Хомосексуален кандидат-кмет? 65% от българите не биха го подкрепили

Доверието в институциите постоянно ерозира, сочи проучване
Обновена: 14 юни 2019 15:10 | 14 юни 2019 12:10, Йордан Бързаков
163
Хомосексуален кандидат-кмет? 65% от българите не биха го подкрепили
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мнозинството от българските граждани се чувстват непредставени в демократичните институции, смятат че законите в страната не се прилагат еднакво добре за всички и остават изолирани от обществения живот. Въпреки това те вярват, че демокрацията е най-добрата форма на управление на България. Това са основните изводи от ново национално проучване на общественото мнение, проведено от Институт Отворено общество - София.

Най-голям дял от анкетираните или 45% са съгласни с твърдението, че демокрацията е най-добрата форма за управление на страната, несъгласните с това твърдение са около една трета или 34%. Въпреки добрия резултат "за" демокрацията, процентът на хората, които споделят това мнение ерозира от 2015 г., когато те са били над 52%. Продължава тенденцията по-оброзованите, работещите и хората с по-високи доходи да имат повече доверие в демокрацията.

Още по темата
Преобладаващата част от анкетираните продължават да бъдат уверени, че техните граждански права са защитени - 75% смятат, че няма вероятност през следващата година да бъдат хвърлени в затвора без съд и присъда, а 67% смятат, че няма вероятност да станат жертва на полицейско насилие.

Представителната демокрация и равенството пред закона обаче остават незавършен проект в очите на мнозинството от българите, коментират авторите на проучването. Данни показват, че големи обществени групи не се чувстват представени в изборните органи на държавната и местната власт. Повечето от тях тях са убедени, че законите не се прилагат еднакво всички.

Изключително интересни са данните, които измерват дискриминацията като фактор за изключване на големи обществени групи от участие в демократичния процес. Оказва се, че цели 70% от респондентите не биха гласували за кмет, който е българин от ромски произход. 65% пък не биха гласували за хомосексуален кмет, а 63% не биха гласували за българин от турски произход. 

На фона на провелия се наскоро гей парад в София и полязирините мнения, които той поражда всяка година, проучването показва, че над половината от анкетираните са били свидетели през последната година на реч на омразата. Оказва се, че има двойно покачване на дела на тези, които са чули реч на омразата срещу хомосексуални - 42% през 2018 година в сравнение с 21% през 2016 година. Ромите пък остават лидер по най-честа дискриминация във формата на реч на омразата - 81% от попитаните признават, че са ставали свидетели на такива моменти.

Цели 60% от анкетираните пък смятат, че в парламента няма нито един депутат, на който биха се доверили и който защитава интересите на хората като тях. Най-слабо представени се чувстват ромите, младите, по-ниско образованите и безработните.


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
стига с тия жендъри бе! Атака и вмро щяха да махат концесиите, да правят мин пенсия 300лв, мин заплата 1500 лв и нищо не направиха, канализират в тая посока отвращението на хората!
35
9
 
6
 
! Отговори
haah преди 11 месеца
важното е простаците да псуват джендърите докато им вдигат тока и парното!
34
2
 
21
 
! Отговори
Краля преди 11 месеца
Що, бе? Вижте, че в парламента всички са такива.
33
1
 
17
 
! Отговори
Али баба преди 11 месеца
Къде/ в София, в страната е направено изследването/, как е направено/ анкета по домовете, телефонно..../ колко са респондентите/ брой хора ,отговорили на въпросите, колко са мъже/ жени, възрастова характеристика...?????? това са основни неща за едно изследване, а тук ги няма.
32
1
 
24
 
! Отговори
Цру пак пробва преди 11 месеца
Статията е поръчкова, целта е да се покаже че неодобрението е близо до 50 пр, пълна манипулация. И че има шанс! 90 процента неодобряватя
31
2
 
14
 
! Отговори
Привет от Симитли преди 11 месеца
А, за министър-председател важи ли ?! :):):)
30
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кому е нужно това проучване и чии интереси обслужва? Каквито и привилегии да получат гейовете ще искат още общо взето наглостта им не познава граници.
29
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сега едни НПО-та прокарват идеята, че едва ли не трябва да има квотен принцип, този мандат кмет жена, другия гей, третия практикуващ зоо-фил женен за козичка и т.н.
28
2
 
38
 
! Отговори
До 28 преди 11 месеца
Тук не става просто за гей, а за парадиращ гей. Може да си гей, но защо трябва това да е акцента, защо очакваш другите да те величая защото си генетично увреден? Въобще днес живее в един много сбъркан свят, най-големите сбърканяци станаха за пример, най-големите герои на нашето времето.
27
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
По-добре кмет гей отколкото чист педе... или фандъчка.
26
7
 
12
 
! Отговори
!?! преди 11 месеца
Другите 35% са педофили и содомити
25
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Целта на тези проучвания е ясна- Сорос очаква, че щом някакъв джендър се е кандидатирал, хората задължително трябва да гласуват за него щот е гей. Страшна логика, папардако.
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Крадлив дедо не е бил кмет,сержгея също.Направи справка и ша видиш за кой иде реч.Явно с нищо не е запомнен през този период,защото простотиите му бяха по-умерени.
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Нормално

Тези които защитават гейове и природата, ограничат свободата ни плиткоумнико.
22
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нито жените, нито гейовете са лидери, като цяло са хора които могат да взимат рационални рашения и да остояват позицията си - това са фактите. За да си ръководител ти трябват качества несъвместими с позьорското гей поведение, така че не гласувайте за сбърканяци, нищо добро няма да излезе от това.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 8
Ти не видя ли как беше изратен Радан Кънев в Брюксел?
20
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен

2001-2005 беще крадливия дядо от Мадрид. Гея беше от 2005-2009. И какво одобрение имаше и има днес? Нула. Само ББ и герб го харесват.
19
11
 
4
 
! Отговори
Нормално преди 11 месеца
От хора, които подкрепят ДПС и Делян Пеевски, хора, които не се борят за да запазят природата си и свободите си не може да се очаква много.
Българите сме мързеливи и мърморещи. За съжаление това рефлектира върху качеството ни на живот.
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Може да има американец от ромски произход те са си сбирщина от цял свят, но българите са си българи и нямат нищо общо с ромите освен, че ги издържат с данъците си.
17
4
 
5
 
! Отговори
Минаващ преди 11 месеца
Ами френските и немските села.Дърти пенсионери с имане за милиони ееро злато скъпоценности и едни такива абдали лесно се обират.Полицията им слаба джендърска.Кво се занимавате с тия бедни Бг села.На Запад е истината.