Нова формула, 20 000 българи с по-ниски пенсии. Неутрално

Това сочи предварителен анализ на НОИ
19 мар 2019 07:42, Александър Попов
101
Нова формула, 20 000 българи с по-ниски пенсии. Неутрално
Снимка: Булфото, архив

Новата пенсионна формула ще ощети 21 043 българи, които предстои да се пенсионират. Това сочи предварителен анализ на Националния осигурителен институт. От института пргонозират, че през 2019 г. над 67 000 нашенци ще навършат необходимите години за придобиване на пенсия за възраст и стаж, като 31 на сто от тях ще получат по-ниски пари за старини. Това означава, че само за тази година близо 21 000 възрастни ще бъдат ощетени.

Причината за по-ниските пенсии на част от възрастните е отпадането на трите най-добри години от 1997 до 1999г. От тази година в пенсионната формула се взима предвид осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. без да се включват трите най-добри години от времето преди това.

Анализът сочи, че парите ще паднат с до 8%, заради изчислен по-нисък индивидуален коефициент. Към момента намаление на размера на индивидуалния коефициент се наблюдавало предимно при хората, които в периода 1997 -1998г. са се осигурявали за по-малък брой месец на високи доходи.

Същевременно 56.8% от бъдещите пенсионери щели да повишат дохода си. Без промяна ще останат размерите на индивидуалните коефициенти на 11.9% от пенсионерите.

Заключението на НОИ е, че новата формула е неутрална от гледна точка на системата. Очаква се в бъдеще делът на негативно засегнатите да продължи да намалява.

По-рано социалният министър Бисер Петков обяви, че формулата за изчисляване на пенсиите ще бъде сменена, ако анализът на НОИ покаже, че ощетява възрастните хора.

"Нека видим какво ще покажат данните, които НОИ ще представи, и тогава ще се прецени наистина дали има основание нещо да се променя", коментира Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
7
 
! Отговори
zna4i преди 5 години
АКО НЯКОЙ Е ПЕНСИОНЕР ОТ 2017, КАКВО СЛЕДВА:ТРЕТА ГОДИНА ВЬИМА ПЕНСИ, НАПРИМЕР 500 ЛВНА 1 ЮЛИ ЩЕ СТАНЕ 530НОВИЯТ ПЕНСИОНЕР ПРИ СЪЩИТЕ УСЛОВИЯ И НОВАТА ФОРМУЛА ЩЕ ВЗЕМЕ 400 ЛВ.САМО ДЕТО ЦЕЛИ 2-3 ГОДИНИ Е ВНАСЯЛ И ПОВИСОКИ ПЕНСИИ И Е РАБОТИЛ 3Х4 МЕСЕЦА=1 ГОДИНА ПОВЕЧЕ, ЗАРАДИ ВДИГАНЕТО НА СТАЖА. р е д н о л и е ?????
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАЩО ОСТАВКА НА МИНИСТЪРА А НЕ И НА НЕГОВИЯ НЕКАДЪРЕН КУКЛОВОД?
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 51И при мене е същото. Ама то като помислиш, тези 180 тогавашни левове са сегашни 18 стотинки. Каквито и вноски да си правил, е се тая. А този журналист да вземе да напише, да повтори и да потрети, че пенсиите отпуснати преди 2019 няма да се променят.
50
6
 
3
 
! Отговори
123 преди 5 години
До babba"Причината за по-ниските пенсии на част от възрастните е отпадането на трите най-добри години от 1997 до 1999г." С написаното искате нещо много съществено да "спестите" - въпроса е на КОГО?Отпадането на 3-те години е причината за по-ниските пенсии! Да,така е,но това са 3 години от последните 15 год. преди 01.01.1997 г. Много е важно! Точно в тези години пенсиониращите се са натрупали стаж и са получавали добри заплати! В работещите предприятия с голямо производство!!!
49
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕСЛУЧАЙНО ПАРТИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ ПРИЗОВАВА ХОРАТА, ТРУДЕЩИТЕ СЕ ХОРА, НА ЧИЙТО ГРЪБ ЛЕЖИ ЕВРООЛИГАРХИЯТА И БЪЛГАРСКАТА ОЛИГАРХИЯ ДА СМЕ СОЛИДАРНИ ЕДИН КЪМ ДРУГ И ДА НЕ ПОЗВОЛЯВАМЕ НА ЕНП- ТОВА Е ПАРТИЯТА НА ГЕРБ И НА ЕВРООЛИГАРХИЯТА И БЪЛГАРСКАТА ОЛИГАРХИЯ, КОЯТО ВЛАДЕЕ ЦЯЛАТА МЕДИЙНА СРЕДА В БЪЛГАРИЯ, ДА НЕ ПОЗВОЛЯВАМЕ ДА НИ РАЗДЕЛЯТ!!! ОБЕДИНЕНИ СРЕЩУ ОЛИГАРХИЯТА СМЕ СИЛНИ И ГЩЕ ВЪРНЕМ СПРАВЕДЛИВОСТТА В ЕВРОПА И НАШАТА ПЕНСИОННА СИСТЕМА, ДЕЙСТВАЩА В ПОЛЗА НА ОЛИГАРХИЧНОТО УПРАВЛЕ
48
2
 
