Радев съветва: МС да не се срамува, а да преговаря за цената на руския газ

Президентът смята, че има промяна на газовата карта на Европа
Обновена: 6 юни 2019 19:16 | 6 юни 2019 19:15, Веселина Йорданова
162
Радев съветва: МС да не се срамува, а да преговаря за цената на руския газ
Снимка: БТА

Време е българското правителство да бъде по-активно и не толкова срамежливо, а да подходи към преговори за цената на руския газ в България. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Константиновския дворец в Санкт Петербург, след срещата си с руския президент Владимир Путин. Енергетиката е една от темите, обсъдени по време на разговора.

Още по темата
По думите му има промяна в ситуацията на газовата карта на Европа относно цени, доставчици, възможности за диверсификация. Радев припомни, че от миналата седмица имаме договор за закупуване на втечнен газ от Америка през терминал от Гърция на конкурентна цена и по-изгодна от тръбния газ, който получаваме от Русия, и отбеляза, че има голям спад на цената на газа в борсите в Западна Европа.

Радев е поставил този въпрос на срещата, на която е присъствал и генералният директор на "Газпром". По думите му Путин е бил много ясен, че този въпрос е изцяло в сферата на отговорностите на газовата компания, предаде БТА.

Не изземвам по никакъв начин функциите на правителството - преговорите са негова задача, отварям врата, коментира президентът. Трябва да имаме вече много по-гъвкави механизми за договаряне, за актуализация на договори и за ценообразуване, отбеляза Радев.

Много ясно поставих и въпроса да търсим сближаване на нашите интереси, коментира той. Очаквам правителството по-бързо да се мобилизира и да търси решение за снижаване на цената на природния газ в България, защото от това зависят и "Топлофикация", и домакинства, и цената на стоки от първа необходимост, и българският бизнес като конкурентоспособност, посочи Румен Радев.

За АЕЦ "Белене" Радев припомни, че решението на българския парламент и правителство е да започне процедурата без държавни гаранции и допълни, че руската страна продължава да настоява, че в такъв проект трябва да има държавни гаранции.

Ясно обясних, че става въпрос за много дългосрочен проект, който ще бъде готов поне след 10 години и дотогава анализите са трудна задача, но българската държава не може да поеме този финансов риск към момента, коментира Радев и отбеляза, че оттук нататък е въпрос на стратегически инвеститори.

Руската страна има желание да участва като страна, която държи технологията на тези реактори и тяхната безопасност, това е минимумът на тяхното участие, допълни той.

В отговор на въпрос във връзка с руското участие в поддържането на българската бойна техника Румен Радев каза, че темата е била поставена на срещата и посочи, че руската страна има готовност да продължим нашите отношения, докато България има решимост да поддържа руска техника.

А знаете, че това няма да приключи скоро, защото модернизацията и цялостното превъоръжаване със западна военна техника отнема много години, гълта много ресурси, тъй че ние по най-добрия начин трябва да поддържаме това, което имаме в момента, коментира държавният глава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Друго си е демократичен американски газ с кораб на петорна цена! Робите ще плащат!
98
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо шапкара не даде тази идея като стана президент , а едва сега? Защото конкурентните цени на американците разкриха ограбването на българите от Русия и сега иска да изкара ,че правителството не било преговаряло за цените .Така иска да спаси репутацията на руснаците .*** руска ***.
97
5
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 4 години
До Ф 16do 95 ....VAPROS OT F16 ..NADIANAL SE NA " KOBRATA NA PUGACHOV " ....zabani ste ....
96
9
 
9
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Последно - и спирам да ви мъча:Цената на LNG (а и почти на всичко) се изчислява на цената на производителят, т.е. на изхода на терминала. Там НЕ влизат нито цената на самия транспорт, нито инвестицията в строежа на специализирани танкери, нито комисионата на търговеца прекупвач, а ние купуваме точно от такъв прекупвач. Наистина ли вярвате, че сме купили "евтин американски газ", по-евтин от тоя по тръбата?Хайде, оставям ви да си пискате :))))
95
9
 
9
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 98 АнонименПлевнериев лаеше като кресливо дребин пинчер, - за онези които разбират истерията му издаваше огромен страх от руснаците!
94
9
 
