Българите категорични: На първо място – националните интереси!

Всеки втори нашенец смята санкциите срещу Русия и Китай за неефективни
25 мар 2019 13:05, Красимир Ангелов
113
Българите категорични: На първо място – националните интереси!
Снимка: Булфото

81% от пълнолетните български граждани са категорични, че националните интереси на страната са на първо място. Едва 9% от интервюираните смятат, че глобалните интереси са по-важно, а останалите 10% нямат мнение. Това сочат данните от международното изследване "В края на годината" на световната асоциация "Галъп интернешънъл", проведено в 58 страни по целия свят.

Данните от България сочат, че страната ни влиза в рамките на световните тенденции, но все пак българите влизат в топ 10 в света по националистически настроения. Пред нас са Етиопия, Албания, Саудитска Арабия, Сърбия, Нигерия, Индонезия, Република Корея и Еквадор.

На въпрос за ефекта от санкциите срещу страни като Китай и Русия, 44% от анкетираните смятат, че те са неефективни. На фона на това 23% смятат, че от тях има полза, а почти всеки трети българин – 34%, не може да изрази категорично мнение. Така според данните България е сред страните с най-ниски дялове на доверие към санкциите. След нас се нареждат обаче страни като Швейцария, Германия, Франция и Австрия, които в по-голямата си част смятат санкциите за неефективни.

Според обобщените данни 70% от хората по света поставят на първо място националните интереси на своите страни, а едва 21% - международното сътрудничество и глобализацията.
 
Африка (87% отговарящи, че националните интереси са за предпочитане пред международното сътрудничество), Близкият изток (78%) и Латинска Америка (75%) в най-голяма степен подкрепят националните приоритети, като етиопците (92%) са най-големи привърженици на национализма. На другия край на скалата е Япония, където мнозинството предпочита интернационализма (42%) пред национализма (30%).

В ЕС двама от трима гласоподаватели обръщат гръб на глобализацията и подкрепата за нея е по-висока от 30% само във Финландия и Германия.

Темата със санкциите като международен инструмент става отново актуална със скорошното задържане на директора на Huawei и санкциите, наложени от САЩ върху Иран, отчитат от "Галъп интернешънъл". Почти всеки втори (47%) смята, че санкциите не предизвикват промяна, а един от всеки трима души (33%) твърди, че санкциите успяват.

Мненията обаче се различават в отделните страни - в Саудитска Арабия (65%), Индия (59%) и Бразилия (55%) хората са по-благосклонни към механизма на санкциите. Европейските граждани са най-критични по отношение на санкциите (52% твърдят, че са неефективни и не предизвикват промяна), а Австрия, Франция и Германия са водещи в това отношение - около две трети от избирателите в тези страни не са убедени, че санкционирането на страни като Китай и Русия носи положителни резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Назначени от юдомасонския ислямистки рептил Шо.рош може би? Прегледай се пич... Проблемите ти са дълбоки и не там където мислиш."Продажници и родоотстъпници да дават тежки мнения... Но хайде, нека да играем твоята игра.Какви точно са ми проблемите, я да видя.Но внимавай че после сигурно целия форум ще ти разясни твоите.
80
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никоя държава не може да има по-голям национален интерес от това да стане суперсила, а при България има само един начин това са стане и той е ако ЕС стане федеративни щати.А това за което трябва да внимаваме е да имаме равен глас при взимането на решения в тези съединени щати.Тогава вече няма опасност да сме чужда колония.И вече ще може да се каже, че сме на картата.Но първо самия ЕС трябва да започне да води независима политика и да се федерира.
79
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МНОГО МИ Е СМЕШНО РУБЛАДЖИИТЕ КАК НАРИЧАТ ДРУГИТЕ ПРЕДАТЕЛИ И ПРОДАЖНИЦИ.. ХАХАХА АМА ТО СИ Е ВЯРНО, ТО ЗА РУБЛИ ДА РАБОТИШ СИ Е НАПРАВО БЕЗ ПАРИ ХАХАХАХАА НЕЩАСТНИЦИ С КАФЯВИ ЕЗИЦИ!
78
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО ТИКВАТА НОМЕР 78 - ЩЕ ИМАШ ДА ВЗИМАШ, ЧЕ СМЕ БИЛИ НА СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ СТАНДАРТ - ПАК БЯХМЕ НАЙ- БЕДНИТЕ В СИВ, САМО АЛБАНИЯ И РУМЪНИЯ БЯХА СЛЕД НАС!!! СТИГА С ТИЯ РУСКИ ИНСИНУАЦИИ! СРЕДНАТА ЗАПЛАТА БЕШЕ 200ЛВ=50 $! АЙДЕ НА МАЙНАТА СИ ДА ДИШ!!!
77
1
 
