Георги Марков: Няма как да се откажем от българската история в Македония!

"Македония да признае българското си минало, а София – че Тито е създал някаква македонска нация"
Обновена: 26 юни 2019 09:21 | 26 юни 2019 09:18, Елка Василева
47
Георги Марков: Няма как да се откажем от българската история в Македония!
Снимка: архив, Reuters

Няма как да се откажем от българската история в Македония! Това казва историкът академик Георги Марков в интервю за "Труд".

"Та съседите ни в една сутрин на 1944-а са се събудили македонци. Не може да приемем тяхната теза, как така държавата ни ще преглътне този цинизъм?", категоричен е академикът.

"САЩ ще пробутат Северна Македония в НАТО, това е ясно. Чичо Сам гони Дядо Иван от Балканите, обаче за Европейския съюз това е доста по-сложно. Там лесно няма да стане, а и чичо Сам няма как да ги пробута, защото няма интерес", смята Георги Марков.

Историкът цитира бившия македонски премиер, български гражданин Любчо Георгиевски, който каза преди години: "Ние трябва да признаем българското минало до края на Втората световна война. А София трябва да признае настоящето – че Тито е създал някаква македонска нация. Те обаче казаха: "Как така, ние щом имаме македонска нация, трябва да имаме национални герои", казва Георги Марков.

Македония в ЕС само след демонтиране на фалшивата история

"Още като бях директор на Института по история към БАН те казваха: "Много са героите. Гоце Делчев, Даме Груев и Яне са наши. Вие си вземете Тодор Александров и Иван Михайлов." Тогава още не бяха посегнали и на Тодор Александров… Такова разпореждане с историята е кощунство", споделя историкът.

Още по темата

"Вижте още от "предложенията" им: За Илинденско-Преображенското въстание казват: Ние си имаме Илинденско, вие вземете Преображенското. Моля? Това да не е Женския пазар! Няма как да стане. Никакви компромиси“, категоричен е академикът.

"Няма как да се откажем от българската история в Македония! Това те трябва да го разберат, а ние не трябва да плюем върху себе си и върху гробовете на нашите предци. Та тези млади юнаци са загинали за една национална кауза, но това не е каузата за независима македонска държава", заявява Георги Марков.

По повод двустранната комисия, която би трябвало да реши историческите въпроси между двете страни, той казва: "Гърците държаха 30 години Македония далече от НАТО и успяха. Подходът им беше печеливш. Отказаха Скопие от т.нар. антично наследство за Александър Македонски. А ние подписахме договора с македонците, за да угодим на чичо Сам (САЩ). Получи се така, че политиците казаха: "Ето, тук има едни историци, те ще свършат работа". А наистина предварително беше ясно, че комисията няма как да помогне".

Георги Марков обясни, че в Македония вече доста поколения са възпитавани в друга история. "Самият Никола Груевски преди 4-5 години беше казал: "Как така българите имат градове, които се казват Гоце Делчев и Сандански? Това са наши национални герои. Аз това съм го учил в училище!" Е, да, но той е учил една фалшифицирана история с промит мозък", казва Георги Марков.

По повод думите на македонския президент Стево Пендаровски, който каза, че, че Гоце Делчев е българин, но искал да се бори за независима македонска държава, историкът обяснява: "Това е също пълна глупост! Нашият академик Любомир Милетич е събрал спомените и на Гоце, на Даме Груев и те три пъти са издавани. Даме казва: "Ние знаехме, че няма да има второ Съеднение, няма да има втора Източна Румелия, съседите ни няма да позволят това да стане. Ние се борим за автономия, искаме автономна Македония, но с бъдещо присъединяване към България".

Все още македонците не са се опитали да си "присвоят" и големия българин Иван (Ванче) Михайлов“, казва историкът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
8
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 4 години
Сороски ***, стига досажда с глупостите си, с които замърсяваш дискусията тука. Аман от вас бе, навлеци, под всяка тема си повтаряте като развален грамофон нещо за комунизъм, Русия, КГБ и няколкото още глупости, за които ви плащат от западната пропаганда
19
5
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 4 години
Не, не си прав!Гербаджиите не правят нищо от международните отношения по свой умисъл и с цел за да получи полза България.Те са кукли на конци, на които им дърпат конците от ръководството на партията им. А ръководството на партията им са кукли на конци, на които им дърпат конците от САЩ и може би имат пръст и режисьори от ЕU.Ръководството на EU повечето са кукли на конци, на които им дърпат конците пак от САЩ.Всички са затънали във фрапантни нарушения на законите, САЩ ги държат с компромати.
18
7
 
29
 
! Отговори
Чоко преди 4 години
Марков е прав. Докато не признаят с ДОГОВР, че историята им започва от август 1944 г.никакъв ЕС. Както гърците ги клатиха 30 години така ние можем да ги клатим 300 години.
17
9
 
