Хомосексуален кандидат-кмет? 65% от българите не биха го подкрепили

Доверието в институциите постоянно ерозира, сочи проучване
Обновена: 14 юни 2019 15:10 | 14 юни 2019 12:10,
163
Хомосексуален кандидат-кмет? 65% от българите не биха го подкрепили
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мнозинството от българските граждани се чувстват непредставени в демократичните институции, смятат че законите в страната не се прилагат еднакво добре за всички и остават изолирани от обществения живот. Въпреки това те вярват, че демокрацията е най-добрата форма на управление на България. Това са основните изводи от ново национално проучване на общественото мнение, проведено от Институт Отворено общество - София.

Най-голям дял от анкетираните или 45% са съгласни с твърдението, че демокрацията е най-добрата форма за управление на страната, несъгласните с това твърдение са около една трета или 34%. Въпреки добрия резултат "за" демокрацията, процентът на хората, които споделят това мнение ерозира от 2015 г., когато те са били над 52%. Продължава тенденцията по-оброзованите, работещите и хората с по-високи доходи да имат повече доверие в демокрацията.

Още по темата
Преобладаващата част от анкетираните продължават да бъдат уверени, че техните граждански права са защитени - 75% смятат, че няма вероятност през следващата година да бъдат хвърлени в затвора без съд и присъда, а 67% смятат, че няма вероятност да станат жертва на полицейско насилие.

Представителната демокрация и равенството пред закона обаче остават незавършен проект в очите на мнозинството от българите, коментират авторите на проучването. Данни показват, че големи обществени групи не се чувстват представени в изборните органи на държавната и местната власт. Повечето от тях тях са убедени, че законите не се прилагат еднакво всички.

Изключително интересни са данните, които измерват дискриминацията като фактор за изключване на големи обществени групи от участие в демократичния процес. Оказва се, че цели 70% от респондентите не биха гласували за кмет, който е българин от ромски произход. 65% пък не биха гласували за хомосексуален кмет, а 63% не биха гласували за българин от турски произход. 

На фона на провелия се наскоро гей парад в София и полязирините мнения, които той поражда всяка година, проучването показва, че над половината от анкетираните са били свидетели през последната година на реч на омразата. Оказва се, че има двойно покачване на дела на тези, които са чули реч на омразата срещу хомосексуални - 42% през 2018 година в сравнение с 21% през 2016 година. Ромите пък остават лидер по най-честа дискриминация във формата на реч на омразата - 81% от попитаните признават, че са ставали свидетели на такива моменти.

Цели 60% от анкетираните пък смятат, че в парламента няма нито един депутат, на който биха се доверили и който защитава интересите на хората като тях. Най-слабо представени се чувстват ромите, младите, по-ниско образованите и безработните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
24
 
! Отговори
Цру пак пробва преди 4 години
Статията е поръчкова, целта е да се покаже че неодобрението е близо до 50 пр, пълна манипулация. И че има шанс! 90 процента неодобряватя
31
2
 
14
 
! Отговори
Привет от Симитли преди 4 години
А, за министър-председател важи ли ?! :):):)
30
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кому е нужно това проучване и чии интереси обслужва? Каквито и привилегии да получат гейовете ще искат още общо взето наглостта им не познава граници.
29
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега едни НПО-та прокарват идеята, че едва ли не трябва да има квотен принцип, този мандат кмет жена, другия гей, третия практикуващ зоо-фил женен за козичка и т.н.
28
2
 
38
 
! Отговори
До 28 преди 4 години
Тук не става просто за гей, а за парадиращ гей. Може да си гей, но защо трябва това да е акцента, защо очакваш другите да те величая защото си генетично увреден? Въобще днес живее в един много сбъркан свят, най-големите сбърканяци станаха за пример, най-големите герои на нашето времето.
27
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре кмет гей отколкото чист ***... или фандъчка.
26
7
 
12
 
! Отговори
!?! преди 4 години
Другите 35% са педофили и содомити
25
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта на тези проучвания е ясна- Сорос очаква, че щом някакъв *** се е кандидатирал, хората задължително трябва да гласуват за него щот е гей. Страшна логика, папардако.
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крадлив дедо не е бил кмет,сержгея също.Направи справка и ша видиш за кой иде реч.Явно с нищо не е запомнен през този период,защото простотиите му бяха по-умерени.
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НормалноТези които защитават гейове и природата, ограничат свободата ни плиткоумнико.
22
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито жените, нито гейовете са лидери, като цяло са хора които могат да взимат рационални рашения и да остояват позицията си - това са фактите. За да си ръководител ти трябват качества несъвместими с позьорското гей поведение, така че не гласувайте за сбърканяци, нищо добро няма да излезе от това.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Ти не видя ли как беше изратен Радан Кънев в Брюксел?
20
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен2001-2005 беще крадливия дядо от Мадрид. Гея беше от 2005-2009. И какво одобрение имаше и има днес? Нула. Само ББ и герб го харесват.
19
11
 
4
 
! Отговори
Нормално преди 4 години
От хора, които подкрепят ДПС и Делян Пеевски, хора, които не се борят за да запазят природата си и свободите си не може да се очаква много.Българите сме мързеливи и мърморещи. За съжаление това рефлектира върху качеството ни на живот.
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да има американец от ромски произход те са си сбирщина от цял свят, но българите са си българи и нямат нищо общо с ромите освен, че ги издържат с данъците си.
17
4
 
5
 
! Отговори
Минаващ преди 4 години
Ами френските и немските села.Дърти пенсионери с имане за милиони ееро злато скъпоценности и едни такива абдали лесно се обират.Полицията им слаба джендърска.Кво се занимавате с тия бедни Бг села.На Запад е истината.
16
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я нехранимайковците от Отровено общество да направят проучване колко от хората одобряват дейността на Сорос у нас.
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Това са основните изводи от ново национално проучване на общественото мнение, проведено от Институт Отворено общество - София."Сорос опипва почвата.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАЩО НЕ.вЕЧЕ СМЕ ИМАЛИ ТАКЪВ ПРЕЗ 2001-2005 г
13
12
 
7
 
! Отговори
... преди 4 години
Комунделите да не гласят К. *** за кметските избори?