКОНИ НЯМА/ИЛИ НЕ РАБОТЯТ - ВСЕ ТАЯ;РАТИФИЦИРАНЕ И ТВА Е
54
2
 
15
 
! Отговори
8 преди 5 години
Абе не разбрахте ли, че содомитската ви конвенция няма да мине. Хайде да ви вляза във филма - какви 63 сигнала, кой твърди, че са 63 ? - имена, данни, линкове! То по тая логика може и 200 сигнала дневно да има, че са видели НЛО.Разни мазни и редки субстанции наричани още НПО явно са усвоили грантове за *** пропаганда и сега се чудят как да оправдаят парите, затова е целият този вой и откровено лъжливи публикации без проверяеми източници, паднахте на нивото на жълтата преса и дълбаете надоле
53
0
 
39
 
! Отговори
НА ФОКУС преди 5 години
Истанбулска конвенция в България няма да се приеме, а още по-малко, да се приложи :)
52
5
 
6
 
! Отговори
Сп???нс преди 5 години
Време е да вземат пример от държави , където имаш специален номер за подаване на сигнали, обаждането не оставя следи в месечното извлечение и този който ти вдига е подготвен да окаже КВАЛИФИЦИРАНА помощ.
51
13
 
5
 
! Отговори
Балкански мъж преди 5 години
Ами докато се научат да ни уважават, дотогава, какво толкова трудно има за разбиране???
50
1
 
16
 
! Отговори
69 преди 5 години
то и сега всички обаждания към 112 се регистрират. Защо точно е този протест?_________Идеята е да се третират по-специфично. Дори и да дойде патрул и нищо да не констатира, след няколко дни пак ще звънят на жената да питат как е. Без твое знание. Ще ти правят психо-емоционален портрет, маскиран като семейна консултация. Пък деца ако имате, мале мила. Извеждането от общото жилище, ще ти се види песен, просто защото презумпцията ще е виновен и ще трябва да доказваш, че не си насилник.
49
2
 
23
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
наистина не разбирам :..ВСЕКИ,който си е направил труда да прочете "конвенцията" е разбрал,че сред купищата "алабалистики" се прокрадват,макар и "ТИХО",основните ѝ цели.А те са две:-Легализиране на така наречения "трети пол" /?!?!?!/ ,и-Регламентиране на "институции" НА ИЗДРЪЖКА от БЮДЖЕТА,тоест ОТ НАС,които .."Да следят за прилагането на Конвенцията"....ако не сте я чели,прочетете я!..Има риск да си развалите настроението,но поне ще разберете за какво става дума..
48
25
 
6
 
! Отговори
баш майстора преди 5 години
защо някой би съсздал истанбулската конвенция ако тя е нещо лошо или вредно?я силните и противници да кажат колко реда от нея са прочели и за какво пише в нея за да мина на тяхна странатук емомента да се изсмея щото никой от тук неграмотни коментиращи си няма елементарна представа какво пише тук коментиращите дори се съмнявам книга през живота си да са прочели камо ли минимална част или единичена параграф от истанбулската конвенция но иначе умеят да зеят надъхани с про.стоватост
47
4
 
22
 
! Отговори
dragonfly преди 5 години
А с фалшивите обаждания на 112 какво правим? С игрането на жертви и постоянният психически тормоз към мъжете? Съседката до нас постоянно вика полицията за домашно насилие, последния път се престара и ги викна, докато човекът не си беше вкъщи цял ден. Пред мен е казвала , че ще му трупа оплаквания , докато не постигне да го изгони от къщата, която е негова...Ще стане като с прокурорите - супер права, резултата го виждате...Най-голямата жертва на обществото - нормалният бял работещ мъж.