Близо 1000 заразените с морбили у нас

Най-много са болните в Софийска област
Обновена: 21 юни 2019 14:45 | 21 юни 2019 14:43,
21
Близо 1000 заразените с морбили у нас
Снимка: архив "Булфото"

Регистрираните случаи на морбили в България към 17 юни са 933, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол.

Още по темата

Заразените с морбили растат, 90% от случаите сред роми

Най-засегнати са децата във възрастовите групи 0-1 г. - 140 случая
, 1-4 г. - 287 случая и 5-9 г. - 275 случая, посочи министър Ананиев, цитиран от БТА. В Министерство на здравеопазването е създаден Национален координационен съвет за контрол на морбили, за анализ на обстановката, оценка на етапното изпълнение на мерките, предложения за предприемане на нови мерки и др., припомни той.

За изпълнението на профилактичните имунизационни мерки са осигурени мобилни кабинети за обхващане на подлежащите лица в областите София-град и Благоевград, а в Софийска област е разкрит временен имунизационен кабинет. В страната са осигурени достатъчни количества ваксина срещу морбили за обхващане на подлежащите деца. Здравните медиатори по места оказват съдействие в издирването на неимунизираните, разясняване на нуждата от своевременно търсене на медицинска помощ при заболяване и повишаване на информираността на населението.

През първите 5 месеца на 2019 г. са издирени и обхванати с ваксина срещу морбили, паротит и рубеола 68 559 деца във всички области на страната. Към настоящия момент заболяването е регистрирано в единадесет области. С най-висока заболяемост на 100 хил. население е Софийска област - 296 случая, област Кюстендил - 105 случая, Благоевград - 172 случая и София-град - 305 случая. Останалите засегнати области са Бургас, Велико Търново, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив и Русе, където са регистрирани единични случаи или малки епидемични взривове, като в Бургас, Велико Търново, Пловдив, Русе и Перник от последния регистриран случай е изтекъл повече от един инкубационен период, без да се регистрира нов случай.

През последния месец няма нови засегнати административни райони на страната. Към момента се отчита тенденция на задържане на развитието на епидемичния процес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
1
 
! Отговори
ABC преди 4 години
Няма как да спрете вече истината за ваксините.Една от огромните гадости на соца беше, че нещо си е задължително и вие трябва като овце без да мислите да го правите. 30 години по-късно не сте се отървали от този стаден синдром! Образовайте се малко, мислете повече и стига сте повтаряли безумни глупости като папагали срещу антиваксърите!
18
2
 
1
 
! Отговори
ужас преди 4 години
преди две години попаднах на син на моя позната на около 5 години трайно поразен от турски ваксини ужас..Да се внимава много мед мафият ане контролира заразите които се предават с ваксини. Извънзмени терористи увреждат всяка доз аи всяка жертва по отделно подава някой зад този на снимката.Ползват налична обемно пресканираща снимаща техника.вкл телефони лични карти камери..
17
2
 
1
 
! Отговори
рекламират ваксини преди 4 години
Това да не е дребната шарка .Огледайте децата поразени с комбинирани турски ваксини последните години.Спомнете си скандала Москов..
16
2
 
0
 
! Отговори
Малииии преди 4 години
Тоя е голям унищожител поставен е да ликвидира хорицата.45000 инвалиди с сърдечни болести ги прати в трапа.Не били за ТЕЛК.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анна преди 4 години
Обхващат с ваксина подлежащите набори приоритетно, сега бързат да ваксинират набор набор 2007, а издирени наричат тези пациенти от списъците на личните лекари, които не са отишли и са ги повикали да се явят. Неиздирваемите от махалите няма как да бъдат обхванати, ако ще и 10 мобилни кабинета да инсталират. То се вижда сред кои групи се шири епидемията, сред ***. Останалите са нещастници, имали лош късмет да са в болница със заразени от морбили.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мен ме ваксинираха някога100 пъти.Нотогава за качество,нямаше спор.Така поднесена инфото,си е фейк отвся-къде.Хората се наплашиха и то с основа-ние и никой не ги успокоява.Значи ваксините са правени от аматьори и закупени няма как,тровят ни.Може да сана плужека москов- турс,ките.И защонасила? Както изклаха козите на бабата.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ли да бъде изгонен като пълен *** тоя, дето е изготвил рекламата за "НиЗкти цени. Огромен избор.", лепната за сайта? Не знам кой е тоя с акъл на първолак, дали има връзка със стайта, но ако има е резил - гонете го.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре бе, аз не разбирам - ваксината е сред задължителните и за непоставянето й се дължи глоба.Сега - колко от болните имат документи, че им е поставяна? Най-лесно е да установи, дали имат документи, и ако нямат - ми да се глобят родителите на децата.Защо тая сду.хана държава не вземе да си върши работата, това се чудя!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"издирени и обхванати с ваксина" звучи като сафари :) ама в "жунглата"
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вуйчото на Горанов е изпечен крадец. Не случайно ГЕРБ го сложиха на този пост.
9
1
 
8
 
! Отговори
Да преди 4 години
Май не знаете коя е групата с морбили.Естествено, че ромите е гетата
8
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво! Продължавайте да не ваксинирате децата си! И за детски паралич не ги ваксинирайте, не само за морбили.
7
19
 
13
 
! Отговори
айде стига преди 4 години
Стига с тия ваксини, бе! Толкова деца осакатихте! Такова чудо от болни от аутизъм и ДЦП никога не е имало. Лично аз познавам две деца на мои близки, които развиха аутизъм точно след поставяне на ваксини, а преди това си бяха съвсем нормални , весели и жизнени деца.
6
5
 
11
 
! Отговори
О да преди 4 години
Ваксините не вършат работа, казват антиваксърите. Защо тогава в областите, където са единични случаите, не се е разпространила заразата? При положение, че болния е заразен 4-5 дена преди обрива. Има време да зарази цял град. Извод: ваксините работят доста добре. Може би на 98-99%!
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kak varvi bg zdravno personalno online bankirane s bg zdravna personalna bankova karta? Stava li i s smartfon? Pokajete video...Imate li i kopie na vedomostite za zaplati na vampirite v zdravnoto bg ministestvo za predhodnia mesec i za minalata godina?!
4
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето *** Монархофашизма е било същото както сега при КомунизоКапитализма. На баба са и починали 3 деца. Достъп до здравеопазване са имали само Буржоата. Останалите са нямали и хляб контрабандата е процъфтявала както и сега. Болшинството от народа са чиракували на Чорбажиите както сега чиракувате на Мутрите. Няма никаква разлика от тогава и сега. Ако незнаех от разказите на баба щях да си мисля че тогава е било по добре. До 9 септември 1944 г. монархията е разпаднала държавата а сега Мутрите
3
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
антиваксърите къде са да обяснят колко ненужни са ваксините и как без тях е по-добре?!? докато не почнат солени глоби, така ще е.
2
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е при капитализма. Така е било преди 9-ти септември 1944 година. Капиталистическо невежество
1
5
 
26
 
! Отговори
х преди 4 години
продължавайте да чете бгмама и ще нарастнат още