Българинът не разчита на заплата, търка все повече билети

Хазната се пълни с приходите от хазарт
2 апр 2019 10:30, Петя Славова
298
Българинът не разчита на заплата, търка все повече билети
Снимка: архив, Булфото

Българите все повече разчитат да спечелят от търкане на тото билети, отколкото да заработят от заплата. Така приходите от хазарт в държавния бюджет нараснаха с 14%.

През изминалата година платените такси за организиране на хазартни игри са за 157.29 млн. лв, пише в отчета за изпълнение на бюджета на Министерството на финансите.

Това е с 13.7% повече спрямо 2017 г., когато организаторите на хазартни игри са внесли в хазната 138.31 млн. лв.

Таксите за поддържане на лицензите за хазартни игри заместват плащането на корпоративен данък и се определят основно на базата на направените залози, пише "Труд".

Затова сериозният ръст на приходите от хазарт показва, че все повече хората залагат по-големи суми в желание да спечелят.

Приходите от хазарт в държавната хазна за 2018 г. са 47% повече от предвиденото. Тенденцията за сериозен ръст на залозите започна още преди няколко години. През 2017 г. ръстът на приходите от хазарт беше с 10%, а през 2016 г. - с 32%.

През изминалата година събраните глоби от агенциите към МФ - НАП, Агенция "Митници", Държавната комисия по хазарта и Агенцията за държавна финансова инспекция са общо 2.77 млн. лв., при 1.899 млн. лв. за предходната 2017 г. и 5.38 млн. лв. за 2016 г. Това показва, че въпреки засиления контрол и сериозния ръст на приходите от данъци, през последните години налагат по-малко глоби на бизнеса. Това се дължи на факта, че от НАП залагат на превантивния контрол и стимулиране на доброволното плащане на налозите, а не просто на налагането на глоби.

През последните години се забелязва промяна в поведението на гражданите и фирмите, изразяващо се в доброволно деклариране на данъци и осигуровки във все по-голям размер. Общият размер на декларираните задължения през 2018 г. е 27.70 млрд. лв., или с 2.68 млрд. лв. повече спрямо 2017 г. (ръст с 10.7%) и с над 7 млрд. лв. повече спрямо 2014 г. (ръст с 34.1%).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
3
 
8
 
! Отговори
до 176 преди 5 години
Добре де, разбрахме колко е било лошо при социализма и колко добре живеем днес и търкаме билетчета, стига си се напъвал да ни доказваш.××××××××××××Шумар .... най - ще ви е драго .... да ви оставят да лъжете хората ...за "индустриялната България" и социалистическия рай...Да - ама не!Вие сте - крадците!И до днес!
163
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и търкаме билетчетаПоне си призна, че и ти търкаш.
162
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червеното ***....е неуморно.... Делян...шonap...Пеевски с мамчето му са от "печелившите" на шумкарския преход...Те предпочитат да печатат билетите....а вярващите им хашишини - да ги търкат!
161
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е точна първата част от изречението. Всички " бачкат за 700 лв" и харчат по 2 000. лв
160
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до АнонименДобре де, разбрахме колко е било лошо при социализма и колко добре живеем днес и търкаме билетчета, стига си се напъвал да ни доказваш.
159
9
 
8
 
! Отговори
до 172 преди 5 години
По данни на "Международния валутен фонд" и "Световната банка", за периода 1979-1988 г. САЩ увеличават брутния вътрешен продукт на глава от населението (БВП) със 182%, Япония с 275%, Германия със 158%, Франция със 157%, а за същия период България увеличава БВП на глава от населението с 234%.------Тролак червен - когато имаш база - от Милиарди - като Германия - е трудно да отбележиш "ръст"!Когато "базата" ти е мизерия - ръстът е лъжа!Петилетки за партията - и дъвки и Поморин за СеСиСеРе...
158
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербавият, платен от Кривоглавия крадец, coполанко е решил , че вече е пораснал достатъчно и може да е морален ментор на всички.Я марш!
157
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами преди 30 години разчиташе...........а сега НА КОГО и НА КАКВО ДА РАЗЧИТА, освен на Неволята и Провидението! Поздравления на всички "демократи"!!!! И КОГА най-сетне на нашия заспал народ ще му светне (а не само очите на разни царе и царедворци), че НАРОЧНО НИ НАБУТАХА В ТОЗИ ГРАБИТЕЛСКИ "ес"!!!! А сега искат да им гласуваме за него!!! Ох, не знам какво бих му направил на това змийско гнездо! Жалко, че не можем да си грабнем земицата и да побегнем далече от тия г-н-у-с-ни и-зед-ници!!!
156
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По данни на "Международния валутен фонд" и "Световната банка", за периода 1979-1988 г. САЩ увеличават брутния вътрешен продукт на глава от населението (БВП) със 182%, Япония с 275%, Германия със 158%, Франция със 157%, а за същия период България увеличава БВП на глава от населението с 234%.
155
2
 