40
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
"ЕС И НАТО СА ЧАСТ ОТ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА БЪЛГАРИЯ."Да, точно така, в наш най-голям интерес е да сме фронтоваци на НАТО в една вероятна война с Русия и Китай, и ей такива като теб да ги пратим да се борят с комунизма с м-16-ка в ръка, *** смотан. Част от националните интереси са до 5 години, да експулсираме къде що има ценен кадър към господарите ни отвъд океана, за да могат империите им да растат, докато тук родителите ни ги убиват шведите за по 30лв. Ей това са вашите интереси ***
76
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Да вземем например Хелзинските продажници, назначени да ерозират де що е останало малко достойнство у българите"Назначени от юдомасонския ислямистки рептил Шо.рош може би? Прегледай се пич... Проблемите ти са дълбоки и не там където мислиш.
75
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БръмМи ко ми е на софричка уе, маук с маука ти!
74
3
 
42
 
! Отговори
Бръм преди 5 години
Българи и национални интереси... само на масата, хапване, пийване и загърнати в националният флаг.Ако имаше национални интереси, досега всички да са жълтите павета....
73
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, няма нищо, няма проблем, но когато бяхме с Русия българите живееха на средно европейски стандарт, а България беше индустриална страна която изнасяше продукция за милиарди, космическа страна която изстреля собствен спътник дори преди Германия, една от най-силнте армии е Европа. А днес със САЩ и ЕС българите живеят най-бедно в Европа, няма икономика, няма армия и изнася само чернорабоцници и професионалистки за западна Европа.
72
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"България има интерес от добри икомомически отношения и военно сътрудничество с Русия. ЕС и САЩ ни презират и ни смятат за хора втора ръка, само ни използват да източват ресурстите ни, за НАТО сме пушечмо месо."Не че нещо, ама не си мисли, че Русия ни е имала за нещо повече. Да, срещи с обикновенни граждани минават по един начин и хората бяха далеч по приветливи, ама ...
71
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И ко ша напраиш по въпроса? Още един гневен коментар може би? Треперим от страх..."Няма нужда от такива. Да вземем например Хелзинските продажници, назначени да ерозират де що е останало малко достойнство у българите. Та хелзиняците се изпокриха напоследък... Защо ли... Сигурно не е заради "коментари"... Може би инстинкт за самосъхранение...
70
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 72Виж, как ти бият "минусчета" ... Ама нормално, на българите не им пука вече за България :(
69
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма национален мацинален ...Има на Бай ви Иван интерса - Мерцидеса, на морето, женорятя, кокича, ркийката и жвот да муййй!!!
68
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЪЛГАРИЯ над всичко!
67
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Япония има едно - Япония има много "лошо" минало. Ако не беше външното влияние в япония, още щяха да са със самураите. И противно на това, което си мислят хората навън, самураите и властимащите феодали, не са напочит, а са си буквално мразени, защото са били едни тирани с право, да колят и бесят, който си искат.
66
1
 
46
 
! Отговори
444ГроБ преди 5 години
Питам хипотетично, ако сенатор дойде в България и бъде спрян проект, като Южен поток и България губи милиарди. Дали това е защитаване на национален интерес?
65
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта на ЕС и НАТО е да се обезлюди България и да се засели с другоезично население гръцко или ислямско.
64
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС и НАТО са протурски и прогръцки и са срещу България.
63
4
 
38
 
! Отговори
ББ преди 5 години
Точно така! Нашият партиен интерес винаги е на първо място!
62
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На въпрос за ефекта от санкциите срещу страни като Китай и Русия, 44% от анкетираните смятат, че те са неефективни.Те този въпрос със същата сила могат да го зададат на мравките дали ще има ефект ако наложат санкции на мечката и на дракона!