Да емигрирам или не? Да живееш в градче край София, но почиваш на Бали

Колко българи са напуснали страната и колко са се върнали?
4 юли 2019 14:35, Елка Василева
187
Да емигрирам или не? Да живееш в градче край София, но почиваш на Бали
Снимка: архив, Reuters

Знаете ли колко българи са напуснали страната? А колко от тях се завръщат? И защо? Подробна картина на актуалната ситуация в България дават в свой материал Дойче веле.

Кирил е програмист, създава софтуер с отворен код. Живее в родната къща на родителите си в малко градче край София, но почива на остров Бали.

Айхан е от малко село в Югоизточна България, работи в Германия и се връща за кратко през лятото при семейството си.

Кирил и Айхан са представители на новите миграционни тенденции. Кирил би могъл да си намери работа в която и да е държава по света. Само да поиска. Айхан също - той е квалифициран работник, натрупал богат опит в сферата на строителството. Но докато благодарение на дигиталната икономика Кирил може да произвежда и продава продукт с висока добавена стойност, независимо в коя точка на планетата се намира, за Айхан заплащането се определя от икономиката и стандарта на живот в съответната държава.

За единия миграцията е въпрос на избор, за другия - въпрос на икономическа принуда. В България, която вече 12 години след присъединяването си към ЕС продължава да е най-бедната държава в Общността, факторът "икономическа принуда" е особено силен. Междувременно обаче в страната се оформи една нова прослойка от висококвалифицирани специалисти в областта на високите технологии. За много от тях житейският избор засега остава България - защото условията на труд и средата не зависят от българските институции, а от международните компании, за които работят.

Защо България?

Ангел Игнатов също е решил да остане да работи в България. Той е част от екипа на голяма софтуерна компания в София. Казва за себе си, че се чувства добре в родината. "Харесва ми социалната среда, климатът, възможността да правя много неща в свободното си време", споделя той.

Ангел дори популяризира България като житейски избор за хора от неговото поколение, които следват в чужбина. Той е председател на Българския кариерен форум (БКФ), който възниква като инициатива на група ентусиасти през 2012-2013. Днес БКФ е партньор на българското Министерство на труда и социалната политика в организирането на кариерни форуми в европейски държави, в които участват и десетки български работодатели.

Българинът в чужбина: Успял щастливец или тъжен гурбетчия?

Зам.-министърката на труда и социалната политика Зорница Русинова участва във всички кариерни форуми. Според нея за амбициозните и талантливи млади българи, които следват в чужбина, е важно да имат възможност след дипломирането си да започнат работа в авторитетни компании в развиващи се сектори, да получават атрактивно възнаграждение, да имат гъвкаво работно време и добър социален пакет, които им осигуряват висок стандарт на живот. "Не по-малко важна за тях е и възможността да са близо до семейството и приятелите си", отбелязва Русинова.

Националната статистика отчита, че през 2018 година в България са се върнали 16 169 българи от чужбина. Близо 40% от тях са в активната възрастова група от 20 до 44 години. Все още обаче броят на емигриралите е почти двойно по-висок: 31 263. И тук възрастовата група от 20 до 44 години е най-голямата.

Още по темата

Този процес се отразява негативно на възпроизводството и на средната възраст на населението в България. В момента страната е и първа по най-ниска средна продължителност на живота - 74.8 години, констатират експерти.

По данни на Зорница Русинова на територията на Германия има около 6000 български студенти, приблизително толкова висок е и броят им във Великобритания. Тези две държави са и най-предпочитаните страни в Европа от българските емигранти. След тях се нареждат Гърция и Испания.

Данни на Федералната статистическа служба на Германия, предоставени от Държавната агенция за българите в чужбина, показват, че през 2012 година българите в Германия са били 118 759, а в края на 2017 година официално регистрираните български граждани там са били 310 415. Експерти твърдят, че от 1989 година насам САЩ и Германия са двете най-предпочитани цели от българските емигранти.

Каква е офертата?

Зам.-министърката на труда и социалната политика Зорница Русинова казва, че недостигът на квалифицирана работна сила кара все повече български работодатели да разберат, че уменията, знанията, талантът и мотивацията на техните служители са най-ценният им капитал. Конкуренцията се засилва и затова много фирми вече не пестят усилия и средства за привличането на квалифицирани български кадри, завършили в чужбина.