7
 
! Отговори
Чефо преди 4 години
До НесериозноДа не иде на избори срещу Бойко, че тогава Винету пак ше легне в правителствена с кръвно 180! Боко е пътник и то сигурен!
93
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПЛЕВНЕЛИЕВ Е ДОСТОЕН БЪЛГАРИН. ЗАСТАНИ СРЕЩУ РУСНАЦИТЕ И ГИ ПОБЕДИ.
92
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 85Край, Русия фалира, защото някакви анонимни мишки са доставили едно танкерче газ с неустановен произход (дето дявол знае дали не е също руски) на гърците, а те са ни върнали на нас точно РУСКИ газ със суапова сделка !!! Аз не съм чак толкова комерсиален тип, в някакъв смисъл обичам и вас - русофобчетата - МНОГО сте смешни и искрено се забавлявам с вас - и в момента - пиша и се кикотя, пиша и се кикотя !!!
91
4
 
6
 
! Отговори
:)) преди 4 години
До 97 АнонименПолудявай от завист пред снимката на двата брилянта от снимката! :))
90
4
 
12
 
! Отговори
Ф 16 преди 4 години
ИМА ЛИ РУСКИ ПАЧАВРИ ДОЛУ?
89
5
 
6
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
За да купувате западни стоки, ми се струва че би било да може да произвеждаме и продаваме някъде пък наши бг! бг производител неможе да се конкурира със западния гмо производител пр. на селскостопанска продукция, но предполагам има място/пазар за бг продукция на Руския пазар! Или плюещите по Радев и Русия предпочитат да са на помощи от ЕС /, т.с на подеяния?!?
88
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не искаме преговори. Ся като дойде американския газ и да сме преговаряли. Що не ни предложиха газа на 50% като братска държава и да си пуснат Южен патокк? Идваха тука да се пазарат за 0.5 % отгоре отдолу.Свърши вече тя... Балкан е направен и скоро от всякъдее се влива газ. Който давал давал. ЕС даде пари за газовия хъб живи и здрави. Така се прави Гео политика. Не с мишкии.
87
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин си заминава. Въпрос на време. Само с пропаганда не става.
86
4
 
9
 
! Отговори
Несериозно преди 4 години
Пенсионираният военен Радев пак нещо коментира, но никой вече не го взима на сериозно ..........
85
6
 
6
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До БПФТака и ние като нищо сме купили "американски газ", продаден ни от швейцарски търговец, добит и втечнен от... Новатэк например.Но аз ви казах веднага - ще ви говоря с факти, пък вие ми слагайте и хиляди минуси. Омразата е изключително затъпяваща, напомняте ми точно на поляците, дето цял свят им се смя на идиoтията - как купиха "американски" газ от Газпром !!!Аз както казах - обичам всяка компания - американска, руска и т.н., която ми слага пари в джоба, затова съм длъжен да ЗНАМ.
84
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците как ги боцнаха отзад с шистите...
83
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той що не се пазари? Само приказва тоя ***
82
6
 
7
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До Гледна точкаЯвно само ти - тъпaко, не си разбрал още, че "американският" газ се оказа само от американски доставчик, който за най-евтино го беше купил от Русия !!! И когато полските пияндури се разсмърдяха, американците им отговориха съвсем логично: "Вие подписахте договор с нас да ви доставяме LNG, но откъде го вземаме НИЕ, си е само НАША работа !!!"Прав си само в това, че всеки може да купува газ от когото си иска... но това не променя фактът, че първо някой трябва да ПРОИЗВЕДЕ тоя газ.
81
3
 
5
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До АнонименЯвно имаш някакъв ментален недостиг и не можеш да възриемаш информация от писмен текст.Министърката се грижи само за поста си и говори каквото "трябва". Президентът е неспециалист и поучава на тема газ шефа на най-голямата газова компания.Аз обаче съм ИНВЕСТИТОР. Не ме интересува компанията дали е руска или американска или британска, стига да ми носи ПАРИ. Посветил съм десетки часове в изучаване на световния пазар на нефт и газ, защото зад тия знания съм заложил ПАРИТЕ СИ. Капиш?
80
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горките руснаци, малко ми е жал за тях, но само малко. Ще ми мине, но тях какво ги чака. Сомалия ще стане като Швейцария преди русия да влезе в 20 век.