13
 
! Отговори
до демокрацията преди 5 години
*** червен ... когато се самозапали Киро-джапанката с милионите стартов капитал и "консултантите от ДС" ... пак ела да мрънкаш!
154
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък спечелих 50 000 от кеш кръстословици и вече не търкам
153
7
 
17
 
! Отговори
демокрацията... преди 5 години
Баща на две деца от град Рила се заля с бензин и се запали, отчаян от мизерията, в която живеело семейството му. Повече от две седмици фамилията се хранела само с ориз. "На ръцете ми лежат 7 души. Нямам постоянна работа. Трепя се по цял ден, където ме повикат. Работя като вол, а повече от 2 седмици вкъщи се яде само постен ориз. Не издържам повече!", казал Йордан на медиците.
152
4
 
6
 
! Отговори
до 165 преди 5 години
Червен чукча - писах за наглата ви лъжа с "индустриялна България" - много пъти....*** ти си писател - не си читател!Пробвай да излъжеш някой ментално болен от Карлуково!
151
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей затова ви липсва соца, приятелчета - "Моето е мое, държавното е общо". Ех, ама кеф - нещо заделиш оттук, нещо дръпнеш оттам (не, това не е кражба! - да не се развали, да не го повреди дъджът, да не го видят лоши очи...), вместо на работа ходиш "на обекта" и ето ти къщица. А сега не може да се краде и скатава и край - колко добре си ни беше, каква райска държава съсипаха тия :)
150
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Билетотъркачите - са това което остана - след вас комунягитe!Обезверен - невиждащ бъдеще народ!Няма да "избягат" ypoдляци като Нинова и Гергов....та тях им е добре!И отрочетата си пратиха в гадния запад...и тихичко им плащат по 40 хилки на година...а вие raдовете се чудите - защо младо и старо - напускат ... че не искат да ви лъскат хотелите за 300 евро на месец - де що беше другар - ся е бизнЬесмен!Но сте си същите - крадливо nлеме ...ненаситно!
149
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време България беше сред 30те индустриално най-развити страни в света, изнасяше продукция за милиарди, сама построи и изпрати спътник в космоса, сама построи АЕЦ, а днес е първа по смъртност в света, българите са чернорабтониците и миячите на богатия Запад, и само умните и кадърните в България карат ламборджини, ферари, мазерати и ягуар.
148
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямаше хартия и банани но като шофьор си / покрай шефа си/ постройх три етажа къща край София.А шефа на два.Аз сега мога да ти я купя къщата, без да се налага да се подмазвам на шеф и да се бъхтам да строя.
147
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми днес едни хора карат мазерати, ламборджини, ферари, ягуар а другите гледат, ровят в кофите за огизки от храна и търкат билетчета.
146
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е хората да търкат картончета и да играят лотария в държава където си работещ беден,парите никога не стигат,и дори по-богати от престъпниците са политиците и държавните чиновници. От труд не можеш да направиш кинти. Едно време народа е работел преди 9-ти септември,след 9-ти септември,сега от труд богат няма да станеш.
145
6
 
25
 
! Отговори
до 153 преди 5 години
И още лъжи - на кило!Когато хората на запад - след войната строяха Мазерати...Ферари...Ламборгини...Ягуар ..и Мерцедес ....вие строяхте кoчини...панелени гета.....клоaки като Агрия и Кремиковци....после си ги поделихте....а индустрията я нарязахте на скрап ....и я закарахте във Вторични суровини...гиди и лъжците ви...нагли!