Чавушоглу питал Захариева дали законът ни е срещу мюсюлманите

МВнР: Използването на добросъседските отношения преди избори не е от полза
Обновена: 28 мар 2019 20:30 | 28 мар 2019 20:00, Веселина Йорданова
393
Чавушоглу питал Захариева дали законът ни е срещу мюсюлманите
Снимка: БТА

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е провела телефонен разговор с турския външен министър Мевлют Чавушоглу по негово искане, информират от МВнР.

Още по темата
По време на разговора Чавушоглу е изразил притеснения, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност.

Захариева е информирала своя колега, че измененията в закона, които са внесени от народни представители, не са насочени срещу нито едно вероизповедание в страната, а напротив - гарантират равнопоставено третиране на всички регистрирани вероизповедания.

България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана, отбелязват от МВнР.

Обръщаме внимание, че изказването на министър Чавушоглу е дни преди местните избори в Турция и практиката неведнъж е показвала, че използването на добросъседските отношения в такива ситуации обикновено не е от полза за никого, посочват от външното ни министерство.

По-късно стана ясно, че Захариева е наредила в министерството да бъде извикан турският посланик в София Хасан Улусой по повод на твърденията на турския ѝ колега, че Анкара се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията.

От ВМРО съобщиха, че ще поискат изслушване на външния министър Екатерина Захариева в парламента, за да се изясни имало ли е какъвто и да било дипломатически опит за намеса във вътрешните дела на страната ни по линия Анкара-София по темата Закон за вероизповеданията; поемал ли е представител на българското правителство ангажименти за промени в законодателството, облагодетелстващи турската външна политика.

Твърдението "Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени в закона за вероизповеданията" дойде от външния министър на южната ни съседка Мевлют Чавушоглу в публична реч.

В изявлението си в центъра за обществено образование Чавушоглу каза още, че Анкара "ден и нощ работи за интересите на турските общности в чужбина и това е един от приоритетите на външната политика на страната".

"Ние, Патриотите от ВМРО, питаме кой и защо се меси в делата на вероизповеданията в България. Кой, защо и какви интереси гони, за да опрощава дългове и да отваря вратички за чуждо финансиране на вероизповеданията в България? Кой, как и по какви канали оказва натиск и влияние върху политическите партии  и политическите процеси в България", питат от партията в съобщението.

От НФСБ пък оцениха приетия закон като "национално предателство и то ще тежи на съвестта на ГЕРБ, ДПС и „Воля”, с чиито гласове мина този противобългарски, противодържавен текст". Според лидера на партията Валери Симеонов с този закон България е показала, че не е суверенна държава.

"Ние отворихме широко вратата за финансиране на всички вероизповедания отвън, от чужди държави и по този начин допуснахме намеса във вътрешнополитическия живот на България. Не можем да се правим, че не виждаме как Турция спонсорира и издържа десетки и стотици, може би, имами в джамийските настоятелства в отделните области. Да се правим, че не виждаме как религията и техните духовници се използват в предизборни кампании", каза още Валери Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


393
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
1
 
3
 
! Отговори
Питам преди 5 години
Кой се бъркаше във вътрешните ни работи и не ни разреши да строим Белене и Южен Поток ?Кой ще ни наказва, ако не приемаме т.н. бежанци или не спазваме извратените измишльотени наречени " Европейски Ценности" ?Май, че освен Анкара и Москва, още повече ни командват от Брюксел и Вашингтон.
247
8
 
6
 
! Отговори
До 9 дупка на кавала преди 5 години
А защо няма паментик на Шипка и на другите загинали? Румънци? Сърби? Османци? Все пак и тези хора имат памет. И by the way-Това в битка за превземане на територия и цел Русия да слезне да превземе проливите а не да те освободищото си много хубав
246
5
 
7
 
! Отговори
9-та дупка на кавала преди 5 години
Казал съм много пъти-днешните управници са продажници! Бай Тошо може да е бил всякакъв, но при него такива открити нападки нямаше( да не забравяме, че и Козият рог, не доби популярност само заради тези отношения с Турция!) Като са толкова знаещи, защо не повдигнат въпроса как са ни избили през Априлското въстание! Някога турчин да ни е честитил 3-ти Март???
245
3
 
6
 
! Отговори
Щуреца преди 5 години
Тук всичката ни Мара втасала, тя това сега е най- големия проблем! Оправете си здравеопазването, възпитайте си децата да не бият баби по спирките и никой да не реагира. Спрете да крадете от където каквото можете, както сте го правили през Комунизма и всички ще се happy
244
3
 
6
 
! Отговори
Xxf преди 5 години
Ами то и Русия се бърка доста сериозно във вътрешните работи, ама не се вдига такава какафония
243
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Освен това дори по време на византийското робство е имало ОБРАЗОВАНИЕ"По-голяма глyпост не бях чул. Ахахаха!!! Чyпиш тъпoмеpа, браво! Голям си фантазьop...Къде е имало образование? В Константинопол? За общо 20 човека? Ахахахаха...
242
1
 
