Великденска дилема: Кило чушки или пържола? Цената - 10 лв.

Призив: Купете българското, храната ни е на световно ниво
Обновена: 18 апр 2019 11:24 | 18 апр 2019 11:22, Анисия Иванова
294

Традиционно, всяка година преди великденските празници започват проверките на Българската агенция по безопасност на храните. Междувременно класическите български зеленчуци се превърнаха в екзотична храна. Чушките, например, държат висока цена като на някои места тя достигна 10 лв. за килограм.

По същия начин стои въпросът с картофите, тиквичките, патладжаните. Някои потребители сравниха тези цени с килограм месо.

Икономистът Георги Вулджев отбеляза в студиото на "България сутрин", че инфлацията расте на годишна база, но все пак цените на редица продукти падат.

"Очакванията ми са, че инфлацията ще се забавя все повече. С ръста на цените на много стоки, растат и доходите. Досега бяхме в икономически бум, но сега излизаме от него. В началото на годината наблюдаваме засилване на инфлацията, но това ще бъде временно. Но това върви с очакване за потенциална икономическа криза на пазара. Българите казват, че искат да потребяват българското, но винаги купуват най-евтиното. Икономиката се развива и стандартът на живот се покачва", посочи още той. 

Владимир Иванов от Държавната комисия за стоковите борси и тържища подчерта, че има световна тенденция за намаляване на цените на хранителните продукти.

"Конкуренцията е в свръх размери. Не трябва да се очакват резки поскъпвания или поевтинявания. Тенденцията е все пак продуктите да поевтиняват. Чушките стигнаха и до 10 лева, но зависи от произхода на чушката. През декември и януари няма български чушки. Държавите, от които традиционно внасяме, преживяха наводнения – това повишава цената. При наближаване на всеки по-голям празник – наблюдаваме все по-нормални търговски практики. Пазарът е добре конкурентно балансиран", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Той отправи апел, ако потребителите искат пряко да участват в икономиката на страната да изберат българската храна. "По традиция българските зеленчуци са много по-добро качество. В момента на борсата има наша ябълка на световен стандарт. Нека всеки 1 лв. да е похарчен за българска стока", каза Иванов. За съжаление българинът избира храната с по-ниска цена.

Той коментира, че в момента цената на агнешкото и яйцата остават на нивата от миналата година. Нашите яйца са с много високо качество, както и месото ни. Ниските цени са на вносните храни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
3
 
3
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До тонкатаХахаПрав си.Вчера бях в Кауфланд.Там си трябват светофари иначе няма оправия
258
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иванчо 268А ти колко тона домати отгледа и продаде на българския пазар. Се другите виновни. А такива като тебе търсят държавна службица от където може да се краде и се жалват, че няма бългърски зеленчуци. А да попитам кога е имало чушки през април през социализма. Аз си спомням, че нямаше червен пипер. А "имането" беша теоритично. За да напазаруваш за един гювеч трябваше най-малко в 3 магазина да отидеш и при това в София Тия легенди ги разправяй на сополан-ковците дето не са живели в соца.
257
2
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
*** хем неграмотни хем манипулативни. От кога чушката е традиционен български зеленчук през април?
256
1
 
13
 
! Отговори
авс преди 5 години
а бе тези драскачи журналисти пишат ние четем но не виждам промяна от скъпо поскъпо ни става живота а колко ще струва едно яице няма ли да се надува цената.народа вече свикна с корупцията с лъжливите информация и обещанието на политиците които най културно се отказват от казаното от тях.щом тока се качва цената ясно какво ни очаква
255
3
 
12
 
! Отговори
Качество или цена преди 5 години
Сторед статията (а и според пазара) нашите продукти са по-качествени, а вносните - по-евтини. Познайте кои се продават повече.
254
4
 
2
 
! Отговори
турбо селян преди 5 години
язе сакам КИЛО чушки по 35 гроша КИЛОТУ
253
4
 
