В историческа битка за Гоце, Даме и Яне: Всички те са българи!

Георги Първанов: Комисията трябва да търси големите и важни решения!
16 юни 2019 14:22,
135
В историческа битка за Гоце, Даме и Яне: Всички те са българи!
Снимка: Wikipedia

И Гоце, и Даме, и Яне, и цялата плеяда революционери, всички организатори и реализатори на Илинденско- Преображенското въстание са българи. Това каза президентът (2002- 2012 г.) Георги Първанов по повод споровете около името на Гоце Делчев.

"Те са българи по това, че произхождат от население, чийто етнически състав е български. Вътрешната македоно- одринска революционна организация е българска. Документите на всички дипломати и консули от Скопие, Солун и Битоля пишат, че населението е българско", заяви той пред БНТ.

Още по темата

Първанов посочи, че смесената историческа комисия още преди около месец даде знак, че има проблеми около личността на Гоце Делчев. Той категорично заяви, че не приема подхода те да заседават и "образно казано да отмятат по домова книга това или друго име".

"Трябва да се търсят големите и важни решения", посочи Първанов.

Той подчерта и още един проблем с работата на комисията - тя няма ясен мандат.

"Направете сравнение с това, което постигнаха Гърция и Северна Македония с договор, в който всичко е разписано до последния детайл", каза Георги Първанов. "И там има комисия, за която сигурно не сте чували нищо, няма и да чуете. Тя си върши някаква детайлна работа по книгите и учебниците", допълни той.

"Трябва ясно да се постави въпросът- какво означава обща история. Понятие, залегнало в Договора за приятелство между България и Македония", подчерта Първанов. "Комисията е обречена, да бъда честен. Заявявам го откровено. Ще бъде много лошо ако вината се хвърли върху тази комисия, върху колеги историци, които като цяло почтено си вършат работата. Те просто нямат рамка, нямат хоризонт", посочи той.

"На политико- дипломатическо ниво трябва ясно да се дефинира понятието обща история. Това предполага анекс или друг договор, нека дипломатите да кажат какво да бъде. Ако това се случи, ще се "отпуши" работата на всички историци", заяви Георги Първанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
21
 
! Отговори
KME KME преди 4 години
Порових се в Севоромакедонския печат и е чудо от вой искане за извинения, интерпретации,поучения,заключения и всевъзможни еквилибристики и всичко заради едно нещо.Да не се признае очевидното,а то е -ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е БЪЛГАРИН!
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 92"Вътрешната МАКЕДОНО- одринска революционна организация.Сите тие революционери са се борили за независима Македония."Ауууу какъв голям си имаме! И двете "държави" - хвани едната и удари гругата! Повечето спорещи са толкова плиткоумни и не осъзнават че от кокалите на герой съвремеността няма да се подобри!
94
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен 94. Това е просто. Защото македонският език, който се е говорил в Македония, все още не бил кодифициран. Тва беше решено след 1945 година.
93
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Договора на Борисов и Каракачанов е диктуван от ЕС и НАТО както и Ньойския и все едно една България сключва "договор" с другата по-малка България Македония.
92
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен92Българска ВМРО а няма сръбска ВМРО или гръцка ВМРО. 90 % от ВМРО са били българи от Македония и България.
91
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 92Па като са се борили за независима Македония, оти устават и всички документи са написани на чист български ? а защо на всички знамена и печати на ВМОРО пише "свобода или смърть" а не "слобода или смрт" само питам де ;)
90
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След междусъюзническата война рода Делчеви, заедно с бащата на Гоце, Никола Делчев се преселват да живеят в България и до ден днешен рода има наследници и не съм чул някой от тях да се самоопредели за антички македонец, така че спора е излишен
89
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вътрешната МАКЕДОНО- одринска революционна организация.Сите тие революционери са се борили за независима Македония.
88
1
 
17
 
! Отговори
бай х преди 4 години
Защо всички оригинални документи в музея на ВМРО са написани на Български език ???Защо не са писали на македонски ???Защо днешния сърбомански югославянски антички северен македонец не може да ги прочете и не ги разбира ????
87
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накратко - 90% от официалната история на българия е лъжа, останалите 10% са изсмукани от някакъв отвор между два хълма в кабинета на някой велик български историк като Божидар Димитров, който лъжеше като интер-галактичен шампион-лъжец! Намерете история на българия, напечатана преди 100 години, намерете една напечатана преди 50 години и отворете една съвременна и ги прочетете в паралел и след това ми кажете, че това е историята на една и съща държава, колкото българия може да се нарече държава.
86
0
 
12
 
! Отговори
македонски българин преди 4 години
До LoykoВсичките качества , които описваш ,са напълно в сила за македонистите.Пълно невежество,лъжи,интерпретации,расизъм,дебилизъм.Не мога да нарека другояче човек ,който му показваш писмо в което Гоце пише,че е българин,а той да отрича очевидното и си продължава пак в същия дух.Немаме нищо заедничко,цар Самуил е македонец и др.
85
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нема какво да спорите, рода Делчеви има живи наследници, просто ги питайте, прадядо им Никола/ баща на Г.Делчев/, който е починал в Г.Джумая/ Благоевград/ какъв е бил, българин или титовски македон, и приключете спора :)
84
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като са българи, защо не се казват Гоцан,Янко и Дамко
83
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според заблудените макета, сърбоманите и коминтерна са марсианци и ще ви твърдят, че Батман е маке, оти е от Прилеп.
82
3
 
7
 
! Отговори
da4o преди 4 години
Според мене,името на БЮРМ трябваше да е Нова Македония.Това напълно щеше да отговаря на истината.Нямат връзка с антична Македония,нито с средновековна Македония(Източна Тракия).
81
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди време Божидар Димитров им го каза право в очите, цитирам по памет - " намерете ми едно автентично знаме на ВМОРО, на което вместо българското "свобода или смърть" пише "слобода или смрт" и тогава че призная, че водачите на организацията са били не българи, а македони"Мисля всичко друго е излишно !
80
1
 
21
 
! Отговори
бай х преди 4 години
ей промити мозъци ... Защо като избухва илинденско преображенското въстание всички световни вестници /журналисти и посланици в османската империя / пишат за въстание на българския народ , включително и в османските документи . защо гоце Делчев е бил учител по Български / в българска гимназия/ в щип , а не е преподавал по македонски ?
79
19
 
4
 
! Отговори
Ацо преди 4 години
Днешните българи са калпава мешавица между местни македонски племена и кривокраки турски племена, домъкнали се от южна Русия и централна Азия. Сега *** нямало македонци, ами сите македонци били българи!
78
21
 
3
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
На българите Балканската история им е пълна боза в главите. Общото между българи и македонци е само Отоманската империя. Е как като сме измисляли лъжи и сме станали професори и даже и академици,сега да седнем и да кажем истината...Българите никога не са обичали истината...особено историческата.
77
1
 
15
 
! Отговори
македонски българин преди 4 години
До АнонименСамо лъжата е приятел на македониста.Нито има държава Македония,нито е влязла в НАТО,Нито Яне казва директно ,че не са българи.