Великденска дилема: Кило чушки или пържола? Цената - 10 лв.

Призив: Купете българското, храната ни е на световно ниво
Обновена: 18 апр 2019 11:24 | 18 апр 2019 11:22, Анисия Иванова
294

Традиционно, всяка година преди великденските празници започват проверките на Българската агенция по безопасност на храните. Междувременно класическите български зеленчуци се превърнаха в екзотична храна. Чушките, например, държат висока цена като на някои места тя достигна 10 лв. за килограм.

По същия начин стои въпросът с картофите, тиквичките, патладжаните. Някои потребители сравниха тези цени с килограм месо.

Икономистът Георги Вулджев отбеляза в студиото на "България сутрин", че инфлацията расте на годишна база, но все пак цените на редица продукти падат.

"Очакванията ми са, че инфлацията ще се забавя все повече. С ръста на цените на много стоки, растат и доходите. Досега бяхме в икономически бум, но сега излизаме от него. В началото на годината наблюдаваме засилване на инфлацията, но това ще бъде временно. Но това върви с очакване за потенциална икономическа криза на пазара. Българите казват, че искат да потребяват българското, но винаги купуват най-евтиното. Икономиката се развива и стандартът на живот се покачва", посочи още той. 

Владимир Иванов от Държавната комисия за стоковите борси и тържища подчерта, че има световна тенденция за намаляване на цените на хранителните продукти.

"Конкуренцията е в свръх размери. Не трябва да се очакват резки поскъпвания или поевтинявания. Тенденцията е все пак продуктите да поевтиняват. Чушките стигнаха и до 10 лева, но зависи от произхода на чушката. През декември и януари няма български чушки. Държавите, от които традиционно внасяме, преживяха наводнения – това повишава цената. При наближаване на всеки по-голям празник – наблюдаваме все по-нормални търговски практики. Пазарът е добре конкурентно балансиран", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Той отправи апел, ако потребителите искат пряко да участват в икономиката на страната да изберат българската храна. "По традиция българските зеленчуци са много по-добро качество. В момента на борсата има наша ябълка на световен стандарт. Нека всеки 1 лв. да е похарчен за българска стока", каза Иванов. За съжаление българинът избира храната с по-ниска цена.

Той коментира, че в момента цената на агнешкото и яйцата остават на нивата от миналата година. Нашите яйца са с много високо качество, както и месото ни. Ниските цени са на вносните храни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
10
 
6
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
През така омразният ти комунизъм - чушките април месец струваха 0.30лвИ това при заплата 420 лвСега заплатата е почти двойна, ама чушките 20-торно нагоре.СРЕДНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ПО КОМУНИЗЪМА БЕШЕ 120 ЛВ. ТИ СИ БИЛ ВРЪЗКАР!! АЛКАШ
38
0
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Сега ще си купя едно ПЕПЕРОНИ - пайпър пейпър пайп или както там му викате (до форумците)- половината ще го изям - а другата половина ще го запазя за Великден 2020г !!
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 30Моята заплата през 1989-та беше 165лв. Инженер.А чушки през април нямаше.така, че кого лъжеш?Ти с 420лв сигурно си бил политбюро или генерален директор. Чушки за теб може и да е имало.
36
1
 
6
 
! Отговори
Вносител преди 5 години
Е как да е по евтина чушката като от борсите в Анталия идва 2,50- 3,00 евро за килограм, а от Атина и Солун и по скъпи. И като аз сложа 30-40 атотинки и прекуповача 2-3 лева ето защо са 10лв.кг.
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напротив - пипер е лято.ПЕЙПЪР - на английскиПЕПЕРОНИ - на италианскиАма вие на село ги викате наобратно-----------paper на EN е хартияПЕПЕРОНИ е клбаспипер не знам на кое език е лято, но е видно, че ти си ***
34
1
 
12
 
! Отговори
Пенсионер с 200лв преди 5 години
-За какво ми е агнешко ,като нямам ток ?? Сурово ли да го ям ?
33
5
 
6
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Качеството между "западните" и "източните" хранителни продукти и напитки има, защото технологиите на производство тук и там няма база за сравнение. Кой какво си произведе това ще яде!Ние искаме те да произвеждат качествено и да го дават на нас мунджовците, а ние да им даваме *** си. Няма как да стане!!
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 30Ти си откровен ЛЪЖЕЦ.
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25Ние гражданите чакаме вас селяните да произведете телефони покрай чушките че да си купим и телефони. Нали участвате в икономиката на страната защо купувате вносни телефони, коли и телевизори ? И на туй отгоре ни давате наклон на оная работа какво и откъде да си купуваме лъжци със лъжци селски.
30
0
 
9
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Къде се намират тези български стоки ?
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние гражданите не лъжем хората, че участваме в икономиката на страната и не им предлагаме чушки по 10 лв като дадеш на селяниня 10 лв той пак ще си купи нещо вносно! Защо ние гражданите да не си купим вносни неща без посредника селянин ?--------------Никой производител не получава 10 лв. изкупна цена и никой селянин не е посредник.Никой селянн не реве по TV за смешните изкупни цени, а си наляга парцалите и бачка.Вие гражданите ревете, че ви е скъпо нали? Ми не яжте си нахапаните ябълки.
28
3
 
12
 
! Отговори
до 22 преди 5 години
През така омразният ти комунизъм - чушките април месец струваха 0.30лвИ това при заплата 420 лвСега заплатата е почти двойна, ама чушките 20-торно нагоре.
27
4
 
4
 
! Отговори
до 24 преди 5 години
Напротив - пипер е лято.ПЕЙПЪР - на английскиПЕПЕРОНИ - на италианскиАма вие на село ги викате наобратно
26
0
 
9
 
! Отговори
някой преди 5 години
Направи ми впечатление, че цените на всички стоки завъпшват поне в 95% от случаите на 99 стотинки - примерно 2, 99 или 6, 99 или поне на 9 стотинки - 3, 49 или 4, 29 и т. н.Това маркетингов трик ли е или има някакво значение за изчисляване на инфлацията?Как пък в калкулацията на всички стоки цената завъшва на 99 стотинки?Много интересно, защото разгледах почти всички каталози и брошупи и навсякъде е така.Как пък нито една стока не завърша на 1, 2 или 3 стотинки примерно?
25
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде стига сте се оплаквали бе - софиянци имат пари. Там се вземат от 2 500 лв заплати нагоре.А знаете ли как се гледат чушки и агнета ?
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ххаха да ги позакрепим дай на селянина пари и му гледай сеира как ще иде да си купи вносен телефон------------------------------------------------Вие гражданите кога ще почнете да произвждате български телефони, че да си купим ние селяните?
23
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чушките за които тука се пише не са ли всъщност пипер? Ако е люто е чушка. Ако е сладко е пипер не е ли така.
22
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15Инфлацията е ежемесечна.А, не думай?През комунизма колко струваха чушките април месец?
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До селянин с вносен телНие гражданите не лъжем хората, че участваме в икономиката на страната и не им предлагаме чушки по 10 лв като дадеш на селяниня 10 лв той пак ще си купи нещо вносно! Защо ние гражданите да не си купим вносни неща без посредника селянин ?
20
2
 
7
 
! Отговори
Селянин преди 5 години
Имам и чушки и пържоли, но ще ям агнешко с дроб сарма!