14
 
! Отговори
До "Хей, Амурец преди 5 години
До "комсомолският амурец" - 2013 г. темата на световния икономически форум в Давос беше: "Неравенството".Само приближените до властта си папкате сладко, но времето ви на спекула, лихварство, усвояване на европейски фондове - свърши."Построеното от соца" - не можеш да го боядисаш другарю син каскет, управлявате 30 г. и рушите!Когато цифрите говорят и какетите демократи мълчат?Първи по смъртност. Първи по инфаркти и инсулти. Бедност и мизерия.Корупция.Айде със здраве, Другарю Каскет!
252
7
 
33
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Преди 30години имахме домати,краставици ,картофи ,ябълки,череши и всички други плодове и зеленчуци,но нямахме банани.Сега има банани ,но няма другите плодове и зеленчуци,ядем пластмасите на запада,така че май е по-добре да нямаме банани и да си ядем нашите продукти.И да попитам кой колко кила банани е изял тази година.
251
6
 
31
 
! Отговори
Духовен преди 5 години
Във соца по това време имаше истински краставици, картови, марули, чесън - истински.Млека, пити с кашкавали. Сутрин ухаеха на хляб големите камиони.Лятото на село череши, домати, ябълки, праскови, грозде, ягоди.Млеко, кашкавал, сирена.Ухаеше на храна.Оставяхме си къщите отключени. До 24.00 сме играли футбол. Безплатен спорт, кеф ти плуване, кеф ти игрища.Таня Богомилова плачеше като гледаше разрушената база.Не беше много, но ИСТИНСКО и щастливо детство.Сега си оставете децата до 24.00 ч
250
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде в провинцията има заплати 1000+ нето,масовите заплати са 600-800 нето.За пенсиите,масовите 300-500 това е реалноста в България,всичко друго е демагогия.
249
3
 
17
 
! Отговори
Духовен преди 5 години
Духовен праздник е, всъщност датите не ме интересуват, храмът е в сърцето.Въпросът е, че ядем второ качество храни, и че с ХИЛЯДА и Двеста лева е невъзможно да се оцелява.Предвид, че 50% от доходите отиват за ток, вода, парно, данъци, застраховки и бензин.Търговците - Спекуланти гледат да забогатяват на празниците, само в БГ по празници се богатее.Факт през соца имахме качествени храни, малко, но истински.В София страдаха повече, но в Пловдив, Варна имаше истински храни на достъпни цени!
248
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България масовата заплата е 500-700лв...---------------------Извинявам се сбърках. 500-700 лв заплата плюс още 1000 под масата. И аз съм работил по тая схема преди доста години. Осигуряваха ме на 450, а ми плащаха чисто 1500. Ама вече не се хващам и ме осигуряват на цялата сума.
247
13
 
9
 
! Отговори
Стига ревахте преди 5 години
Кога сте яли през комунизма пресни чушки и домати само от буркани и консерви.
246
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За бедния Великден на милиони българи виновни са Виденов, Орешарски, Путин, Тодор Живков, Радев...
245
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 256Снимки на отрупани маси по празниците публикуват вашите медии в изпълнение на пропагандната политика.
244
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Средногорец 257В провинцията, другарю ***, няма заплата 1000+. Изтърка ви се опорката за високите доходи при ГЕРБ. Масовата заплата е МРЗ или около МРЗ. И съвместяването на понятията "уважаващ себе си мъж" и партиен кадър, като теб, е неуместно.***, уважаващ себе си, няма.
243
8
 
13
 
! Отговори
Средногорец преди 5 години
До Анонимен 252Заплата 1000+ получавате само софиянци.Изтърка ви се хибридката другари.За под 1000лв не знам къде може да се хване на работа уважаващ себе си мъж.
242
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 249За обикновените хора Великден и Коледа са просто духовни празници на гладни стомаси, а за политици и бизнесмени са ваканционни дни с агне- чеверме, пъдпъдъчи яйца, отбрани питиета, пресни плодове и зеленчуци в луксозните им резиденции и по морето или в чужбинаДа щото като дойде празник и ми писва да гледам само снимки на маси с пиене и ядене публикувани от умиращия от глад народ.
241
4
 
9
 
! Отговори
1 преди 5 години
Не виждам защо спорите? Т.н. "Комунизъм" нито го е имало, нито го има, нито ще го има!Дори и в Северна Корея го няма!
240
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а я да питам при Орешарски и Виденов каква беше трапезата на българина? И не съм гербаджия, а истински антикомунист!