Майка изостави болното си дете. Защо? От безпаричие, от безсилие...

7-годишното момиче се нуждае от спешна сърдечна трансплантация
148
Майка изостави болното си дете. Защо? От безпаричие, от безсилие...
Снимка: Кадър Нова тв

Родители изоставиха в болница 7-годишно дете, което се нуждае от спешна сърдечна трансплантация, но десетки доброволци поискаха да помагат в грижата за момичето.

Майката на детето отказва да подпише декларация момиченцето й да бъде гледано в приемно семейство и настоява то бъде настанено в кризисен център.

"Защо го изоставих? Защото сме в трудно положение. Мъчно ми е. Даже ми е много мъчно. Не заспивам. Аз по цяла вечер плача", казва Десислава Щерева пред Нова тв.

27-годишната Десислава е майка на 4 деца. Мъжът с когото живее е припознал само две от тях. Семейството обитава стара барака извън регулацията на пазарджишкото село Левски.

Твърди, че в къщата, в която отглежда и останалите си три деца има ток и вода, но няма необходимите битови условия, за да се грижи за болната си дъщеря. От миналата година, когато лекарите й поставили диагнозата кардиомиопатия трябвало непрекъснато да посещават болници, защото състоянието й се влошило.

"Имам още три ученици. Не мога да ги изоставя в момента сами, бащата е на работа. Не мога да ги изоставя и да отида в болницата. И трябва детето да бъде при лекари в сигурни ръце. Аз предприех това, да оставя детето. Защото аз нямам понятие, нещо като стане, не знам какво да направя. Детето ми може да си отиде в ръцете ми. Аз това няма да мога да го преживея", каза майката на изоставеното дете - Десислава Щерева.

Майката, която е безработна не крие, че другият мотив, заради който изоставила детето си е финансов. Лечението на момиченцето било твърде скъпо.

"В седмицата отиват по 70 лева за лекарства, за седмица, а представете си за седмица колко ми отиват. Тя получава 350 лева пенсия. Аз за какво да ги дам - дали за храна, дали за лекарства, само за лекарствата й не стигат. Мъжът ми за месеца изкарва поне 600 лева и където има - там работи. Получавам 120 лева детски. Това са направо нищожни пари", коментира още тя.

Според кмета на селото семейството не е кандидатствало за социални помощи.

"Не са работили някъде на договор. Били са на подпомагане към кметството на 4-часов работен ден. От две години нямам спомен да са на подпомагане, просто не заявяват да полагат такъв труд. Иначе сме ги подпомагали тази година се раздаваха хранителни пакети и дадохме на семейството", заяви кметът на село Левски Славчо Мавров.

7-годишното момиченце, което е в болницата дори не е записано на училище.

По думите на кмета двете по-големи деца също често отсъствали.

"Миналата година и двамата родители бяха излезли в чужбина, ако се нелъжа в Португалия бяха отишли, пак сезонна работа,месец-два, но бяха оставили децата на дядо си по бащина линия", каза още Мавров.

Засега майката отказва да подпише декларация детето й да отиде в приемно семейство. Иска да бъде настанено в кризисен център с постоянно лекарско наблюдение.

"Тя дори да бъде настанена в институция, аз ще ходя два пъти в седмицата при нея. Няма да си изоставя детето", казва Щерева.

"Аз искам да ме чуе целият свят. Искам да се намери донор за моето дете, за да може да си я прибирам. Не знам другите какво говорят и какво правят, за децата ми съм си добра майка", допълни още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
8
 
! Отговори
до 79 преди 5 години
Аз пък ти казвам, че няма нито един, назначен в държавна или местна администрация, без връзки - роднински, любовни или партийни! От години е така!
75
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" АКО БЕШЕ УЧИЛА, ЩЕШЕ ДА БЕРЕ ЯГОДИ В ИСПАНИЯ ИЛИ ПОРТУГАЛИЯ С ДИПЛОМА В ДЖОБА ""..................ако беше учила КАТО ТЕБЕ ... щеше да бере ягоди с диплома в джоба.Калинките и връзките (които са факт) не са оправдание, че ти си мързелив или некадърен, или и двете.
74
5
 
6
 
! Отговори
ДО 72 преди 5 години
АКО БЕШЕ УЧИЛА, ЩЕШЕ ДА БЕРЕ ЯГОДИ В ИСПАНИЯ ИЛИ ПОРТУГАЛИЯ С ДИПЛОМА В ДЖОБА! ТОВА Е ИСТИНАТА!Калинките наврени навсякъде из администрациите, за свестните хора работа няма!
73
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се обърне към ромския хелзински комитете да ИСКА.
72
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВ страната се крадат милиарди,те за едни смешни суми за детски,които се полагат на майката се възмущават,да не говорим,че едно дете е болно и умира,а за него няма кой да помисли и го спаси,явно майката няма средства за това,но къде е държавата?
71
0
 
