Готви се: Лепенка с чип за електронна идентификация за всеки автомобил

Новият стикер ще бъде вместо талона за годишен технически преглед
Обновена: 15 апр 2019 09:07 | 15 апр 2019 07:00, Елка Василева
142
Готви се: Лепенка с чип за електронна идентификация за всеки автомобил
Снимка: архив, Булфото

Всеки автомобил, който е преминал годишен технически преглед, ще трябва да има лепенка с чип за електронна идентификация. Той ще е подобен на чиповете, които сега ветеринарите слагат на домашните кучета и при проверка може да се получи подробна информация за породата, възрастта, стопаните и адреса на четириногото.

Своеобразният електронен нашийник за превозните средства е описан в проект за промяна на Наредба на Министерството на транспорта, публикуван за обществено обсъждане, пише „Труд“.

Предвижда се чипът да е от типа UHF RFID (от англ. – Ултра висок радио честотен идентификатор), клас 1, поколение 2. Всъщност широката публика вече познава добре подобен тип чипове, с които може да се отключват врати, вдигат бариери, задействат асансьори или да се маркират скъпи стоки и дрехи в магазини и молове. В някои страни, между които и съседна Турция, те играят ролята на винетни стикери.

Цената не е висока, особено когато се произвеждат стотици хиляди или милиони бройки, какъвто е случаят с автомобилите. По-скъпи обаче са четящите устройства, които трябва да скенират информацията от чипа от по-далечно разстояние, включително и от движещи се обекти. Правени са опити, при които данните без проблем се виждат дори и от автомобил, движещ се с 220 км/ч. Но по принцип четящите камери би трябвало да се поставят в зони с ограничения на скоростта.

Ръчни устройства могат да се носят и при проверки от полицаи, граничари, митничари или инспектори от ДАИ. При установяване на нередности или изтекъл срок за явяване на ГТП колата ще бъде идентифицирана и собственикът нарушител ще получава глоба от 50 лв. по Закона за движение по пътищата или принудителна административна мярка “спиране от движение” в случай, че има техническа повреда или отклонения от еконормите за изгорели газове.

Стикерът с чип ще се лепи горе в средата на предното панорамно стъкло, веднага след като са приключили успешно тестовете на автомобила в пункта за ГТП. Новата лепенка ще замени старата, а на шофьорите няма да се дават досегашните талон 1 и талон 2, нито ще се налага той да ги показва при спиране на пътя.

Ново в лепенката ще бъде обозначението с номер за екокатегория. В случай, че последният технически преглед е бил направен в друга държава и колата няма стикер, собственикът ще може да мине на преглед по-рано от изтичането на периода, за да получи наш стикер с екокатегория.

Чипът и стикерът ще съдържат над 50 технически данни за автомобила, като само 5 от тях няма да бъдат кодирани, предвиждат промените в наредбата. На първите места това са регистрационният номер на колата, какъв вид е бил нейния годишен технически преглед на коя дата и в коя държава. Ако е лек автомобил или микробус до 8 места и до 3,5 тона – ще се вижда ясно и цифрата от 1 до 5, тоест – на коя от петте екологични категории отговаря.

Всички останали 54 позиция в чипа ще бъдат криптирани и ще излизат само в случай, че се четат със специално декодиращо устройство. Сред тях са номерът на рамата, датата на първа регистрация, масата, марката и моделът на колата, обемът на двигателя, измерените стойности на отделени газове, вида гориво, показания на километража и други.

Пет екологични групи ще бъдат въведени, но не за всички автомобили, а само за леките коли и микробуси с до 8 места и до 3,5 тона. Ограниченията се въвеждат съгласно Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух (2018-2024 г.) и са предложени като поправки в наредбата за годишните технически прегледи (ГТП).

Целта е всяка община да може в дни с извънредно мръсен въздух да обявява забрани за движение на колите от групи 1 до 4. Тяхната екокатегория ще бъде записана в стикера с чип на предното стъкло.

По условие в Пета екогрупа ще бъдат само колите, които имат само електродвигател или са задвижвани с водородна горивна клетка. Всеки автомобил от най-масовите категории М1 и N1 ще влезе в останалите четири групи по няколко критерия – с какъв ЕВРО стандарт е произведен, през коя е годината е излязъл от завода и какъв е резултатът от проверката на изгорелите му газове. На пунктовете за ГТП за бензиновите двигатели ще се мери с газомер отделeните количества въглероден окис (CO), а дизеловите ще се тестват за количествата отделен дим.

