И ОмбудсМая скочи на Стратегията за детето

Мая Манолова иска пълното й оттегляне
15 май 2019 15:34, Йордан Бързаков
26
И ОмбудсМая скочи на Стратегията за детето
Снимка: БулФото

Омбусманът Мая Манолова поиска окончателното оттегляне, а не замразяване, на проекта на Стратегията за детето, съобщават от пресцентъра на институцията.

"С особена загриженост и тревога следя нарастващото напрежение в обществото по повод на Проекта за Стратегия за детето 2019 – 2030 г. В институцията постъпиха десетки декларации, подписки, становища и позиции от граждани и организации, които дават ясен знак, че има сериозен проблем в диалога между държавните институции и родителите и това драстично раздалечава техните позиции.", се казва в позицията на Манолова.

С оглед на тези съображения, омбудсманът настоява за пълното оттегляне на Стратегията и обсъждането на документа да бъде прекратено. Според нея, той е довел до страхове, които противопоставят "граждани срещи граждани, родители срещу родители, организации срещу организации."

Още по темата

"Особено разрушително е и противопоставянето на интересите на детето на семейните ценности, тъй като благополучието на детето не може да бъде отделено от това на неговото семейство.", смята Манолова.

Тя твърди, че е нужно изготвянето на нова стратегия, която ясно и категорично да изведе и намери баланса между най-добрия баланс за детето и съхраняване на целостта на семейството. Държавата трябва да подпомага родители, изпаднали в криза, но и да ограничи мерките, които позволяват отделянето на децата и изпращането им в приемни семейства.

Манолова иска още в новия документ да се подчертае изрично, че недостигът на средства в семейството не може да е водещ мотив за отделяне на детото от неговите родители.

Сред другите искания на омбудсмана е да се организира широка и задълбочена експертна и обществена дискусия за изготвянето на новия документ, в която да вземат участие всички компетентни граждански организации и обществени фигури, които са изразители на различните гледни точки в обществото относно приоритетите на държавната политика за закрила на децата и семейството.

Особено важно, според Манолова, е тази дискуския да не остане само в рамките на темата за правата на детето, а да се свърже с дискусията за състоянието на семейството в България, кризата на семейните отношения и политиките за подкрепа на семейството.

След като представената Национална Стратегия за детето срещна бурна реакция от някои родители, премиерът Бойко Борисов нареди нейното оттегляне. Протестите обаче продължиха, и днес Борисов беше принуден отново да обясни, че "Национална стратегия за детето няма!"


 


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
5
 
! Отговори
А бе преди 1 месец
Minuva42'О.....
------Колкото и да вадиш ромските деца от кръговрата на етноса,ромите бълват нови и нови.Няма те да се размножават безхаберно а българина да им отглежда плода на безотговорността.Друга стратегия трябва тук,всеки я знае но ако я напиша, сайтчето ще ме изтрие или банне.
22
7
 
0
 
! Отговори
Bob преди 1 месец
До 21
Значи за да не вземат шведите децата, требе да ги бием, да не ни дреме дали са нахранени, изкъпани, облечени и готови за училище?
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да има стратегия, и тези които не си гледат децата - шведите, да им се вземат и да ги дават за осиновяване, включително и най-вече навън
20
19
 
1
 
! Отговори
Боб преди 1 месец
Ако няма закон за отделяне на децата от семейството, тогава обричаме деца да са затворници на родителите. Ако не можеш да си позволиш да го отглеждаш, ако не можеш да се въздържаш от това да го малтертираш физически и психически и то няма друг избор, трябва да ти бъде отнето. И така ще стане по-важно ходенето на работа, по-трудно ще се съгласяваш да работиш за без пари, и ще си притиснат да излезеш на улицата да стачлуваш за подобриш ситуацията в страната. Сега го отнася жената и детето....
19
3
 
9
 
! Отговори
Minuva42 преди 1 месец
До Анонимен

Не мога да повярвам, че се връзвате на това!
1. Няма как да се направи закон за децата на малцинствата.
2. Конспирация от сорта: "На тях им трябват българчета" е толкова абсурдна, че изобщо няма да я коментирам.

Имаме един шанс да се справим със Шведите - да изкараме децата им от този кръговрат

Това е. Или имаме топки да го направим или ще бъдем претопени.
18
7
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
Макар и с известно закъснение общата яхна поредното недоволство!
17
2
 
20
 
! Отговори
реалист преди 1 месец
Прокуратурата да се замосезира заради Стратегията за детето, защото това застрашава не само физическото, но и психическото здраве на децата. И хората отговорни за това да бъда осъдени за тормоз над семейства и деца.
16
8
 
11
 
! Отговори
Мислеща преди 1 месец
Сетила се Мара /Мая/...... Промените са вече ФАКТ и тя го знае. Досега защо не беше против, а защитаваше върло ИК. Явно вижда настроенията на народа и иска да трупа точки, защото я готвят за новия премиер.
15
13
 
3
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 1 месец
Фейк простотии...!
14
1
 
20
 
! Отговори
До 12 преди 1 месец
Не оставка а доживотен затвор за тероризъм срещу България.
13
4
 
28
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 месец
Писал съм и пак пиша. Спасението за България е в ликвидирането на сороските НПОта.
12
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"благополучието на детето не може да бъде отделено от това на неговото семейство.", смята Манолова."
Това е истината. Стратегията трябва да бЪде за СЕМЕЙСТВОТО, а не само за детето. Оставка на Джендърите отделящи децата от родителите, давани на педофили и сменящи пола им !!!
11
1
 
17
 
! Отговори
До 7 курни и мая преди 1 месец
Кой ти е виновен на тебе, че си станал обратен и наркозависим ? Ти самият си искал да бъдеш модерен евроатлантик.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече я вкара Лично ЛЪЖЕЦА Бойко Борисов:

"Стратегията за детето е преименувана на Пос
тановление 104 ДВ бр.37/07.05.2019 стр.22-28
и е подписана от Б.Борисов."
9
3
 
23
 
! Отговори
Омбустмана преди 1 месец
Не само това! Трябва разследване за това, кой е взел парите от Норвегия, кой опитва по различни начини да прокара джендо-педофилските мераци тук. После съд за държавна измяна и разстрел. А, както е казал поетът "......а след разстрела- червеии. Това е толкоз просто и логично. ".
8
3
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Евреите не налагат тия проклети стратегии за да сме зле...
7
19
 
4
 
! Отговори
курни и мая преди 1 месец
не ви пука за никой- за децата вашите единствено откога ,,мамчетата се загрижиха за децата дето опропастиха,,
6
12
 
4
 
! Отговори
Ауууууу.. Така ли... преди 1 месец
Е, толкова ли Нема на кво да скочи Омбудсмая, като Нема такава Стратегия?!!!!
ДА предложим ли нещо....?!
5
0
 
23
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 месец
И каква е гаранцията например ако си депутат или партиец,че ще отгледаш дете за пример вместо пройдоха.
4
6
 
16
 
! Отговори
Mnmn преди 1 месец
Какво означава ОмбудсМая бе бокук скапан ?