2
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Тая и тя се издъни. Калинките на Бочко
241
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-*** министърка не е имало, по-голяма предателка във външната политика не е имало от Захариева. Колко е удобна на Боко, класа под неговата тъпотия и предателство. В случая Турция се меси във вътрешните работи на България. Законът за верозиповедянията става отворен друм за чуждо финансиране на верски отганизации и това е против Църквата, в полза за исляма и всякакви джихадисти. Цветанов дежурно лъже, че било сугласувано с БПЦ. Този страх от Божия гняв няма, хем вече го опари. ОСТАВКА!
240
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
не знам за какъв "Закон за вероизповеданията" става въпрос..Може би се визира цирка със задълженията на Мюфтийството?Въпроса с вероизповеданията е регламентиран в Конституцията на България.И според същата,НИКОЙ ЗАКОН НЕ МОЖЕ ДА Й ПРОТИВОРЕЧИ...........Но знам едно:-НИКОГА НЕ ви се дават ФАКТИТЕ!!!!...ВСИЧКО,което достига до вас,са САМО ИНТЕРПРЕТАЦИИ,скалъпени според случая и според целите на яхащите ви..
239
2
 
1
 
! Отговори
Пинокио преди 5 години
Хайде, Чавушоглу, и българи, и турци чакат да чуят как Турция се е намесила в нашия закон. Не обясниш ли с доказателства - лъжеш. Мевлют, чоджум, ти сутринта погледна ли си носа в огледалото? Ако не знаеш за какво става дума, ей ти заглавието на детската книжка - "Приключенията на Пинокио" от Карло Колоди.
238
3
 
6
 
! Отговори
забрана на исляма преди 5 години
И ако Турция толкова лесно се меси в закона за вероизповеданията у нас, значи в България няма място за ислям. Ислямът трябва да бъде забранен у нас и в цяла Европа! За да няма намеса по причина на ислям!
237
3
 
2
 
! Отговори
Чавушоглуу? Пинокио? преди 5 години
Кой турски политик на кой бг политик се е обадил /със запис на разговора/ или как Турция се е намесила в закона за вероизповеданията у нас? Докато това не се знае, Чавушоглу лъже турците по митинги, като използва България, смятайки че това ще е безнаказано. НИКОГА ТУРЦИЯ В ЕС! Депортация на турците от Европа! Край на двойното гражданство за бг турци!
236
0
 
0
 
! Отговори
А доказателство преди 5 години
Я си представете, че Чавушоглу лъже? Не ми е достатъчен отговор само от бг правителството. Турция да обясни по какъв начин се е намесила за промяна в закона за вероизповеданията у нас. Турският посланик, Чавушоглу - дължат ни обяснения. Надежда Неински? Искам отговор - по какъв начин Турция се е намесила у нас? Докато не получа този отговор - Чавушоглу лъже. Ако не лъже, да обясни и да докаже намесата на Турция.
235
0
 
4
 
! Отговори
44 преди 5 години
Публикувайте двата записа - на министърката и на турския министър !
234
1
 
1
 
! Отговори
обяснение преди 5 години
Ако турският посланик не се яви пред българския парламент и не обясни в какво се е изразявала турската намеса по закона за вероизповеданията, България да изгони посланика на Турция, докато самият Чавушоглу не дойде на крака в София, без срещи с ДПСта и мюфтии, а директно пред нашите журналисти да обясни как Турция се е намесила в приемането на наш закон. Докато не получим обяснение от Чавушоглу, моментално спиране на двойно гражданство за бг турци, стопиране на турски предприятия у нас!
233
0
 
1
 
! Отговори
в какво се изразява преди 5 години
Въпросът с Чавущоглу иска най-бързо решение. И аз имам идея как. Външният министър не само няма за какво да успокоява мазника Чавушоглу, ами Чавушоглу трябва нас, българите да успокои, че Турция не се е намесвала във вътрешните ни работи. Защото на митинга търският външен министър каза, че турска намеса в България е имало! Тогава не е достатъчно Бойко да отговаря. Най-напред искам туърския посланик да бъде призован пред нашия парламент и да обясни кой и как се е намесил.
232
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чивишоглу е политик а не ходжа- какво го чопли крастата за муслюманите и за наркоманите?
231
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
265 - кое точно са правили българите преди да дойдат "лошите" турци?Каквото и да се каже правата на жените в България и Византия са били съвсем други, не е имало и религиозно робство. Освен това дори по време на византийското робство е имало ОБРАЗОВАНИЕ, а по време на турците до е сведено до килийни училища и тук-таме манастири. капиш?
230
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е Валери Симеонов от НФСБ.....................100 %!!!
229
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Патриотите(НФСБ + ПП "Атака" + ВМРО) трябва да управляват България!!Заедно с БСП и Корнелия Нинова!!

Спонсорирани публикации