Защо Националната стратегия за детето смути родителите?

Реакцията срещу стратегията са популистки, смята експерт
18 май 2019 02:00, Екип на Bloomberg
37
Защо Националната стратегия за детето смути родителите?
Снимка: Pixabay

Една от причините за дебатите около Националната стратегия за детето до 2030 г. е предизборната обстановка. Друга е мълчанието на институциите при първите сигнали, когато се появиха съмнения, че в стратегията има нещо, което би могло да застраши децата и семействата. От Асоциация "Родители" нямаме притеснение по текстовете на стратегията, защото те слагат обща рамка и е важно как тя ще бъде разписана. Това мнение изрази Цвета Брестничка, Асоциация "Родители", в ефира наBloomberg TV Bulgaria.

Още по темата
Виждаме като положително, че се предвиждат услуги в подкрепа на родителите, чиито деца не са в риск. Патронажната грижа е такъв вид услуга – специалисти да подкрепят родители в първата година от отглеждането на детето. Истерията около стратегията демонизира патронажната грижа като форма на контрол спрямо родителите, а реално тя е форма на подкрепа. От стратегията бяха извадени текстове, интерпретирани кошмарно за родителите", посочи Брестничка.

Петков: Стратегия за детето няма, ще се води дебат!

Според нея това, което плаши родителите, е, че ще има груба намеса на държавата в техния обичаен живот.

"В момента има мерки за закрила на детето, които невинаги са ефективни. Системата полага усилия, но там има малко хора, с ниски заплати, част от тях и с ниска квалификация и не се справят със задълженията си. Стратегията може да дава ясна рамка кой може да контролира тези органи за закрила", изтъкна тя.

Реакцията по отношение на стратегията са популистки, няма сериозно заставане зад дадена политика, обобщи по темата гостът. 

Вижте още на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
21
 
! Отговори
до възмутен преди 4 години
Тези жени ,които не могат да се грижат си оставят децата сами.Има обаче жени , които искат да са майки и имат правото на това и нямат вина , че доходите са ниски защото не ги определят те.Вместо да се раздават пари на патронажи , специалисти и какви ли не още е логично да се дават на тези майки.Ти кой си да определяш кой може и не може да бъде родител ?
14
14
 
3
 
! Отговори
възмутен преди 4 години
Стига са раждали някакви жени, които не могат да себе си да се грижат, да не говорим за грижа да бебе.Акъл трябва в тази бедна държава- хвърлят се милиарди на ***!
13
1
 
25
 
! Отговори
до Алеко преди 4 години
Нищо добро няма в настройването на деца срещу родители , в участиетона чужди хора в семейството и в рестриктивни мерки като отнемане на деца и обвиняване на родилите в некадърност , неспособност и всичко останало.А цялата идея на Стратегията е това.Вие сте неспособни и затова ние ще ви казваме как да се случват нещата.Майките са подценени , мъжете въобще не съществуват.Има само професионалисти - специалисти.
12
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2,3,6 и други подобни. Че какво общо има това с гласуването бе, ***. Тази стратегия е само някакъв проект и той не е само на ГЕРБ.
11
12
 
2
 
! Отговори
Винету преди 4 години
До 2 и 3. Че ти кога си гласувал за ГЕРБ бе, червен галошш?
10
1
 
22
 
! Отговори
България преди 4 години
Каква стратегия защо българските деца не взимат децките а само ромските деца не са ли български нашите
9
18
 
2
 
! Отговори
Алеко преди 4 години
*** е способен да съсипе и най-доброто намерение.
8
1
 
17
 
! Отговори
Авторе преди 4 години
Патронажната грижа господин авторе е за деца от 0-3 години и е с идеята , че майката сама не може да се справя.Създава се още от началото на майчинството , че родителите са неспособни и без помощ от държавата не могат да се справят.И ако на това поколение може да не се отрази то следващото вече ще е с осакатен майчински инстинкт.Да не говорим , че по този начин лесно се следи семейството и във всеки момент може да се окаже , че то е неспособно.Понеже не може да се измисли 24 часово присъствие.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде пак дрънканиците как видиш ли, добрите, но не особено умни хора не били РАЗБРАЛИ.РАЗБРАХМЕ БЕ. Стига сте дразнили, че вече от приказки ще се мине към разправа, като гледам какви са нагласите.
6
2
 
32
 
! Отговори
Ясно ли е преди 4 години
Кои са родителите ? Родителите са основата на обществото! И заглавието трябва да е-Защо тази гнусна стратегия разгневи обществото ни? И трябва да си изключително *** експерт за да не може да разбереш защо. Е,и понеже си ***-ще ти кажем директно-защото ние родителите не обичаме ***-де-растията, третия пол и други извратености.Защото ние родителите ОБИЧАМЕ децата си,защото това е нашата държава,защото имаме морал за да създадем семейство! Защото знаем каква гнусотия готви тази Стратегия и ИК!Ясно!
5
2
 
22
 
! Отговори
Арест за Борисов преди 4 години
Наглите престъпници на власт менкащи доказано престъпни групировки маскирани като партии вкл ГЕРБ БСП и ДПС крадат милиарди годишно само през оперативни програми и европроекти.От пенсии,заплати и помощи за раждане и отглеждане на деца не могат да крадат нито лев.Затова сме с най ниски доходи в света.Затова няма деца. Бъдещите майки се държат в училища докато прецъфтят и им мине времето за женене.Борисов и бандитите около него нарушават основно право на КОнституцията правото на ЖИВОТ>
4
3
 
33
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Eдин ден ще ви застигне народният гняв и божието наказание ! Бог да пази България и българите от соросоидната партия ГЕРБ !!!
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото отнетото им фетебсе дава без тяхно съгласие на извратени ***, които го съсипват физически и психически!
2
2
 
29
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
Ами не гласувайте за ГЕРБ...
1
4
 
45
 
! Отговори
юдо-масонки твари !! преди 4 години
в САЩ благодарение на тези юдо-масонки гадовелекарите нямат право да информират родителите за това че 14 годишното им дете е решило да си смени пола ! като с магическа пръчка тези гнусни сороски джендърски твари намират пари за операцията на 14 годишното ви дете и .... трагедията всеки родител може да си я представи ето това искат да наравят тези *** и в България !!!смуте ни сме били .... толкова съм бесен че ми иде да ви удуша със сибсвените си ръце, гадове юдо-масонски !!!!!!!!!!!