Колко скача топлото и тока? Дружествата искат с 50%, КЕВР - средно с 3,5% и 4,5%

Няма как да се съобразим с тяхното искане, категорични от регулатора
Обновена: 4 юни 2019 13:04 | 4 юни 2019 13:03,
156
Колко скача топлото и тока? Дружествата искат с 50%, КЕВР - средно с 3,5% и 4,5%
Снимка: Pixabay

Ако се съобразим с енергийните дружества, парното и токът ще поскъпнат с над 50%. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов след заседание на енергийния регулатор, на което бяха обсъдени новите цени на тока и парното от 1 юли, съобщава Агенция "Фокус".

Още по темата

Скок на парното, тока и водата – необосновано

"Ако трябва да бъдат удовлетворени всички искания на тези дружества, цената на електрическата и топлинната енергия за бизнеса и за бита в страната ще нарасне с не по-малко от 50-60 %. Тази социална цена българските граждани не могат да понесат", допълни той.

"Комисията, без да води до финансови затруднения за дружествата, в същото време да не ощетява българските потребители, постанови в своя доклад предложение, което не е прието, в края на месеца ще има финално решение, увеличението да бъде единствено в рамките на инфлацията между месец април 2018 година. Инфлацията е 3,7 %. Предложението, което прави комисията се ограничава до 3,5 %“, обясни доц. Иванов.

В последните си доклади енергийният регулатор предвижда поскъпване на тока средно с 3.5% за страната и на топлоенергията - с 4.5 на сто.

Най-голямо следва да е повишението за битовите клиенти на ЕВН в Югоизточна България – 3.59 на сто. Потребителите на ЧЕЗ в Западна България ще плащат с 3.46 процента по-големи сметки, а най-малко ще е поскъпването за абонатите на "Енерго-Про" в Североизточна България – с 3.38 процента.

Най-голямо увеличение на топлоенергията е предвидено за Разград - 17.53 %, и Габрово - с 12.53 на сто. В София се очаква поскъпване с 4.3%, в Пловдив увеличението е със 7.4%, колкото е и в Бургас. Във Враца цената на топлоенергията нараства със 7.52 %, а във Велико Търново - със 7.26 процента. Скокът в цената в Плевен е с 6.1%, а по-малки са в Русе - 3.86 %, Перник - 1.77% и Варна - 1.96 на сто. Парното ще поевтинее само в Сливен - с 0.4 процента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
29
 
! Отговори
СКАПАНА ДЪРЖАВА преди 4 години
ВИНАГИ ИГРАТА НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ВЪВ ВЛАСТТА Е ТАКАВА , ПЪРВО СЕ ИЗЧАКВАТ ДА МИНАТ ИЗБОРИТЕ И ВЕДНАГА А СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЗАПОЧВАТ ДА ВДИГАТ ЦЕНАТА НА ТОКА И ТОПЛОТО,КАТО ОТНАЧАЛО СЕ ПУСКА ПАРТЕНКАТА,ЧЕ ЕРПтата И ДРУЖЕСТВАТА ИСКАТ КОСМИЧЕСКО УВЕЛИЧЕНИЕ ОТ 30-40,ЧЕ И 50%,НО ВЕДНАГА (ДОБРИТЕ) ОТ КЕВР ПОНЕЖЕ СА МНОГО СА (ЗАГРИЖЕНИ) ЗА НАРОДА ВИДИТЕ ЛИ (НЕ ) ДАВАТ УВЕЛИЧЕНИЕТО ДА Е ПОВЕЧЕ ОТ 3-4 ИЛИ 5 % .ИСТИНАТА Е,ЧЕ ВЛАСТТА В ЛИЦЕТО НА КЕВР ОТДАВНА СЕ Е ДОГОВОРИЛА С ДРУЖЕСТВАТА,ОСТАНАЛОТО Е ЦИРК
39
0
 
16
 
! Отговори
Ха -ха ха..ааааа преди 4 години
Бойко ви бил вдигнал заплатите--и още ще ви ги вдигне...да даааа
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гласуваш за М Гаргамел вкарваш Лилито с голямата лачена чанта
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
къде сте патриоти , родолюбци от воля , Волене дето сте в политиката само за доброто на народа или сте там за доброто на банковите си сметки и апартаментите
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добър вариант е фалит и държавата ще направи нов лев и ще се рестартира. В противен случай тока ще стигне 100 лева както е тръгнало и какъе е смисъла от валутен борд като няма пари.
35
0
 
