Опреснителен курс за по-възрастните шофьори? Нужно е!

Подобна мярка не бива да се разглежда като рестрикция
9 май 2019 10:15,
62
Опреснителен курс за по-възрастните шофьори? Нужно е!
Снимка: Pixabay

Възрастните шофьори да минават опреснителен курс след навършване на орепделена възраст, искат от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Инструкторите имат идея и за продължаващо обучение на шофьорите, които подновяват свидетелствата си за управление

"Нашите предложения засягат т.нар. фазово обучение от 0 до 100 - в някои модерни европейски държави още при самото раждане на детето се подарява кошчето за превоз в автомобил, това у нас трудно би се постигнало, но подготовката не бива да се разглежда като рестрикция към хора в определена възраст", обясни Йонко Иванов - председател на Съюза по авто-мото подготовка.

Още по темата

Той посочи, че с млади хора понякога се работи много трудно.

"Доста често идват употребили алкохол или наркотици младежи. Момичетата са по-смели и по-бързо се обучават, отколкото момчетата", допълни Иванов пред БНТ.

Според Илия Тодоров от Асоциацията на пострадали при пътно-транспорти произшествия мерки като опреснителен курс за шофьори над определена възраст ще дадат траен ефект да излезем от последните места в Европа по безопасност и брой ранени и загинали при катастрофи.

"Това няма да стане бързо, но ще даде траен ефект, а не тези "кърпежи" на Закона за движение по пътищата.

"Статистиката на "Пътна полиция" показва, че над 50% от загиналите пешеходци са хора над 65-годишна възраст, явно има някаква причина това да се случва", коментира Илия Тодоров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако са безплатни опреснителните шофьорски курсове за възрастните ,даже може да са всеки месец.И не забравяйте че има "възрастни"-младежи които помнят правилника за движение по пътищат,само три минути,след като са положили изпита.Тоя дето претрепа четирите деца на Перловската,на каква възраст е?Де гиди гьостерица,ама няма кой.
16
0
 
21
 
! Отговори
тои преди 5 години
нека дадат инструкторите на старите професионалисти да ги поиспитат малко .да ги научат да гледат знаците че и те да научат тези дето ги обучават да ги гладат и познават а да не раздават мнениа без да им ги иска някои че и от тях има доста некадарници
15
1
 
30
 
! Отговори
Край преди 5 години
Ако закона за движение по пътищата се СПАЗВА няма нужда да имаш реакциите на Шумахер от преди инцидента.Пътищата за да се придвижват хората по тях а не да се състезават кой по силно може да натиска *** на газта.До около 70г. хората масово са си напълно адекватни да шофират и не те правят катастрофите. Прегледайте си статистиката. На възрастните хора им е дошъл акъла.
14
0
 
39
 
! Отговори
дискриминация преди 5 години
опреснителен курс за тези, които са причина за ПТП. Съобразно тежестта на ПТП-то, както и при рецидив - отнемане на правоспособността за различни периоди. ЬМА НАИСТИНА, НЕ САМО НА КНИГА!Онзи ден, един "правоспособен" млад пи шли гарин помля четири момичета и се бухна У реката. Установили от КАТ, че има пет предходни нарушения. На 20 години е пи шли гаринът, взел е книжка на 18! да 2 години - пет!, всъщност пет пъти е хванат... И още има такива - знайни и незнайни
13
35
 
2
 
! Отговори
Добра идея преди 5 години
Задължително е! На няколко пъти разни дядковци зад волана са ми изправяли косата и не осъзнават, че са създали опасна ситуация. Просто машината не работи както трябва, пулят се, мигат и гледат глуповато, но не разбират
12
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искат инструктурите и те по възходящата стълба. От корумпирани да станат по - корумпирани и най - корумпирани. Сетиха се за опреснителни курсове след като им сложиха камери и доходите им понамаляха.
11
21
 
4
 
! Отговори
Мислеща преди 5 години
Аз лично ще се притеснявам аз или детето ми да се вози при шофьор на 65г. пред пенсия. На тази възраст хората са с по-забавени умствени и физически реакции, което не означава, че и младите , без своя опит, не са по-малко опасни. След 60 г. хората трябва да се пенсионират и да работят само по собствено желание, ако преценят, че са способни. А опреснителни курсове трябва да има задължително за нарушаващите редовно правилата за движение!
10
8
 
21
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Глупости - възрастните хора не забравят да шофират, че да трябва нов курс! По-скоро им се забавят реакциите, а при някои има и промени в мисленето от старческите заболявания. Това, което е нужно е ВСИЧКИ шофьори да минават периодично на тестове за психическа пригодност и бързина на реакциите. *** нали инструкторите трябва да се нагушават...
9
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко ли ще струва този опреснителен курс? 200, 300, 500?
8
1
 
21
 
! Отговори
тонката преди 5 години
бате бойко мое да кара и бмв и самолет и рейс и не требе да се явява на упреснителни курсове
7
0
 
17
 
! Отговори
съгласен преди 5 години
Ако опреснителните курсове ги открие Бойко Борисов.
6
0
 
40
 
! Отговори
асдя преди 5 години
След като курса ще е опреснителен, то той би трябвало да е за ВСИЧКИ които си сменят книжките.Дали на 10 години при любителските или 5 години при професионалните, за тези години има доста изменения на закона и правилника.Така или иначе ИНСТРУКТОРИТЕ се натискат да се наредят за парче от баницата...Най-рисковата и проблемна група са шофьорите до 25 години.
5
0
 
49
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Йонкоити си от нискостеблените лапачи. Всеки ден има ПТП предизивикани от хлапаците и тези с купените книжки. Шофирам от 40 г. и нямам никакви проблеми ! на какво ще ме научиш в т.н. опреснителни КУРсове ? Остава и от университетът, който съм завършил да поискат повторна защита на дипломата ми !
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възрастен !!! Няма посочени години.
3
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудят се откъде да измъкнат още пари. Нека дадат статистика колко от катастрофите са направени от възрастни шофъори и колко от младоци яхнали някое старо BMW...
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Йонко ,така залитнахте когато министърбе юпенце василево, при величието.Койте хакна на пързалката.Айде леко и поспокойно.
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А местанов?????