6
 
! Отговори
хахаха до 31 преди 5 години
Стига с тази мантра за събиране , при положение че много хора не успяват да си платят кредитите за дрънкулки- колко пари си мислиш че ще съберат, за пенсиониране. Колко ще успеят да отделят и опазят от енфлациятя 300 кинта на месец, че да имат за преживяване като се пенсионират?
47
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината колкото и да не се харесва на някои е, че когато сметаката е кюпова винаги има ощетени. Преди 89г аз като доктор взимах 180лв, смешни пари, нямаше как да взимам повече, шАфъорите взимаха по 400 и крадяха нафта, след това нещата се обърнаха аз си внасях повече, а бившите работници не внасяха нищо, като сложиш една камара военни и всякви служби, ако останеше старата система щях да съм ощетен, но по новата съм ОК. Ако бяха индивидуални партиди всеки каквото си е сътворил, ама не соц, глупо
46
3
 
16
 
! Отговори
1984 преди 5 години
опг-герб ПРОДЪЛЖАВА ДА ПРИТИСКА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА В ЪГЪЛА за рахат на шепа олигархични собственици на медии, чиито *** обясняват великите успехи на това управление. Вече не сме последни в Европейския съюз, даже и Сърбия ни изпревари, а тук страхливците пазаруват депутати и трепят кворума. И пръскат протестиращите с норвно-паралитични вещества, нещо, което е противоконституционно. ОЛИГАРСИТЕ СИ ПРИСВОИХА ДЪРЖАВАТА И ВКАРВАТ В ЗАТВОРА НЕСЪГЛАСНИТЕ СЪС СВИНЩИНИТЕ ИМ ДРУГИ БОГАТИ ХОРА В ДЪРЖАВАТ
45
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разликата между стария начин на изчисляване на пенсите и новия, въобще не 8%, а между 40 и 60% за различинте пенсионери.На сайта на НОИ имаше и сатария и новия калкулатор, но стария го махнаха.Сетете се защо ?Гербави крадци, не се наядохте !
44
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Масово гласуване и изриване на цялата пасмина от властта.
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трите най-добри години трябваше да си посочи всеки, но до 1997, а не до 1999.Пишете колкото да не заспите.А сега отпада целият трудов стаж на хората, работили преди 2000 година.Пенсията им ще се изчислява само върху вноските от последните 18 години.Така че, който не е внасял осигуровки - печили, който е внасял - губи.Така е в БГ.
42
0
 
5
 
! Отговори
пенсионер преди 5 години
Може да ме изклатят с 8% по-малко, но за сметка на това мисля да ги взимам, поне 50% повече време.
41
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понеже герберската пасмина се е уредила през 12 годишното и властване със скъпоплатени работи и службици и си променя в своя угода пенсионния закон да си вдигне пенсиите. Ето това е обевидната истина, поредното лобистко законодателство в услуга на ГЕРБЕРСКАТА ШАЙКА.
40
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ БОЙКАТ А МАСОВО ГЛАСУВАНЕ И освобождение от мутропартията в коалиция с псевдопатриоти и дпсИ наесен - Иванчева кмет на София, а Фандъктова да се наслади на гербавата пенсия, вече е на 70 години сбръчка се от ремонта на граф Игнатиев.
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До самоПоредния гербав ***. Ето вижте ги - гербавите знаят, черата не ги щат и затова искат пълен бойкот на изборите, а техните роми и турци, заедно с държавната администрация да гласуват под строй. НЯМААА НЯМААА БОЙКОТ А ПАДЕНЕ ОТ ГЕРБАВАТА ВИ ВЛАСТ И РЕВИЗИЯ НА ВСИЧКИТЕ ВИ ОЛИГАРХОУДОБНИ ЗАКОНИ
38
0
 
13
 
! Отговори
ДО 16 МАНИПУЛИРАЩИЯ преди 5 години
чл. 193 от Закона за министерството на вътрешните работи - Задължителното социално и здравно осигураване на служетилите на МВР е за сметка на държавния бюджет. Герберски ***, за сметка на Боинг ли да е. Толкова сте до лниии, подлиии, синдикатите в МВР ескат това осигуряване да им се начислява в заплатите, тоест да влиза в осигурителния дохад, но не герберската държава не дава. Освен това има едни 120 лева пари за храна, които пак не влизат в осигурителния доход, ето защо синдикатите искат
37
1
 
17
 
! Отговори
Венко преди 5 години
И формулата и министъра са за смяна!!!!
36
3
 
4
 
! Отговори
само преди 5 години
До ЦК на ГЕРПпълен бойкот на изборите !
35
4
 
13
 
! Отговори
babba преди 5 години
До Гледна точкаЗа трите години е ясно. Прието е още през 2015г.Но да ти зачеркнат половината трудов стаж и плащаните вноски за пенсия е престъпление. Сега пенсиониращите се имат поне 20 г. стаж преди 2000 г.Много от тях ще обжалват това беззаконие пред Европейски съд и пак всички ще плащаме за безхаберието на НОИ и тези които вземат абсурдни решения.
34
1
 
10
 
! Отговори
ЦК на ГЕРП преди 5 години
Гласувайте и не пискайте,че още ще ги намалим !!!