Химията превзема сиренето, маслото, кашкавала, киселото мляко

Как да познаем ментето: Кашкавалът полепва по ножа...
6 юни 2019 15:39, Елка Василева
93
Химията превзема сиренето, маслото, кашкавала, киселото мляко
Снимка: архив, Булфото

Химията все повече превзема сиренето, кашкавала, киселото мляко и маслото за сметка на прясното мляко. Това показват официални данни на земеделското министерство, според които изкупеното от мандрите сурово мляко е далеч по-малко от нужното, за да се произведат обявените от тях количества млечни продукти, пише „Труд“.

През 2018 г. у нас в преработвателните предприятия са постъпили близо 630 хиляди тона краве мляко.

В същото време са произведени почти 77 000 тона прясно мляко, 161 000 тона кисели млека, близо 67 000 тона сирене от краве мляко, 1100 тона масло и 2750 тона сметана.

Данни за произведения кашкавал обаче няма в министерство на земеделието.

В статистика отделно е посочено официалното количество сирене с растителни мазнини.

Като имаме предвид, че за направата на килограм сирене са нужни поне 5,5 литра мляко, се оказва, че постъпилата в мандрите суровина стига само за производството на кисело, прясно мляко и сирене.

Пробутват ни парено сирене вместо кашкавал. Как да го познаем?

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/05/21/probutvat-ni-pareno-sirene-vmesto-kashkaval-kak-da-go-poznaem.410903
 

Пробутват ни парено сирене вместо кашкавал. Как да го познаем?

Данните показват едно – че не всички млечни продукти се правят от мляко, коментира за „Труд” Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Не трябва да забравяме, че данни за кашкавала липсват, но той се прави от най-много суровина. За производството на един килограм са нужни поне 10 литра прясно мляко, посочи Зоров.

По думите му разликата между изкупеното мляко и произведената продукция не може да се оправдае с вноса на сурово мляко. Тези количества не са толкова големи, обясни Зоров.

Единственото обяснение е, че в някои предприятия изобретателността в рецептурите е много голяма. Слагат се не само растителни мазнини и протеини, а и емулгатори, които догаждат вида и вкуса на истинското сирене, обясни председателят на асоциацията.

Освен в сиренето подобни добавки се слагат и в киселите млека, твърди Димитър Зоров. Става въпрос за растителни протеини като нишесте.

Имитацията може да се познае по цената. Не може цената на продукта да е по-ниска от себестойността на капачката и пластмасовата кофичка, категоричен беше той. И дава за пример, че цената на литър сурово мляко в момента е около 70 стотинки. Като добавим кофичката и капачката себестойността става 82 стотинки без ДДС. Това означава, че на предприятието кофичка кисело мляко струва близо лев с ДДС, като не слагаме труд, транспорт и т. н. Как тогава се продава в магазина за 38-40 стотинки, това означава, че в него има нещо друго, но не и мляко, заяви председателят на млекопреработвателите.

Според него НАП може да хване кои предприятия работят с растителни мазнини, ако погледнат фактурите им за внесените суровини. Ако едно предприятие е обявило, че ще прави само истински продукти, а внася растителни мазнини, трябва да се провери дали те са налични в склада и ако ги няма, къде са вложени. Ние имаме най-добрата нормативна база, но трябва правилата да се прилагат, а глобите да бъдат достатъчно тежки, категоричен е Димитър Зоров.

Изяли сме 11,5 хиляди тона имитиращи продукти

Производството на сирене с растителни мазнини у нас се увеличава, показват последните данни на земеделското министерство. През първите четири месеца на тази година у нас са произведени 3 757 тона имитиращ продукт, докато за същия период на 2018 г. фалшивото сирене е било 3570 тона.

За цялата 2018 година българите са изяли официално 11,5 хиляди тона сирене с растителни мазнини.

Българите са изяли 25 хиляди тона сухо мляко и 12 хил. тона палмово масло през 2017 г. Това са количествата, които българските предприятия са внесли и използвали в производството на млечни продукти, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство – САРА.

Ментето полепва по ножа

Кашкавалът от палмово масло може лесно да бъде познат при рязане с нож, след престояване в хладилник – ако полепва по ножа. Причината е, че растителните мазнини полепват по ножа, а млечните – не.

Ако бялото саламурено сирене е на дупчици след разрязване, това е сигурен знак, че в процеса на обработка има допуснати грешки. Сирене с такива характеристики често има леко неприятен вкус, различен от стандарта. Може да си докарате и стомашно разстройство.

Не яжте прекалено солено сирене – вероятно производителят е добавил повече сол, за да замаже гафове при процеса на обработка, а и за да скъси дългия процес на зреенето. Купувайки си бутилка с надпис „Кисело мляко за пиене”, може да се окаже, че в ръцете си държим отвара от нишесте, свински желатин, модифицирано царевично нишесте, плодови концентрати и аромати. Затова е важно да следим етикетите на напитките, дори и най-дребния шрифт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички мрънкат, а,съм сигурен,че днес ще изядат 1кг отрова...
81
4
 
5
 
! Отговори
БайКольо преди 4 години
Млечните продукти са вредни и не трябва да се консумират въобще
80
1
 