Според данните, цитирани от Русинова, в края на 2018 средната заплата в България за първи път е надхвърлила 1200 лева (613.55 евро). В сектора на информационните технологии и комуникациите средното възнаграждение се е увеличило с над 13% на годишна база и доближава 3000 лева (1533.86 евро). В енергетиката, финансите и застраховането средната заплата е около 2000 лeва (1022.58 евро). Тя признава, че тези заплати са по-ниски от възнагражденията, които младежите биха получили в Германия, Австрия и Великобритания, но поради по-високия стандарт в тези страни, "може да се окаже, че в България с тези средства те могат да си позволят по-добър живот".

Зорница Русинова изтъква освен това, че "в много отношения България е най-щедрата европейска държава от гледна точка на законодателството. Първо, по отношение на майчинството и второ - по отношение на правата на работниците".

"Безработица няма"

В България "безработица реално няма. (...) Има за тези, които не искат да работят", каза премиерът Бойко Борисов през август 2017 година. "Проблемът е работната ръка", заяви Борисов две години по-късно, през юни 2019 година. През месец май регистрираната безработица в България падна до най-ниското си равнище от създаването на Агенцията по заетостта през 1990 година. Днес безработните в България са 175 199. Отчетеното ниво от 5.3% бележи свиване и на месечна, и на годишна база - съответно с 0.3 и 0.8 процента.

На българското Черноморие тези данни се проектират така: на прозорците на почти всяко заведение или магазин виси бележка "Търсим персонал". Работодателите започнаха да компенсират липсата на български работници с работна ръка от Украйна и Молдова, но и тя не достига - въпреки увеличените квоти за чуждестранни работници.

България е все така най-бедната

В България през последните 10 години брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението расте, но нивото му все още е твърде далеч от средното за ЕС. В периода 2008-2018 българската икономика е нараснала с над 48%. Въпреки това по данни на НСИ за 2017 година, обявени в края на миналата година (които още не са окончателни), БВП на глава от населението в България е 7301 евро - най-ниският БВП в ЕС. Предпоследна е Румъния - с 9567 евро. Това са и единствените членки на ЕС, в които тази стойност е под 10 000 евро. За ЕС общият показател е 30 004 евро.

За 2018 година в абсолютна стойност българският БВП е в размер на 55.182 милиарда евро. Според анализ от май 2019 на Института за икономически изследвания при БАН, на страната ще са ѝ нужни 27 години, за да достигне 50% от средното за ЕС ниво, 37 години, за да достигне 75% и 44 години, за да се изравни с него. Много българи решават да не станат свидетели на догонването. И избират живота в чужбина.

Бедността е тема, упорито избягвана от властта. Но тя продължава да гони хора от страната. България напускат не само висококвалифицираните, а и нискоквалифицираните. Втората група са дори по-голямата част от мигрантите. Тенденцията е да заминават първоначално на сезонна работа - три месеца, година. Много от тях обаче впоследствие изтеглят и семействата си и решават да останат в чужбина за дълго.

Какво искат българите?

По-добрите доходи - това е основната причина, поради която българите решават да напуснат родината или пък да се върнат в нея. Това сочат резултатите от проучване на социологическа агенция "Маркет линкс" и "ДНК-Движение за национална кауза", проведено в деня на евроизборите.

На въпроса "Заради кои от следните причини напуснахте България" 56% от анкетираните са посочили по-високите доходи, 48% - повече сигурност и спокойствие, 40% - по-добра среда и други. А какво трябва да се промени в България, за да се върнете? Тук 70% са избрали отговора "доходите да станат европейски", 66% - да се намали корупцията, 61% - животът в България да стане по-спокоен и сигурен, да се подобри здравеопазването и да има повече справедливост в обществото.