В най-долната Първа група ще попаднат всички двутактови коли като “Трабант” и “Вартбург”, както и тези, които изобщо нямат даже и ЕВРО 1. Колите с газови уредби на пропан-бутан или метан ще бъдат изпробвани за отделени газове и при работа на двигателя с оригиналния вид гориво. Някои от тях – тези, които са произведени и при тестове покриват нормите на екостандарти ЕВРО 5, междинния ЕЕV и ЕВРО 6, могат да влязат и в най-високата Пета екологична група.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 42Какво дране на кожи ? Реално нищо не се променя...
37
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
правят ни живота все по-неприятен и труден...
36
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментарите пак пълна балканска трагедията... Щели да ни чипосват :) ми ще ви чипосват много ясно държавата трябва да знае къде се намират душевно и психично болните в нея.
35
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гласувайте за ГРОБ за да ви пратят по скоро в гробищата!
34
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честито новото предизборно дране на кожите.
33
0
 
34
 
! Отговори
Драйвър преди 5 години
Някой гербер е "родил" в тоалетната поредният законопроект. Честито на народонаселението. Ниската цена на стикера не означава, че четците няма да ги платим отново ние. НалЕ?
32
1
 
38
 
! Отговори
Хммм преди 5 години
За какво ми е номер в такъв случай? За какво ми е листче и лепенка за гражданска, зелена карта, талон за какво ми е?
31
0
 
37
 
! Отговори
Оп преди 5 години
Нали имат система за разпознаване на номерата?Сега пак лепенки ще лепим?!
30
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И колко ще ни струва новата гербава измишльотина?
29
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така било в Турция!!! е,браво ако от Ердоган пример вземате! Май всички като хората от Габрово трябва на протест да излезем,писна ни вече от безобразия.А,че чипът трябва да излъчва високочестотен сигнал това ще ни кажете ли или ще го скриете? Защото има разлика -чипът за брава си комуникира с ключа на не повече от метър.А тук излъчването ще трябва да е десетки пъти повече ! И то постоянно,а не както е при телефоните!
28
0
 
51
 
! Отговори
диктатори от герб преди 5 години
По-добре да чипираме министрите,за да ги следим кога и ъде взимат подккупи,уреждат близките си с еврофовдове,пордават БГ,и си купават апартаменти.
27
14
 
4
 
! Отговори
Не преди 5 години
Ако не включат лидера на. ПЕС са като румънците, дето турят прът в колелото на Кьовеши!Друг им е проблемът _ например нябеденият професор Христов, уж независим, ама драпа за еврото! Президентът да си бере негативите с такъв алчен съветник, сега вече твърдо се асоциира с БСП и народът не го припознава за алтернатива!
26
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Също така в новия чип да има категория колко газове отделя шофьора докато шофира и дали са вредни!
25
0
 
26
 
! Отговори
Anon преди 5 години
Толкова ли им е трудно да свържат всичките си информационни масиви... Или до такава степен е омазан софтуера и инфраструктурата, че изграждане на връзка между тези масиви е практически невъзможна...
24
0
 
33
 
! Отговори
възмутен преди 5 години
Остана и на челото ми такъв стикер да ми сложат,та за удобство на полицая като ме види да не ми иска лична карта,а само да насочи скенера и на екрана автоматично да излкязат данните!Далеч по лесно е да се скенира номера на колата и оттам да излязат тези данни,но така няма да платим нищо повече,защото номерът вече сме го платили!Не стига,че номерата ги сменяха,та и тях ги плащахме,сега и това измислиха!
23
0
 
16
 
! Отговори
До анонимен 10 преди 5 години
А герберския *** е"умен" ,"красив" и се кефи.
22
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди хората, които искаха да са свободни емигрираха на запад.Е, сега ще емигрират на изток и на юг към Африка.Там подобни простотии няма - може да се живее по-скромно, но пък доста по-спокойно.Пример от африканска държава: колата има само 1 лепенка на предното стъкло - която е всичко: задължителна застраховка, талон и технически преглед. Който и когато и да ползва колата му е нужен само и единствено ключ. Никакви други хартийки.
21
1
 
15
 
! Отговори
Тито преди 5 години
"Мъни,мъни,мъни....животът е пари"
20
1
 
27
 
! Отговори
Чипове Паспорти преди 5 години
Йоан Откровение - числото на звяраШтрих-код "666", вкл. и ЕГН-то ни.Някой знае ли дали в Русия има ЕГН-та.Ако няма, верно че одим в Сибир.Аарон Русо споделя пред Алекс Джоунс - "всички хора ще имат чип на ръката или в тялото" започна се от кучетата, те винаги се ползват при опити, имплантираха чипове на затворници в Швеция, после на няколко желаещи.Ще трябва да бягаме в свободни държави.Да се научим сами да произвеждаме храна, вода, светлина и топлина.Колело е достатъчно за две крушки.
19
2
 
41
 
! Отговори
Един преди 5 години
Че ни чипосат колите, колко време ще мине, преди да почнат и нас задължително да чипосват като кучeтa? Честита ви глобализация, тупaни!