Съвет: Не се ваксинирайте срещу тетанус при ухапване от кърлеж

Проф. Кантарджиев: Морбили е опасен за децата до 1 година
22 юни 2019 13:46, Анисия Иванова
10
Съвет: Не се ваксинирайте срещу тетанус при ухапване от кърлеж

Западнонилска треска заради комарите, лаймска болест заради кърлежите, продължаващият вече няколко месеца проблем с морбили и летните вируси, които предстоят. Така изглежда епидемиологичната ситуация в България.

"Всеки сезон има свои особености. В момента ситуация е такава. Западнонилската треска е най-актуална, защото когато стане възпаление на мозъка от такова ухапване, смъртността е висока. Комарите – това са насекомите, преносители на този вирус. Той за първи път е доказан в Африка. Нашенските комари хапят след 18 ч. и хапят през нощта. Хората да се опитат да не допускат комари в спалнята, да не ходят на места с комари и да изпозват репеленти - по дрехите, по кожата. Трябва да кажем, че с не всяко ухапване се заразяваш”, коментира директорът на центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Проблемите с кърлежите и това, че те са преносители на лаймска болест продължават да вълнуват.

"Лаймската болест е една от 10 инфекции. Най-важното е, когато те ухапе кърлеж в града, в парка, след връщане от гробища - със свалянето на кърлежа не трябва да се бие тетанус. 10,2 пъти намалява вероятността да се разболееш, с добра превенция”, допълни професорът.

Два нови случаи на морбили са регистрирани през последните дни.

"Само не се плашете! Морбили – това е една детска инфекция. Проблемът е, когато заболеят деца до 1-годишна възраст, след 10-тина година могат да се появят неврологични усложнения. По информация от тази сутрин, регистрираните случаи от февруари досега са 997”, посочи директорът на центъра по заразни и паразитни болести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
4
 
! Отговори
До коментар 7 преди 4 години
"Добре,не трябва,а защо? Защо преди две години ваксината срещу тетанус беше задължителна след охапване от кърлеж? Какво се промени от тогава?" Мога да ти кажа какво не се е променило, а именно правилата за правопис! Нека първо се научим да пишем правилно, а после да коментираме по форумите. Иначе създаваме впечатление в читателите, че сме наистина много" Охапани "!
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре,не трябва,а защо? Защо преди две години ваксината срещу тетанус беше задължителна след охапване от кърлеж? Какво се промени от тогава?
5
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки трябва да е ваксиниран срещу тетанус задължително,мисля,че на 10 години веднъж се ваксинира.
4
12
 
17
 
! Отговори
режиа е брутален преди 4 години
Демокрацията докара кърлежи,заразни комарис лаймска болест и други такива гадости. Как пръскаха комунистите едно време ефективно срещу кърлежи,и не хващахме където и да ходехме,за риба,по горите?
3
2
 
3
 
! Отговори
Аре бе преди 4 години
Тетануса се предизвиква от попадането в дълбоки прободни рани на спори на причинителя,които рани не са обработени навреме с оксидиращи средства.Една промивка на раната с разтвор на калиев перманганат или кислородна вода намалява възможността за развитие на бацила.Така че това с ваксинацията против тетанус при ухапване от кърлеж е пунта мара...Виж,един профилактичен курс на лечение с тетрациклинов препарат може да спаси положението
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на мой познат му се заби кърлеж и в поликлиниката му биха инжекция против тетанус. от кърлежите хваща ли се тетанус ? или това се прави , за да си платиш ?
1
7
 
18
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Това не трябва ли да го определи лекаря.Все пак инжекцията ще я поставят в болница а не при махренската врачка.Изумявате ме със съветите си