2
 
! Отговори
лили преди 5 години
До danielне личи ли от снимката
70
3
 
20
 
! Отговори
лили преди 5 години
според мен трябва да им вземат всичките децаи какви детски взема като не са на училище
69
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само не разбрах как барака извън регулация има ток и вода....
68
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато е трябвало да е в училище,да учи за да има какво да работи после ,за да не е безпарична...тя раждала деца.Та не едно или две а цели четири.И никога няма да работи,нито децата и,нито техните деца защото това били "културни особености" на етноса им.После някой друг им е "виновен" за положението в което сами са се поставили.
67
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 69Само че това, че живееш с някого и той прави разходи в дома ти не е причина данъкоплатеца да плаща от джоба си.И как точно самотна майка се сдобива с 4 деца?От небето ли падат, от въздуха ли забременява?Ако е самотна майка, нормално е да е с едно, щом са повече нито е самотна, нито има грижата на майка за тия деца, защото е ясно, че сам родител не може да осигури достатъчно средства за отглеждане на няколко деца.Друг е въпроса, че в случая не са деца, а банкоматчета...
66
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не и е лесно на жената. Да ти е болно детето е голяма мъка... Коте да е ще ти е мъка, а какво да говорим за собственото ти дете...
65
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РодителТози който отглежда децата,той взима парите за отглеждането им,така е във всички европейски държави и така трябва да бъде,така е най-правилно!Това,че живееш с някого,не означава,че той ще се грижи за децата,напротив,ще има повече разходи за консумативи - ток,вода,телефон,такси за поддръжка и т.н.!
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Родителпрестани да пишеш глупости!нали децата майката ги отглежда,какво значение има дали живее или не живее с някой,в България собствените бащи не дават на децата си или не плащат издръжка,та камо ли чуждото да гледат!Колко деца има на които родителя или бабата не взимат помощ или детски за детето, когато родителя го няма или родителите ги няма,знаеш ли?В българия е такава бюрокрация,че е по-вероятно да не вземеш нищо,отколкото да вземеш нещо което ти се полага!
63
0
 
17
 
! Отговори
? преди 5 години
Аз бих взел детето да го гледа, ако тая се откаже от него. Но няма да го направи защото взема 400лв от детенцето. И дефакто ГИ КРАДЕ ОТ БОЛНОТО СИ ДЕТЕ.А горкото дете стои само в болницата. Само помислете ако детето е на смъртно легло колко пъти в седмицата ще сте до него - два или 7. Още повече че тая и не работи. Кастрация за такива родители.
62
2
 
6
 
! Отговори
daniel преди 5 години
ot kakav etnos e gospojata
61
4
 
12
 
! Отговори
Аззз преди 5 години
Оставила го е, защото не знае какво да прави с него, акълът й не достига. Даже я виждам невинна, на практика жертва на родителите си, на средата, на културата и на гените си. Тя не знае какво да прави с тези общо 4 деца, които има. Дори мисля, че не знае точно как стават бебетата, ясно че при полов акт, ама какво се случва точно... И защо да не изостави едното, като не е планирала нито едно
60
1
 
31
 
! Отговори
Родител преди 5 години
Вижда се също за пореден път лошата политика на държавата. Бащата бил припознал само половината си деца. Защо помощите за самотни майки отиват при жени, които живеят с бащите на децата си без брак и прехвърлят на останалите родителските си задължения по издръжката на децата? Самотна е майката, която отглежда сама детето си, не тази, която живее с бащата на децата си без брак и без припознаване на децата.
59
1
 
37
 
! Отговори
Родител преди 5 години
Има съществени пропуски, които тя не вижда, защото така е израснала и възпитана: Кой ще плати грижата за детето й, което изоставя в болницата? Някак си показва, че е свикнала да мисли, че все някой им е длъжен. Не става ясно от статията с оставянето на детето в болницата оставя също и пенсията му от 350 лв, за да подпомогне месечната му издръжка. И също: "Искам цял свят да знае...", "Искам донор...". Не става с искам, а става с "моля", дори когато е за живота на детето ти. Не си само ти с болка.
58
1
 
5
 
! Отговори
Родител преди 5 години
Труден казус, който ме подсеща за историята за двете майки, които спорели за едно дете и цар Соломон, който бил съдия. Жената е рухнала пред тежестта на живота, защото не е била подготвена за товара, който ще й се изсипе. Защото родителите й е трябвало да й кажат, че трябва да учи, че деца се правят с отговорност, че не е трябвало да бърза да ражда толкова млада едно след друго децата, след като не са стъпили на краката си. И пак - мисли за детето, къде ТО ще е добре, макар, че за нея е трудно.
57
15
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
И все пак браво на семейството , не получават социални помощи , ходят да работят в Португалия / сезонна работа , но все е нещо , важното е ,че не обират банкомати в Португалия / ! Точно за такива роми българите не искат за споменават много много ! Българите обичат да говорят за ромите които са системно на социални помощи и за ромите които са от криминалния сектор ! Бедни и работливи роми като това семейство българите не ги интересува !