Падне ли ДДС за книгите, може да се купуват с 20% повече

Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“, пред Bloomberg TV Bulgaria
8 юни 2019 11:56, Елка Василева
93

На едно от последните заседания на Министерския съвет отново бе повдигната темата за данъка добавена стойност върху книгите, което съвсем естествено предизвика нови дискусии в общественото пространство. Какво би се случило, ако ДДС отпадне от плещите на търговците и потребителите у нас? На този въпрос отговаря изпълнителният директор на издателство „Сиела Норма“ Веселин Тодоров в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

„Ако ДДС върху книгите падне, тогава крайната цена със сигурност ще го последва, а от там и потреблението ще се повиши. Швеция не е по-бедна страна от България, дори напротив, но свалянето на ДДС към книгите в страната доведе до 20% увеличение на продажбите“, казва Веселин Тодоров.

Средната цена на една книга у нас е 13 лв., твърди Тодоров. Най-голяма част от разходите по нея отиват за печат, следвани от разходите за авторски хонорари, които се движат около 10%, а други 5% отиват за превод на чуждестранни издания.

 „Една от основните причини, че ДДС върху книгите не отпада, е липсата на политическа воля. Това, което всички министри на финансите са ни казвали досега, е, че технологично е много трудно за тях, за да могат да управляват различни ставки. За туризма е направен известен компромис, но тях ги притеснява, че търговците ще започнат да прикриват част от продажбите си под формата на книги“, обяснява Тодоров.

Дания е страната с най-висока ставка в света – 25%, следваната от България с 20%, но разликата е, че датското ДДС се връща в сектора под формата на субсидия за авторите, отбелязва Тодоров.

„Отчитаме около 5% ръст в продажбата на книги за 2018 г. спрямо 2017 г. Позитивната тенденция е, че младите хора започват да четат все повече. Лошата новина е, че възрастните практически отсъстват от нашия пазар“, обяснява Тодоров.

Най-приемливият процент на ДДС върху книгите според Веселин Тодоров би бил около нулата, но браншът е склонен да обсъди и други варианти.

Целия разговор можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много малко хора отчитат това ДДС. По причина , че приватизацията е не реална има я само в мислите на управляващите от времето на соца. И нова ДДС минава покрай ушите на хората . Те ни са наясно за тоя данък ако не дават продукт или услуга. Нова което слагат в хранопровода ги драсни , че е с ДДС. Но ако се захванат да купуват инструменти, материали и да влагат в продукт. Ще мислят по различно.
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До62. Напълно си прав. Така е в ЕС. Развлекателен бизнес и стоки плоския данък е по висок. Завъка на продуктивността наречен ДДС / данък добавена стойност/ . Плащат всички който дават продук. Без тия хора живота замира. От артисти, спортисти администратори и подобни . Почти не им ползвам услугата / продукта /
62
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да намалят цената на книгите, защото хората могат да почнат да четат. А това няма да изгодно на управляващите.
61
5
 
9
 
! Отговори
ДДС маниак преди 4 години
Книгата е стока и трябва да се облага с данък. Ако някой не го устройват цените, да ползва библиотека.
60
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като теория така е , но на практика не ми се вярва с падането да тръгне продажбата с 20%
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДДС трябва да е 25 % а плоският данък да се вдигне за депутати, футболисти и министри на 80 %. Цените на книгите ще паднат само след национализация на книжарниците.
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От четене на книги да не забравите да оставите поколение. Защото виждам такава тенденция сред младежите на запад и у нас. Мислят се за умни, защото четяли много и се радват, че били по-различни от нечетящата маса. А какво се оказва накрая, че тези, които не четат имат най-много деца. Всички знаем кои.
57
5
 
8
 
! Отговори
Snorky преди 4 години
Гладен човек книги не купува. По-логично е да намалят или премахнат ДДС на хранителни продукти или лекарства.
56
0
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Знаете ли че в Хималайските Планини има наплив от Туристи с раници - събират Хималайска СОЛ - тази Сол е без ДДС . Но всъщност се прави в Поморие , в един Гараж , и струва по 10 лева килото е Големите вериги магазини .Смешно е - в Тази планина Няма СОЛ и няма как да има , ама Народа Глупав .
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Акосе мисли за млаото поколение,което сега трябва а чете,намалете ДДС не на всички книги,а само на бг и световна литературна класика.чебници.Разни *** и фентъзита,или порно розови романчета трябва даже да са с тройно ДДС.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бгАми евала на тебе, батенце, ама за мен има огормно значение, дали са 2 или 20 лева книгите. Ако ми беше 3500 лева заплтата, нямаше да има, но за съжаление, като студентче, за "само" 30 часа на седмица се радвам на 350 лева в края на месеца.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КрайЗатвори IKEA тогава. Само 5% от световният дърводобив отива за тях :)
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Печелбари .
51
0
 
3
 
! Отговори
Аха преди 4 години
Да, бе. И да останем без пари за изтребители. Айде марш!
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До опетковПрав си .На околовръстното няма ДДС и въпреки това цените са високи.
49
2
 
5
 
! Отговори
Край преди 4 години
Върху книгите трябва да има акциз от поне 100%. Много са вредни - изсекоха се горите а има ел. книги. Отделно от това един дето е чел Винету такива бели направи, че ако ни подхване некой дето е чел и Оцеола сигурно камък върху камък няма да остане от България.
48
1
 
13
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Готов съм да се хвана на бас с всеки, че само няколко месеца след падането на ДДС, цените на каквато и да била стока с намалено такова, леко, тихо и кротко ще се върнат на старите си високи нива. Освен това хиляди шмекери ще започнат да пробутват своите стоки за "печатни" изделия или за каквото се сетиш. Освен това, доколкото си спомням ставаше дума само за намаляване на ДДС-то на дарения от книги, а не за продадени такива. То какво ли не се обещава и какви ли не глупости се правят преди избори.
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво се постига с това , повече образовани хора или по малко харчове на българина. Нито едно от двете, чисто и просто му се вика кьор фишек
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До БауСинковецът е начетен, добре ... Ама не го е взел от теб.И ощеТИ добре ли си, да даваш лаптоп на 7-8 годишно? Първо - децата са деца. Ако не то, то някое друго ще го бутне и ще го строши. Второ - Ако е от етините лаптоп и се мъкне и зарядно - тея тежат по 3 кила. Все едно, ти да мъкнеш 10 кила отгоре.Третоо - АКо е е нов и скъп лаптоп, то просто детето става потенциана жертва на крадци. Сестра ми имаше родители,които купиха макбук за 2800 лева на 9 годишен. Откраднаха му го!
45
1
 
2
 
! Отговори
СТОП преди 4 години
За КОИ Книги става ДУМА ?За написаните от БГ *учени* , и Промотирани в Частни ВУЗ ?