11
 
! Отговори
репичка 2 преди 4 години
искам правилно да го разберете: не става дума за добавяне на ТЕЛЕШКО ШКЕМБЕ в млечните ни продукти , а че въобще НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА МЛЯКО в тях! това крият УСЪРДНО от нас чрез медиите....като ни бутат носа в палмовото масло. А ЗАЩО СЕ ДОБАВЯ ПАЛМОВО МАСЛО? ами защото ТЕЛЕШКОТО ШКЕМБЕ Е ПОСТЕН ПРОТЕИН, КОГАТО Е НА ПРАХ. ИНАЧЕ БИ ГРАНЯСВАЛО ПО ПРИСТАНИЩАТА. за ваша утеха, това се прави по целия свят, но продуктите струват МНОГО ПО-ЕВТИНО, докато ние сме лъжци, медиите замазват и купонът си тече!
79
0
 
7
 
! Отговори
репичка преди 4 години
тези писания са шменти капели. постоянно и неизменно ни набутват в лицето и ушите страшилището палмово масло. НАРОЧНО. чрез медиите! чрез статии като тази! за да се скрие факта, че в нашите уж млечни продукти, където млякото е ПРОТЕИНА, от над 20 години се слага ПРОТЕИНА ТЕЛЕШКО ШКЕМБЕ НА ПРАХ ОТ ИНДИЯ - хиляди тонове официален внос с кораби, който изяждаме под формата на сирене и кашкавал. този протеин е напълно годен като храна, да, но ПРОСТО НЕ Е МЛЯКО. плащаме за мляко, а ядем телешки протеи
78
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да се оправят нещата докато не се гласуват ясни закони които принуждават производителите да правят продукцията си само от свржо прясно мляко. Тогава и животновъдството и селата ще се възродят. Сега след дъждовете тревата на село е по един метър и няма животно да я опасе, че няма сметка от млекопроизводство. А магазините пълни с "млечни продукти" менте. Такъв закон обаче няма да бъде приет - финансовото здраве на алхимиците-производители е по-важно от здравето на българина.
77
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Палмовото масло е канцерогенно, така че гледайте когато купувате!NE KUPUVAITE
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изданието на олигархията!!! Без да кажа и една нецензурна дума ме трият! Защото казах че ашлчността на местните туземни бизнесмени води до това да не помним истинския вкус на храните!
75
1
 
3
 
! Отговори
Да бе да преди 4 години
През летните месеци получаваме и фалшифицирани млека. Най-често се среща смесването на здрави с кисели млека, които при термична обработка се пресичат. За прикриването на оводняването се прибягва до поставянето на сол, захар и други. От страна на Държавния санитарен и ветеринарен контрол (ДВСК) не получаваме никакво съдействие, а напротив - като че ли се стремят да прикрият истинското положение", пише в отчета за 1983 г. на "Млечна промишленост"- Кюстендил.
74
2
 
2
 
! Отговори
Да бе да преди 4 години
Показателни са отчетите на държавното предприятие "Млечна промишленост". Освен, че е губещо и на много места се осъществява в несъвместими със санитарните стандарти условия, в редица клонове на предприятието се отчита, че планът ги принуждава да използват масово силно оводнени и опасно заразени с микроорганизми млека. "По отношение на бактериалното замърсяване млеката са много лоши. Общият брой микроорганизми в суровото мляко се движи между 50 и 100 милиона на един милилитър. През летните месеци получаваме и фалшифицирани млека. Най-често се среща смесването на здрави с кисели млека, които при
73
0
 
1
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
Тоя ако имаше малко акъл в главата и беше сметнал 30-40 процента сива икономика при добива на млеко и може би сметките щяха да са други.
72
1
 
8
 
! Отговори
Не е така преди 4 години
Това не може да е вярно, ние сме надеждни партньори, държавата цъВти, всичко е наред. Хората са щастливи. Продължителността на живота е най-висока в Европа. Образованието и здравеопазването са на световно ниво. Храната е перфектна. Доходите са супер. Това е.
71
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"цената на литър сурово мляко в момента е около 70 стотинки"Да не забравяме, че 400гр (една кофичка) кисело мляко не се прави от литър прясно. Много големи си ги изкарахте разходите за да оправдаете голямата си надценка.
70
3
 
9
 
! Отговори
Не искам преди 4 години
Палмовото масло е канцерогенно, така че гледайте когато купувате!
69
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По бай тошево време нямаше банани и отрова
68
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то вече всичко трябва да си правим сами,защото всичко което ни продават е изкуствено,май отново трябва да се връщаме към семейното земеделие ако искаме истинска храна.Жалко,че няма производител в бг на който всичките му продукти да са истински и ние да знаем кой е той,няма и държавни предприятия,които да произвеждат за потребление а не за търговия както едно време.Малко сме а имаме големи природни дадености,защо сме бедни,това е изкуствено,можем да имаме всичко
67
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз минавам в сивата икономика, купувам една крава и... правя сирене, кашкавал и други млечни продукти за лична консумация. Както се казва, "имаш крава пиеш млеко" ... Яжте си палмовото масло.
66
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отново се връщаме на думите за село
65
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Химията от демокрацията си е прелест в тези храни.Сега ли се разбра - или от звучене на пари никой не се интересуваше с какво се храним.Нисога не съм ползвала Палмово олио на което се възхищаваха.
64
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всико българско и родно е НЕГОДНО! До там го докараха БГ родолюбците!
63
2
 
49
 
! Отговори
кръпел преди 4 години
За фалшива храна в Китай има смъртна присъда ...а тук ни учат как да търсим истинска между ментетата ...къде са тия хиляди държавни служители и контролни органи които взимат заплати за тая работа