Великденска дилема: Кило чушки или пържола? Цената - 10 лв.

Призив: Купете българското, храната ни е на световно ниво
Обновена: 18 апр 2019 11:24 | 18 апр 2019 11:22, Анисия Иванова
294

Традиционно, всяка година преди великденските празници започват проверките на Българската агенция по безопасност на храните. Междувременно класическите български зеленчуци се превърнаха в екзотична храна. Чушките, например, държат висока цена като на някои места тя достигна 10 лв. за килограм.

По същия начин стои въпросът с картофите, тиквичките, патладжаните. Някои потребители сравниха тези цени с килограм месо.

Икономистът Георги Вулджев отбеляза в студиото на "България сутрин", че инфлацията расте на годишна база, но все пак цените на редица продукти падат.

"Очакванията ми са, че инфлацията ще се забавя все повече. С ръста на цените на много стоки, растат и доходите. Досега бяхме в икономически бум, но сега излизаме от него. В началото на годината наблюдаваме засилване на инфлацията, но това ще бъде временно. Но това върви с очакване за потенциална икономическа криза на пазара. Българите казват, че искат да потребяват българското, но винаги купуват най-евтиното. Икономиката се развива и стандартът на живот се покачва", посочи още той. 

Владимир Иванов от Държавната комисия за стоковите борси и тържища подчерта, че има световна тенденция за намаляване на цените на хранителните продукти.

"Конкуренцията е в свръх размери. Не трябва да се очакват резки поскъпвания или поевтинявания. Тенденцията е все пак продуктите да поевтиняват. Чушките стигнаха и до 10 лева, но зависи от произхода на чушката. През декември и януари няма български чушки. Държавите, от които традиционно внасяме, преживяха наводнения – това повишава цената. При наближаване на всеки по-голям празник – наблюдаваме все по-нормални търговски практики. Пазарът е добре конкурентно балансиран", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Той отправи апел, ако потребителите искат пряко да участват в икономиката на страната да изберат българската храна. "По традиция българските зеленчуци са много по-добро качество. В момента на борсата има наша ябълка на световен стандарт. Нека всеки 1 лв. да е похарчен за българска стока", каза Иванов. За съжаление българинът избира храната с по-ниска цена.

Той коментира, че в момента цената на агнешкото и яйцата остават на нивата от миналата година. Нашите яйца са с много високо качество, както и месото ни. Ниските цени са на вносните храни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо 3 милиона не си стоят при демокрацията ами мият улиците и мизерстват на Запад.-------------------Точно в демократични държави са емигрирали. Не съм чул някой да мизерства. Милионери не са станали, но се издържат доста прилично. В Русия не знам някой да е избягал. А причината за емиграцията е, че "прехода" го направиха бившите комунисти дето се преродиха като капиталисти. Като корни техноимпекса, баневи и т.н.
198
1
 
4
 
! Отговори
Ей тва сме българите преди 5 години
Карат се в нета,вместо,да направят добро,така,че само Господда знае.Защото, Бог наказва, но и Бог помага !Смирете се !!
197
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Та не разбрах колко струваха чушките през април по времето на Тошо правешки?
196
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 199А защо 3 милиона не си стоят при демокрацията ами мият улиците и мизерстват на Запад.Не са 3 милиона и точно при демокрацията стоят(все пак не са отишли в Рашкистан) и въобще не мизерстват на запад.
195
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северна Корея произвежда спътници, космическа техника, балистични ракети и ядрени централи. Северна Корея е световен фактор с който дори САЩ се съобразяват.----------Каква е миграцията към Северна Корея?Виза трябва ли ми?Питам, че смятама да мигрирам към някоя "райска държава":))))
194
0
 
3
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Къде у нас берат ябълки през април?
193
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
подобни статии са храна за червените тролейбуси от депото в Петербург. е за това сме на 111 място по свобода на словото, защото всички медии са кремълски лакей, в тази статия няма и един верен ред, всичко фалш новина
192
4
 
2
 
! Отговори
Без коментар преди 5 години
Средна заплата в Москва - 2750 долара.Средна заплата в София - 594 долара.
191
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо 3 милиона не си стоят при демокрацията ами мият улиците и мизерстват на Запад.
190
1
 
3
 
! Отговори
до 194 преди 5 години
А на Тетка Цецка, на Цвъкьо Асансьора и на Боко Тиквата децата къде са ?С тази разлика, че синът на Корнелия е отличник на Университета в Бъркли, който е в Топ-5 на Света, а децата на гербаджийската шайка са тъ поъгълни като родителите си и ги издържат с пари от България, откраднати от народа.
189
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северна Корея произвежда спътници, космическа техника, балистични ракети и ядрени централи. Северна Корея е световен фактор с който дори САЩ се съобразяват. А България е васална страна която нищо не произвежда, управлява се от американското посолство и българите служат за евтини черноработници на Запада.
188
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и аз това се чудя.Защо 3 милиона българи са отишли на запад, а не във Венецуела или Куба?Кажи бе комуноидче ?
187
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е то щото сега при демокрацията много добре живее българина, затова 3 милиона българи мият улиците на Запад и слугуват за мизерно заплащане
186
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На *** Нинова децата са в Северна Корея, защото там чушките са безплатни и има социализъм, а не е като гадния капитализъм, където всичко се плаща.
185
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Троловете на Тиквата и Пъпеша изпълзяха от канализацията и превзеха форума.
184
2
 
4
 
! Отговори
хаха преди 5 години
Мързеливите комунистически негодници реват по цял ден, че марула по 80ст им била скъпа.и чакат светлия комунизъм да дойде и всичко да е безплатно без да работиш.
183
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо няма никакви репортажи за гладувашите венцуелци с 2 долара заплата, защо така, поне едно видео от кумова срама да бяха пуснали CNN или Дойче веле, поне една снимка във фейсбук...
182
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До майтап бе,уилие то щото при Тошо като имаше БДС, някой го спазваше :) масово хляб добруджа се продаваше за бял, кашкавал тип витоша за балкан, да не говорим сирената и колбасите, там беше мътна и кървава, въобще влизал ли си в месопреработвателно или косервно предприятие по онова време, абсолютна трагедия беше, в наши дни на такова предприятое няма да му разрешат дори и храна за животни да произвежда
181
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен185екстра си живеят в комунистическа Венецуела.91/100000 убийства2$ заплатаот един месец нямат токхахахаБолен комунистически мозък.Защо внуците ти са в САЩ, а не в Венецуела бе?
180
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Дядо СоциТо сега при демокрцията голям живот - българите са първи по смъртност в света.