41
 
! Отговори
Закривай преди 4 години
Циркът ГЕРБ трябва да спре защото е пагубен за България. В Румъния токът се намаля с 3,5% а тук се увеличава, в Румъния успяха да вкарат цяло правителство в затвора. А тук ги избираме за трети път нашите изедници. Стартирахме с равни позиции дори ние бяхме по напред, сега Румънците са със цяла обиколка пред нас. Сега няма да се оплаквате имахте право на глас и избор, каквото сте си избрали това ще рлащате. ГЕРБ не са по даването на пари за хората а по вземане от хората. ГЕРБ=ГИБЕЛ
34
1
 
13
 
! Отговори
Абсурдистан forever преди 4 години
Къде са "патриотите/мазохисти" да разправят колко хубав е живота на територията???Никога не е късно да се спасиш от мизерията ...Само половин час полет на запад... ;)
33
16
 
1
 
! Отговори
Джони преди 4 години
Да вдигат с поне 20%. И без това е супер евтин токът ако не си със соц уреди. Няма високи заплати с евтини услуги. От подобни схеми фалира държавата още в началото на 80те.
32
0
 
30
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 4 години
Тази власт е антибългарска и антинародна !
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
33,Хахахахаххаха, та като ги национализират, ще цъфнем.Или ти наистина смяташ, че начело на национализираните дружества няма да сложат поредната сливенска перла, дето няма да си уреди там на яки заплати всичките роднини до девето коляно, а поръчките на десеторни цени няма да ги печелят все нейни хора? :)
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На българина трябва да му пуснат някоя муха, че скандинавски канибали ще му вземат децата.Българинът ще се заканва, че няма да му вземат децата.Ще отиде да протестира.Като се прибере вкъщи, ще научи, че са му вдигнали тока с 200%.Той ще препсува, ще си каже "Ох, поне децата не ми взеха!" и ще си плати като пич.После пак ще си гласува за Бойко.Малко му е на тоя народ, аз бих му вдигнал тока с 500%, щом минава.
29
0
 
13
 
! Отговори
мак преди 4 години
Увеличението ще е по-голямо от тези проценти, с които ни залъгват в момента, и то не само на тока и парно, а на всичко. Вече няма да просперираме и с какво ще се хвали слънцето? Мъка.
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има едно нещо, което се нарича, национализация... енергийните дружества с нищо не допринесоха за подобряване на услугата, напротив те само папкат и лапкат, гушнаха медните проводници и ги смениха с алуминиеви, от които се губи енергия... Стана така че, ооткакто има ЕРП-та бял ден не сме видели. ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ОТНЕМЕ КОКАЛЪТ!!!
27
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пенсионерът хитрец как се прави на добър.Те лошите разбираш ли искали 50%,А той добрият разрешил само 3-4%...
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цените в България надминават западноевропейските.
25
0
 
15
 
! Отговори
1 преди 4 години
Кога ще помислите за повишаване на минималните пенсии и заплати, а не само на цените на всичко? Ревете, че дишате мръсен въздух, но с тези цени ще дишате и още по- мръсен заради лакомията си! В крайна сметка всичко е въпрос на оцеляване и там правила няма!Пенсиите ще се увеличават от 1 юли, а инфлацията е изяла увеличението още месец Февруари!
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами нормално при намаляващото стадо пастирите измислят нови и нови похвати за стригане на овце и това не само при енергетиката а е в почти всички обществени и не само услуги
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съкратете тия комисии и депутати и инфлацията и тока ще спаднат. Цени на тока и парно трябва да спаднат със 69%.
22
2
 
20
 
! Отговори
Sds преди 4 години
Цените се увеличават заради инфлацията ОК ! Ама заплатите не ....
21
0
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
нали ам втечнен газ вече е тука какви 50 процента искат всичко става без паринали това искахме ам газ и самолети да има конкуренция

Спонсорирани публикации