КНСБ: България свети в червено, трябват ни дигитални умения

Синдикатите имат решение
10 май 2019 19:09,
45
КНСБ: България свети в червено, трябват ни дигитални умения
Снимка: БулФото

България трябва да направи час по-скоро качествен скок в дигиталните умения на работната сила. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на национален дискусионен форум "Бъдещето на труда и младите хора", съобщава БТА.

"България свети в червено по отношение на дигиралните умения - според Европейския семестър това е една от петте ключови области, в които сме в критично състояние" - коментира Димитров.

Още по темата

Решението, според Димитров, е създаване и институционализиране на секторните фондове за квалификация и преквалификация, пилотното им въвеждане чрез пари от ОПРЧР и след това развитието им като основен финансов инструмент, който финансира ученето през целия живот.

Друго искане на КНСБ е създаването на национална програма за базови дигитални умения за всички около 3 милиона работищи българи, чрез европейско финансиране.

"Казахме вчера на Мария Габриел, ще кажем и на Елена Йончева, на всички, които ще ходят в европарламента - да не ходят на разходка, а да отидат, за да доведат един милиард евро - по 300 евро за всеки работещ за базови дигитални умения" - посочи Димитров.

Според него в бъдеще ще се търсят квалифицирани работници, които да управляват цялата система на машините, както и такива с ниска и почти никаква квалификация, които да "натискат пет копчета".

В същото време средносрочните прогнози на Министерството на труда и социалната политика показват, че през следващите десет годинище се търсят все повече работници със средно и средно техническо образование, което, по думите на Пламен Димитров, означава допускане, че ние се примиряваме, че оставаме в технологичния заден двор на Европа. Той изрази надежда прогнозата да бъде драматично променена, ако у нас влезе завод на "Фолксваген".

На форумът присъства и зам.-министърът на труда и социалната полтиика Султанка Петрова, която припомни, че прогнозите са, че цели 65% от децата, които сега почват образование, ще работят напълно нови професии, които не познаваме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
9
 
3
 
! Отговори
V преди 4 години
Те имат в предвид друго .В Европа често идват хора от България които не могат да кликнат с мишката върху клетка на ексел .Да запишат файла който са написали и да сканират с безжичен скенер за да си намерят материала който им трябва.Това е защото увеличиха заплатите на даскалите без да питат народа дали е съгласен да плаща за това образование.А програмизма е световен спорт.Там трудно ще се намесим.За графичен дизайн не трябва да си живял в бг .Друго е светлоусещането .Има и някой основни принципи
18
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Едва ли на работник му трябва да програмира. Да не говорим за графичен дизайн и моделиране - тогава вече няма да е работник."E как така няма да е работник- имаш умения, имаш шеф, получаваш заплата срещу това, което произвеждаш.
17
16
 
8
 
! Отговори
Смирен депутат преди 4 години
560лв минимална заплата им стига на мързеливите българи.Българина е мързелив защото не иска да работи за мизерно заплащане.
16
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Т. Дончев щеше да намали администрацията. Какво стана? Нещо на ро.мската тема наблегна. Някой май му каза, че ро.мският въпрос е по- печеливша кауза и ще привлече повече симпатизанти.
15
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак лапачка ще има, тоя път по оперативна програма "Дигитални умения". Приближени на управляващите ще спечелят проектите за квалификация и преквалификация и гледай какво става!Синдикатите надушили "усвояването".
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България отдавна свети в червено и то не защото Българите са неподготвени, а заради пелтеци като теб изявяващи се като "синдикалисти"
13
5
 
10
 
! Отговори
до 16 преди 4 години
Това което ти написах са отделни професии, не е нужно да ги владееш всичките, достатъчна е само една специалност.
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"А открехнете ни какви са тия пусти "дигитални умения" ?"Накратко компютърна грамотност. Да не си като индианец пред пишеща машина. След това и квалификация- какво можеш да правиш в дигиталния свят и можеш ли да си изкарваш хляба с него. Кодиране и програмиране, графичен дизайн, 3D моделиране, оператор машини...
11
3
 
3
 
! Отговори
sfetofara преди 4 години
Udari 2 golem I da ti svetne zeleno amatjor ......
10
3
 
17
 
! Отговори
Султан4о преди 4 години
И кво като имаш дигитални умения ? Ще цъфнеш и ще вържеш в България или където и да е ? Дигиталните умения са като карането на автомобил - всяка селска прчка се научава стига да има малко рефлекси и да не е заспала . Просто са необходими в глобалния дигитализиран свят .
9
2
 
27
 
! Отговори
Тим преди 4 години
Димитров не се интересува от трудещите се, но жена му е.добре устроена в НОИ и точно зам. Шеф човешки ресурсиТова е конфликт на интереси, но последствия няма
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей много търсени тия дигитални програмисти. Фирмите ги търсат и ги примамват с големите пачки от стотачки. Жените ги търсат - не остана програмист ерген.Ама синдикатите като са ги затърсили - значи работата е сериозна.
7
2
 
23
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
За себе си е направил благосъстояние и му е добре иначе само говори празни приказки зс овцете
6
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този шут го гледам по телезироа от както бях бебе в началото на 90-те. Какво свъши за тези години ? С какво промени благосъстоянието и живота на трудещите се българи ? Каква дейност отчете ? Кога ще има резултати ??
5
2
 
17
 
! Отговори
Brei преди 4 години
Големи Айсиктир Специалисти имаме...казина, лотарийни билети и какво ли не. Но таксичка в банката и почти нищо не може да се свърши онлайн..Къде можеш да платиш онлайн без таксичка от 23764859046 лв...
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Базовите дигитални умения се усвояват най-добре когато си дете. Инсталирането и играенето на видеоигри те сблъсква с основните проблеми и принципи на операционната система и програми- съвместимост и актуалност на софтуер, хардуер и драйвери, системни и програмни изисквания. Като прецакаш, форматираш и преинсталираш няколко пъти уиндоуса или драйверите, бързо вникваш в нещата и после нищо не може да те стресне.
3
3
 
21
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Пфу синдикати търкат столовете по цял ден и така цял живот а подопечните им гърбят като си мислят, че нЕкой им защитава интересите ха-ха.
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе този с кой отвор говори с този под гърба си ли. Ще изуча децата си и ще ги пратя при мутрите да им робуват за 700 лева ли. Щом завършат висшето си образование веднага ги пращам да работят в бяла държава. Защо да остават при мутрите за да вземат накрая 300 лева пенсия. Хем живота си погубват хем децата им ще израснат сред наркомани и пеераси.
1
4
 
22
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Закрийте, тази държава.Продайте всичко и се махайте