Нова идея: Камионите да плащат тол такса от март догодина

Отлагането щяло да позволи тестване на системата
10
Нова идея: Камионите да плащат тол такса от март догодина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Камионите да плащат тол такса от 1 март догодина, предлага ГЕРБ с внесени промени в Закона за пътищата.

По действащата нормативна уредба на 16 август т.г. трябваше да започне и търговската, и техническата експлоатация на тол системата. Според новите предложения обаче, от тази дата ще започне само техническата експлоатация на системата за тежкотоварни превозни средства над 3,5 тона.

Още по темата
Предложението реалното събиране на такси да започне от март догодина е следствие от проведените срещи с всички превозвачи за намиране на най-добрия компромисен вариант от гледна точка на тарифирането, както и обхвата на пътищата, уточни депутатът Александър Ненков.

Дотогава превозвачите ще използват електронни винетки както и досега, предаде БТА.

Депутатът припомни, че по първоначалния замисъл тарифирането трябваше да важи за магистралите, първокласните, второкласните и част от третокласните пътища. Но в процеса на разговорите, проведени между регионалното министерство, АПИ, превозвачите, се е стигнало до съгласие за редуциране.

Така първоначално се предлага да се изключат пътищата от трети клас и може би някои от втори.
Освен техническите аргументи, за промените са надделели и притесненията на някои превозвачи за стоките им от първа необходимост, както и опасенията, че някои от тях биха завишили стойностите си.

Ето защо през следващите няколко месеца това ще бъде изчистено и ще се даде възможност на двете страни да намерят необходимия баланс и доверие, за да може реформата да стане реалност, изтъкна Александър Ненков.
Друга причина за отлагане на търговската експлоатация бил опитът с проблемите с електронните винетки в началото на тази година.

Затова сме счели, че не бива да поставяме потребителите и конкретно превозваческите фирми в ситуация, при която системата все още да не е тествана в реално време, и в закона сме записали краен срок за въвеждане на търговската екслпоатация не по-късно от 1 март 2020 г., подчерта Ненков. Това, по думите му, е краен срок.

Ако дотогава системата заработи на достатъчно добро ниво и се постигне компромис, може с решение на МС тя да стартира и по-рано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Тия па едни пари от магистралите не могат да съберат... дето има 3 магистрали на кръст... слагат 10 кабинки с чучковци и лелички и проблемът е решен за по малко от месец. После да го мислят как ще им събират парите от Видин до София....
5
0
 
23
 
! Отговори
Корупция в МВР преди 4 години
Пак прецакаха нещата и карат автобусите и камиони от началото на годината да си купуват всеки месец месечна винетка заради уж въвеждането на тол такси през август,а то какво сега през март.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яко си е да караш по магистрала с ограничение 90...
3
3
 
22
 
! Отговори
May be преди 4 години
Какви ще са пропуснатите ползи за държавата от забавянето на Тол системата? Парите за системата са платени, но тя няма да започне да функционира от определената дата. Говорим за пропуснати ползи за държава( това сме всички ние гражданите) за стотици милиони левове. Трябва всички да осъзнаем, че държавата това сме ние и когато губи държавата губим всичко ние.
2
1
 
26
 
! Отговори
КараКанчева преди 4 години
Другарю Борисов комунисте мой , ТОЛаджия жалък !!!Каква я надроби отново , Тикво ?Стана както с Истанбулската , горивата , пенсиите , ТЕЛК , АЕЦ БЕЛЕНЕ , ЦИК , изборния кодекс , преференциално гласуване , ............край нямат безобразията ТИИИИИИИИИИ !!!А РЕЗИЛА също безкраен !!!Това ли беше ,, печатница за пари " , *** ?
1
0
 
39
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Издънихте ли се, системата не бачка, нали?