27
 
! Отговори
Дедо ви преди 4 години
Това, което започна БКП през 1944, сега го довършиха техните внуци гербаджии. Герб заби последния пирон в ковчега на българска Македония, само за да угоди на посланика в посолството на Козяк.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги ще познаете козяшкия *** в коментарите по това, че пише 4-5 коментара едно след друго. Плащат им, за да промиват мозъци.
15
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Георги Марков академик е поредният кокундрелник на руска хранилка. Македонската нация е създаде Сталин т.е. СССР, а не Тито. Българските комунисти в това число и Георги Марков участваха в срамни акции включително убийства и побои за да превърнат българите в македонци. Днес изведнъж Марков дава акъл и рецепти какво да се прави вместо да се разкае пред българскию народ и да се скрие в миша дупка.
14
5
 
17
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
Както ние не можем да се отървем от влиянието на комунистическо ДС,така и българите от Македония от сръбското ДС.В парламента ни при Великото народно събрание преобладаваха комунисти със зависимост от ДС.Македонците и те са в примката.
13
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние се борим за автономия, искаме автономна Македония, но с бъдещо присъединяване към България"-така, ама тоя ДС-агитпроп-академик що не продължи и по-нататък-атономна Македония към България и двете после в балканска федерация т.е. в Югославия т.е. към Сърбия.
12
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искате варианта на този умник (руския вариант), отношенията се късат и всеки си остава на своето ( което е целта на Дядо Иван Азиатския ***)
11
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как му беше псевдонима на този агент? Ченге, върви да лижеш задните части на тиквата и не се обяснявай.
10
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците продължават да мътят водата чрез този академик, който е с единия крак в гроба. От устата му не излиза наука, а пропаганда. Може ли един сериозен човек с претенции за научност, да ми употребява термини като Дядо Иван и Чичо Сам. Ами като си такъв горещ патриот, признай и заслугите на Чичо Адолф за нашето обединение.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щото е неудобен явно.
8
6
 
32
 
! Отговори
Българин преди 4 години
1. Г. Марков е напълно прав: въпросът с общата ни история до 1944 г. трябваше да се реши със самие Договор. Сега това може да се поправи с анекс.2. Защо и Георги Марков не е включен в тази двустранна комисия?
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, сигурно можем да се откажем, но не искаме да си причиним този грях и дедите ни да се въртят в гробовете.... А не желаем това да се случва.... Би било началото на края на българската нация и пълно унижение! Затова, НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ В МАКЕДОНИЯ! Би било безумие! Хай със здраве!
6
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците измислиха македонска нация ,за да могат по-лесно да превземат България и да овладеят проливите. По същата причина бяха измислили и добруджанска нация -разделяйй и владей .Това е и в сръбски интерес -сърбите вземат Македония а руснаците източна България , затова сърбите са русофили за българска сметка.И планът им продължава -2,500,000 имота купени от руските служби в България с подтавени лица ,руски паметници , руски училища и следва кримизация.
5
4
 
4
 
! Отговори
Бойче Борисовски преди 4 години
Продължавам ... А политиците Ви ?!?! ... Бойче Борисовски , Красимирчо Каракачановски , Воленчо Сидеровски , Ааамет Догановски , Корнелия Ниновска .... В миналото ..... Сашо Стамболийски , Стефчо Стамболовски ... ?!?! ... СИТЕ СА МАКЕДОНЦИ , ей ! ... Просто трябва да признаете МАКЕДОНСКАТА СИ ИСТОРИЯ за да не сезираме когото трЕбе ..... !!!!!!
4
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Насила хубост не става, след като не се възприемат за българи, до вчера македонци, днес северно македонци а утре каквото им измислят да си се оправят но ние също да не се занимаваме с тях и точка.
3
4
 
13
 
! Отговори
Бойче Борисовски преди 4 години
Кво? БЪЛГАРИЯ Е МАКЕДОНСКА !!! Българите да признаят МАКЕДОНСКАТА СИ ИСТОРИЯ за да НЕ сезираме МАКЕДОНСКИЯ ХЕЛЗИНСКИ КОМИТЕТ и да Ви издърпат ушичките !!! Най известните Ви футболисти са МАКЕДОНЦИ - ИЦЕ СТОИЧКОВСКИ И МИТЕ БЕРБАТОВСКИ !!! ... А известните Ви спортисти - МАТЕЙЧО КАЗИЕВСКИ , МИРЕЛКА ДЕМИРЕВСКА, ИВЕТЧЕ ЛАЛОВСКА , КУБРАТ ПУЛЕВСКИ , КАТРИН ТАСЕВСКА !!! ... А музиканти ?!?! - ЛИЛЕНЦЕ ИВАНОВСКА , ВАСКО КЕЦОВСКИ , ЖОРЕ ХРИСТОВСКИ ... Актьори - СТЕФЧО ДАНАИЛОВСКИ ... СИТЕ СА МАКЕДОНЦИ !!!
2
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Taя Македония освен войни, мъки и сълзи друго нищо хубаво не ни е дала.
1
8
 
28
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
И македонците като нас ще цъфнат и вържат като ги натикат в НАТО.