Какви са перспективите пред добива на въглища у нас?

Наредбите за вредни емисии ще започнат да влияят сериозно в сектора
20 май 2019 22:00, Екип на Bloomberg
5
Какви са перспективите пред добива на въглища у нас?
Снимка: Pixabay

Амбициите на ЕС за решаване на проблема с вредните емисии влизат в пряк конфликт с топлинната електроенергия, като в особена степен това важи за страни като България, където електричеството от ТЕЦ съставлява над 30%. Темата е повод за коментари от страна на доц. Красен Станчев и проф. Любен Тотев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Около 5% от БВП в България се дължи на минно-добивната индустрия", каза проф. Тотев, отчитайки важността за българската икономика от въглищата. Той отбелязва, че в мините у нас работят около 7000 души, а в периферията на бранша има между 30 и 40 000 души. Това налага да се вземе решение за съдбата на всичките тези хора преди да се предприемат радикални мерки в линия на миньорството.

Едно от решенията за проблема би могло да се крие в модернизацията на ТЕЦ, смята доц. Красен Станчев. "Марица Изток 1" отдавна работи по складове за електроенергия. Преди 2-3 седмици те изпробваха батерии, които могат да съхраняват мощност до 10 MWh“, подчертава доцентът.

Намеренията са до 2050 г. вредните емисии от ТЕЦ в Европа да бъдат сведени до минимум.

Коментарите на двамата експерти в пълни детайли можете да видите на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Затварянето им обещава светло бъдеще на България.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
България произвежда 49% от тока си от въглища и скоро я чакат големи беди с това изостанало мислене. В Англия ТЕЦ-овете просто преминават на газ и това особено за ТЕЦ Варна би било много добре.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нито едно число от данните не е вярно!