Изтекли ли са личните данни от НАП? Яснота - днес

МВР, ДАНС и НАП цяла нощ проверяват достоверността на данните
16 юли 2019 07:38, Александър Попов
42
Изтекли ли са личните данни от НАП? Яснота - днес

От НАП и ДАНС проверяват изтичането на лични данни от Приходната агенция след като вчера хакери обявиха, че са пробили български бази данни с информация за 5 милиона български и чужди граждани, както и компании.

Данните съдържали ЕГН-та, имена, адреси, доходи, плащания за осигуровки.

Течът е дело на анонимни хакери, които са разпратили през руски имейл сървъри масив от 57 папки.

МВР, ДАНС и НАП цяла нощ проверяват достоверността на данните, очаква се днес да има повече яснота по случая.

Още по темата

"Тук по скоро става дума за застрашаване на конфиденциални данни на физически и юридически лица, а това е конфиденциална информация, свързана с декларирани доходи, платени данъци", заяви Росен Бъчваров пред Нова, говорител на Националната агенция по приходите.

Експертите по киберсигурност са категорични – атаката е целенасочена и припомнят слабости в сайта и преди години.

"През 2016 г. на сайта на НАП беше открита уязвимост от типа кросайт скиптинг. Това е уязвимост, която позволява външен хакер да успее да осъществи достъп до сайта да успее да изманипулира потребителите, които посещават този сайт, да видят съдържане, което не е генерирано от сайта на НАП. Самата платформа, която е използвана за сайта на НАП – java, има доста уязвимости", обясни Любомир Тулев, експерт по киберсигурност.

Според НАП към момента не е ясно откъде може да идва атаката, но експерти имат предположения.

"Това, което е известно към момента, е, че имейлът, който е разпратен до журналистите, идва от руския сайт "Провайдър яндекс", обясни още Любомир Тулев.

Мотивите на хакерите са неясни, но съобщението им приключва с призив създателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж да бъде освободен.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бии наказал Християн и семейството и цялата фамилия му до десето поколение да плащат кръвни Ана хората със взетите егн. А държавата да им отнема цялото движим, недвижимо имущество и парите им. Това хакер че е за бесилото на публично място.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече се разбра, защото благодарение на Нова архивът с част от данните си циркулира свободно из интернет. Не само благодарене на Нова естествено, органите трябваше по закон и изискване от ЕС да са го спрели до час. Та изтекли са очевидно ЕГН-та, номера на лични карти, дата на издаване, адреси, имена, всичко, ВСИЧКО. На съвсем живи и здрави граждани, родени след 89.г. Всичко останало са ЛЪЖИ. Приспиват хората, така че като почнат да теглят заеми на наше име, ние дори да не се усетим.
34
0
 
3
 
! Отговори
Аман преди 4 години
Крос-сайт скриптинг (Cross-site Scripting), моля поправете се !
33
0
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 4 години
След оставката на Радев, трабва да се преинсталира целия софтуер на президентството.
32
1
 
1
 
! Отговори
гост преди 4 години
хакери с жена българка дрън дрън че пляс цялата работа направена като за малки децанякой варва ли на тези майтапи
31
1
 
1
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
ПУТИН: Е, пак ли аз БЪЛГАРИ? Стига сте се излагали. Питайте служителя дето теглиши справки на мъртви души преди избори. Кой го накара? Неговия шеф. Неговия шеф, кой му заповяда? ЦВЪЧКО!!! Има ли доказателства? Има! Мъртвите хора с ЕГНта от хакната база... всички са гласували за ГРОБАДЖИИ. Ясно!!!Сега, вътрешния МИНИСТЪР ще арестували ЦВЪЧКО или ЦВЪЧКО ще започне да пее?
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Земя като една човешка длан.Беше държава, а сега си тиедин обран бостан.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съобщението на хакерите завършва с ПРАВИТЕЛСТВОТО ВИ Е УМСТВЕНО ИЗОСТАНАЛО, А КИБЕРСИГУРНОСТТА ВИ Е ПЪЛНА ПАРОДИЯ, КАКТО И ЦЯЛАТА ВИ ДЪРЖАВА ...... искам Горанов и Борисов да коментарат това.
28
1
 
4
 
! Отговори
Siemens LPC преди 4 години
Каква хакерска атака? Разбраха, че точите ЕГНта на мъртви души за изборите. Ха-ха-ха, хванаха Ви. Лично по НОВА ТВ МИСТЪР НАКОВ го каза!!! Кво повече да говорим. Оставка на ГРОБАДЖИИ-ФАЛШИФИКАТОРИ И ИЗМАМНИЦИ!!ORACLE ДА СЪДИ БЪЛГАРИЯ И ВЪТРЕШНОТО МИНИСТЕРСТВО ЗА УРОНВАНЕ НА ПРЕСТИЖА. Никакъв пробив. Служител е точел ЕГН-та на мъртви души. Давал ги е на ГРОБАДЖИИ и убиеца на евреи(ЦВЪЧКО), за да фалшифицира избо__рите. Вече и ромите не им се връзват за евтин глас. Докато мъртавците им минават
27
1
 
24
 
! Отговори
кръпел преди 4 години
ибаа га и държавата .. остава да затрият и трудовия стаж на ората и...последния да изгаси лампата
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С крос-дресинг атака хакнали сайта... Aйахахахуууу!!! What does the fox say?!
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ги съдим! И пред кого ще ги съди. Пред пожарната ли? По добре с камъни да ги пребие човек.
24
2
 
16
 
! Отговори
Хак-к-к-к-кер преди 4 години
"кросайт скиптинг" - това е хумор за полупросветени. Иначе въпросният експерт по XSS уязвимостта (на български би трябвало да се напишр крос-сайт скриптинг) или е цитиран дълбоко погрешно и вън от контекста, или такъв експерт просто няма. Иначе дори само от стаиите тук и там става ясно, че никакви хакери не са разбили никакъв сайт, а най-вероятно вътрешен човек е предоставил някому архивно копие на данни от файлов сървър.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
егати държавата, айде сега ще почне прехвърляния на пари , имоти, фирми без да знае човек , нощи чудно да цъфнем с някой друг заем без да знае човек
22
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Видяхме системата за винетките... Виждаме какви са също и "възможностите" на хората работещи в ДАЕУ. Реално има едни дето на мен лично не ми е ясно с каква цел взимат заплати. Сигурно щото съм ПPOCT!
21
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с шеф пожарникар , какво да е по институциите ?!?
20
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоест това са данните на всички пълнолетни, плащали данъци, или осигуровки. А сега ще трябва да вярваме на тези, на които преди няколко години, берящите бакър им откраднаха кабелите на свръх секретната бърлога в Банкя. В този ред на мисли, стигам до извода, че Български пощи, са най-сигурното нещо на планетата, не са мръднали от 1878 година, още размятват тефтерите, но поне няма теч на информация.
19
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пробив има а калинките щели да умуват дали имало изтичане.... Ами и един ред да съм прочел, без да имам право си е изтичане! А явно доста народ е чел, вероятно и копирал...
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма начин да се очаква добра киберзащита, на която и да е администрация. Факт е изключително ниското заплащане на служителите в държавните структури, съответно водещо до липса на мотивация и професионализъм.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Завеждаш една дело и почвате да съдите държавата, ще има да *** разните там директори и публични изпълнители... ще *** и ***.