Без тези промени, желани и очаквани и от останалите българи, обезкървяването на България ще продължи. По данни на Международната организация за миграцията през 2005 година българските емигранти са били 937 341 души или 12.1%. от българското население. Оттогава са изминали 14 години и броят им продължава да расте - въпреки по-добрите икономически данни. Икономическите причини за миграцията се потвърждават и от изследване на "Отворено общество", подготвено по повод 10-годишнината от членството на страната в ЕС. Според данните от него в чужбина живеят около 1.1 милиона родени в България граждани, от които между 600 000 и 700 000 са я напуснали поради икономически причини. Българските емигранти живеят предимно в ЕС, Турция и САЩ.

А бездействащите младежи?

След преброяването през 2021 година ще разберем какъв е актуалният брой на населението в България. От останалите в страната млади хора обаче 20.9% не работят, не учат, нито се обучават професионално. В класацията на Евростат това отрежда на страната непрестижното трето място по "бездействие" след Италия и Гърция. Управляващите се опитват да убедят българите, живеещи в чужбина, че родината им се е превърнала в добро място за живеене. Същевременно обаче са загърбили поколението NEET (Not in Education, Employment or Training) и лумпенизацията на част от българските младежи, живеещи на територията на страната. А това развитие е поне толкова притеснително, колкото и броят на българите, живеещи в чужбина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
2
 
44
 
! Отговори
Никой преди 4 години
Всички знаем, че и в България има добре платени професии и със средствата, които получават хората заети в тях може да се живее добре. Проблемът е, че няма как да си щастлив в бедна страна. Околните те гледат като "златна кокошка".
123
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И каква е средата в чужбина?За да имаш добра среда, трябва да се събираш с българи, да прчете ракия и да правите кисело зеле. Иначе акцентът ви ще ви издава навсякъде, а местните - о, чудо! - не слагат зеле и не печат ракия, не обсъждат Левски и Лудогорец, не вникват в творчеството на Софи Маринова. Даже озито се хвали само с кинти и гмуркане в рифове, но не съм чул да говори за галони бира с приятели и чаени партита.Масата емигранти отиват там да се закачат на пенсионната система.
122
13
 
10
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 4 години
"Кирил би могъл да си намери работа в която и да е държава по света. Само да поиска."ахаха ПАРТЕНКАААа яка, кой ви го каза това! Я тоз юнак да пробва да дойде в Ав$тpалия тук. Работа може да си намери НО някой трябв пред това да му РАЗРЕШИ да дойде и работи а ИММИ (това е имиграционата агенция) ще му каже на Кирилчо да се връща обратно там от дето е изпълзял. Да пробва, казвам ви го като австралийски гражданин който следи законитеИ защо ще искам заплатата ми да намалява и да става ЕВРОПЕЙСКА
121
7
 
31
 
! Отговори
Iozeff преди 4 години
В България хората нямат бъдеще! Борисофф просто отдавна съсипа държавата! След толкова скандали да няма нито един осъден!
120
1
 
18
 
! Отговори
ОТОЧНЕНИЕ преди 4 години
До Анонимен 117ЗА ЛЕВСКИ ЛИ ГОВОРИШ ИЛИ ЗА ПЕЕВСКИ?СЕГА ВРЕМЕТО Е НА ПЕЕВСКИТА ЗА ТОВА И МНОГО ДРУГИ В ИЗМИНАЛИТЕ СЛЕД 1990 ГОДИНИ ВЕЧЕ НЕ СА ТУК- 2 500 000 БЪЛГАРИ СИ ЗАМИНАХА ОТ ТАКИВА "ПЕЕВЦИ"
119
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Промяната зависи от нас, само 2 проблема имаме :240 прасета(много са), поради ниски доходи се саморумпираме, другите проблеми със контрол(постоянен) спазване на законите, ще се получи! НО, СИ ЗАВИСИ ЕДИНСТВЕНО ОТ НАС! КОГАТО, ИМА ПРОБЛЕМ ТРЯБВА ДА, ПРЕСТАНЕМ ДА, КАЗВАМЕ,, ДЪРЖАВАТА,, (ТОВА СМЕ НИЕ) А-ИНСТИТУЦИИ! Г-Н АНОНИМЕН НЕ СТАВА ВЪПРОС ДАЛИ ЧОВЕК СЕ МИСЛИ ЗА УМЕН КАТО ЕМИГРИРА А, ПО СКОРО ДА, МОЖЕ ДА, ЖИВЕЕ НОРМАЛНО, ОТ 7МЕСЕЦА ЖИВЕЯ В ГЕРМАНИЯ А, ТЯ ОСИГУРЯВА ПО 200ЕВРО НА ДЕТЕ ДОКАТО УЧИ
118
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не заслужава да живее в тази държава....Това е наказание Може би само матовите хора , който в същност са новите българи и имат само права без задължения .
117
25
 
