МВР шефът Маринов: Атака срещу НАП има, имейлът – руски!

Предстои анализ, за да се разбере кога е направена атаката
16 юли 2019 09:09,
499
МВР шефът Маринов: Атака срещу НАП има, имейлът – руски!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наистина има несанкциониран достъп до сървър на НАП, от който е изтеглена определена информация, обяви вътрешният министър Младен Маринов. Вчера стана ясно, че лични данни са изтегли от базата данни на Агенцията по приходите.

Хакерите съобщиха вчера в имейл, адресиран добългарски медии, за безпрецедентния теч на лични данни от български институции. Те съобщават, че е "пробит" един от сървърите на Министерството на финансите.

"Не съм специалист по политически анализи, но обикновено организираните престъпни групи, които се занимават с хакерски атаки, търсят финансова облага – да осребрят действията си, или в случая може да се направи и политически анализ. Вчера беше взето важно решение на извънредно заседание на Министерския съвет за купуване на самолети F-16, а имейлът е руски", обяви Маринов пред bTV.

Още по темата

Той уточни, че част от информацията е сверена и престои анализ, за да се разбере кога е направено това несанкционирано влизане в сървъра на НАП.

Относно сигурността на системите с лични данни на гражданите министърът каза: "Всяка система с външен достъп има своите уязвимости. Това не се случва само в България. Може би това е първият случай в България, в който има успехи и са откраднати много лични данни".

Вътрешният министър обяви още, че се прави преглед на системата, за да се предотврати друга подобна хакерска атака.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


499
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
410
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
докога ще ги търпим тия чумавите управницидето само крадат и путин им е виновен
409
0
 
8
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 4 години
"министъро' явно никога не си е правил имейл акаутнт - да знае че можеш да го направиш в която си страна искаш (почти). Ама какво да се чудим - токлкова му е 'капацитета', само не знаем на кой кръстопът го е намерил ББ...
408
0
 
15
 
! Отговори
аскет с каскет преди 4 години
Да сме благодарни , че братушките не обръщат внимание на министерските ни глynocти , щото в противен случай междудържавен скандал ни е в кърпа вързан !
407
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
представете си какво живее на територията българия щом това на снимката е министър
406
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на времето американски журналист съчини връзката на антонов с агджа и папатасега американска журналистка свърза изчезнал танкер на оае - за което тия от оае не даже не знелив българия няма нужда от американски журналисти министрите на банкянското им вършат работатасамо че как се връзват трърденията на същите тия специалисти че руските *** били на светлинни години от новите технологии и атака на сървари не казвата трупат лъжа върху лъжа- само да има кой да верва
405
0
 
9
 
! Отговори
глас от кочината преди 4 години
До 423 Свиневъд е моя татко, свиневъдче съм и аз. Казано съвсем накратко, чак от страх съм се накакал, че сам Путун е изхакал нашата любима власт.
404
10
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
а не не и пак не това е невъзможно този обичащ нам славянски братски народ не би ни сторил нищо никогатой по скоро би ни продал най скъпия газ в света усмихвайки ни се или би отровил някой с новичок но на нас лошо никогалошите са на запад щото ни карат да се реформираме и ни замяргат с евро но православните ни братя няма да се изложат с атака срещу нас никога
403
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
затуй ли Боко веднага свика шефовете на службите - че ако тая информация стигне до народа не се знае как ще реагира на милиардите левове крадени народни пари
402
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дайте да видим декларациите на властта и на техните фирмички, дайте
401
3
 
18
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Дано хакерите да покажат на про.стия български народ колко наистина са крадливи мутрите от ГЕРБ и дано след това тази шайка бъде осъдена и изгние в затвора начело с мутрата Борисов от Банкя и цвъцко, Пеевски, МВР-Мето очилатия ***.дал който цял ден дава интервюта за футбол и съдии и смънка за атаката чак на края на деня. Такъв шеф на МВР и такива политици са само и единствено за въжето! Нещастници, идва видов ден!
400
1
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Американски стил и там Руснаци хакнали изборите за Тромпето.Фалшиви новини.
399
1
 
26
 
! Отговори
Привет от Албания преди 4 години
Доказателства имейлът руски! Жалки,смешни,трагични!Е тука вече ми иде да се ...... от смях.
398
12
 
4
 
! Отговори
кой е преди 4 години
Ако имейлът е руски, кое лице стои зад него? На чие име е регистриран? Намерете хакера и го затворете до живот. Този кибертерорист е също толкова опасен, колкото и физическите терористи. До живот и никога повече да няма достъп до компютър. А ако атаката е руска, полицията само да потвърди, за да изям живи руснаците.
397
8
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Не може да бъде. Руснаците не са такива. Те са толкова добрички и наши братя.
396
0
 
18
 
! Отговори
арматуриста преди 4 години
А,ве,с вашите компютри така става.Оно време при бай Тошо,всичко беше на книга.За да хване спатиите на другарите някой ,трябва да изнесе или препише бумаги колкото един вагон.Сега ко? Натисне няколко правилни бутона на клавира и събува гащите на айдуците.
395
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и кво като мейла е руски ... за лаиците (като маринов) нека обасним, че всеки може да си направи руски мейл за около 30 секунди. Кога ще се научат да спрат да приказват толкова, оня ден пак осъдиха прокуратурата на 40 бинки заради прибързани и погрешни думи.човекот-хакер вече уж пусна отговор. ако е истински си е точно наше момче, вместо да приказват алибали, да се консултират с разни профайлъри (не знам дали имаме такива, но сигурно можем да наемем) които да го профилират.
394
4
 
12
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До АнонименДА СТЕ ЧУЛИ ДА ИМА НЯКЪДЕ ИТАЛИАНОФОБИ, ГЕРМАНОФОБИ, ИСПАНОФОБИ И ТН.-------------Да има! Но единствено Вие затворени в някакво пропагандно русофобска среда не сте чували!
393
0
 
31
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 416 АнонименДоказателства имейлът руски!?!? Не се излагайте/ ставате смешни!
392
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТУК ПИШАТ БЪЛГАРОФОБИ.
391
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До М, да ...КАКВА ВРЪЗКА ИМА МЕЖДУ ОМРАЗАТА СРЕЩУ НЯКОГО И ОЧЕВИДНАТА ХИБРИДНА ВОЙНА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ. ВИЕ ДА СТЕ ЧУЛИ ДА ИМА НЯКЪДЕ ИТАЛИАНОФОБИ, ГЕРМАНОФОБИ, ИСПАНОФОБИ И ТН.