10
 
! Отговори
Шукри преди 4 години
Давайте си дъщерите за жени на африканци и араби, за да се оправи демографията и да тръгне икономиката, друг изход няма, стига празни приказки за айти специалисти и подобни глупости.
116
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бл.134 в Зап. парк Същите проблеми ги има и запада , демография , корупция.. Корупцията не сме я измислили ние.. Ти не си решаваш проблемите с бягство на запад.. Самозалъгваш се , че си по-умния , и си направил правилния избор.
115
4
 
39
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Да изгния ли в България или не .Е , аз изгних. Другите да се спасяват .След загубата на две войни - Судената и ВСВ няма загуба на територия , а загуба на държавност и население Половината територия е само номинално българска , адинистрацията е тотално корумпирана и интересчийска .Икономика на евросубсидии и нялолко хиляди програмисти ...и едно строителство все едно ще преброят след две години 10 милиония , а не макс 6 милиона и нещо.
114
12
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно 2 дена ми трабват да си излекувам носталгията, затова и се прибирам за по няколко дена на две години, да си припомня за какво се махнах. Парите не са от значение, от значение е средата, в която се чувстваш човек.
113
21
 
24
 
! Отговори
xp преди 4 години
Мога само да изкажа поклон пред всички вас останали в България в тези лоши времена, защото вие сте хората съхраняващи историята. Всеки се гордее с нашата 1300 години държава но за да ги има тези 1300г хора като нас са били тук в хубаво и лошо. Всички ние сме истинските герои.
112
29
 
11
 
! Отговори
Александър Великов преди 4 години
Нормално е всяка демокрация да се отърси от ненужните си граждани. Винаги има такива. Остават най качествените. Не е важно количеството, а качеството на хората. Al The Great
111
29
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имигрантите не ме кефят. За мен това са предатели в няква степен. Ако Левски беше избягал... Ама той е Българин и в лошото е останал с цената на живота си. На хубавото всеки може да избяга,но неможе да очаква уважение.
110
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога не подценявайте родината Майка България .. IT сектора в София е голям , много германски градове могат само да мечтаят за това..
109
26
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав им път на лузърите.Имам си голяма наследствена къща,която санирах и ремонтирах,двора го засях с трева,сложих люлки за децата и барбекю.Бабите помагат в отглеждането на децата,всеки месец поне два пъти ходим през уикенда на спа хотел,по ресторанти,нощни клубове,на кино.А моите познати в чужбина са от работа вкъщи.Почиват веднъж годишно.Верно че изкарват повече пари,ама парите не са всичко.Като са пропилели най-хубавите си години,ако ще и милионери да са като се пенсионират,няма значение.
108
5
 
12
 
! Отговори
До 113 ИТ преди 4 години
Къв ит си ти бе ? Щрака на компа и си мисли че е специалис
107
13
 
8
 
! Отговори
ИТ преди 4 години
IT сектора в София е много голям почти колкото на Берлин или Мюнхен.. Вие не си познавате държавата..
106
2
 
14
 
! Отговори
Инженер преди 4 години
аз май се объркъх Бари , а не Бали .. Едното е в Индонезия другото в Инталия..Аз не си рискувам живота в такива екзотични далечни дестинации по Азия и Африка..На мен ЕС , Турция и Русия ми стига.. Света извън този триъгълник не ме интересува ..
105
6
 
35
 
! Отговори
Европееца преди 4 години
Живееш в бг. Получаваш добри пари. И какво от това. Всички говорят за хлаб и хапчета, за почивката, за колата. Ами сигурността. Кой защитава правата ти, собствеността ти. Обират те, оправяй се. Бият те, оправяй се. Убийства, грабежи, корупция. Къде е закона. Ай тито кадо му нацепят два шамара цял следобяд ще чака патрулката.