Свиневъди искат забрана за гледане на прасета в дворове

Според тях африканската чума е дошла от селските прасета
16 юли 2019 15:35,
114
Свиневъди искат забрана за гледане на прасета в дворове
Снимка: Pixabay

От Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България /АИСБ/ и Асоциацията на свиневъдите в България /АСБ/ се обявиха днес за спешна промяна на наредбата за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти в посока тоталната им забрана за отглеждане на прасета в "задния двор". На пресконференция в БТА техните представители призоваха още за криминализиране на деянието "отглеждане на прасета в нерегистриран обект или неиндентифицирани такива, както и нерегламентираното им движение на територията на страната". Причината е обхваналото вече цялата страна заболяване африканска чума по свинете /АЧС/, посочи д-р Румен Караманов, свиневъд и бивш зам.-генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба.

Още по темата

Ново огнище на Африканска чума по свинете

Въпросната наредба е от 2006 г., когато "не сме и допускали, че тази, някога позната като екзотична болест, ще стигне и България," коментира той. Според специалистите именно от селските дворове, в които се отглеждат нерегистрирани прасета за лични нужди, се разпространява заболяването. С този проблем обаче Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ не е в състояние да се справи сама, поради липса на финансиране и ресурс. За целта е необходимо съдействието на местната власт в лицето на кметовете, но това не се случва основно по политически причини, смятат свиневъдите.

Индустриалният сектор на свиневъдството в България е силно обезпокоен от невъзможността за овладяване на бързото разпространяване на заразата, обявиха представителите му. Те предупреждават, че освен огромните икономически загуби за страната от АЧС, има опасност и от екологична катастрофа. От бранша настояват държавата да се ангажира спешно с целия си административен ресурс, включително армия и полиция, като използва всички механизми за овладяване на създалата се кризисна ситуация. Сред предложенията им още е заемане на твърда позиция от страна на министър -председателя и Консултативния съвет към МС за депопулация на свинете в "задния двор". Според свиневъдите е необходимо да се укрепи оградата по сухопътна линия с Румъния, откъдето идва болестта и да се въведат изключителни мерки на контрол при влизане на МПС и хора от северната ни съседка с недопускане на храни от свински произход.

В промишлените свинеферми се отглеждат 99 на сто от свинете в България
, а през последните 4 години секторът е увеличил обема си с 80 на сто, припомниха индустриалните свиневъди. Консумацията на свинско месо е над 250 хил. тона, т. е около 35 кг на човек от населението. Инвестициите в сектора надхвърлят 3 млрд. лева, в отговор на задължителните изисквания за хуманно отглеждане, биосигурност на фермите, както и конкурентоспособност на европейския пазар, припомни д-р Караманов. Той подчерта още, че приходите в бюджета от свиневъдство са за над 100 млн. лева от ДДС, корпоративен данък, пенсионно осигуряване, здравно осигуряване и др. Браншът плаща местни данъци и такси според тарифите на общините, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
10
 
! Отговори
Азът преди 4 години
Работила съм в месарски магазин на собственици от град близо до София.Лъжат-субпродуктите не са български но ги продават за такива.Пилешки пържоли,мариновани крилца,гореща точка всичко е старо месо и като почне да мирише го пекат.Пилешките продукти и те внос-пишат ги пак български.Месото като почне да мирише айде обратно за сухи салами.За да изглежда прясно месото му слагат малка вода.Каймата от старо месо и се откроява. Затова купувайте месо но първо го помиришетеБългарски език,мозък,дроб,черв.
59
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Странджа унищожиха козите на бабето,днес новородени"суджукин бос"искат дастанат милионери за час.Идват пости,как ще ме накарат по жегите да консу-мирам свинско,което го вкусвам на2 год. един път,някъде нагости.Следхимизацията неми се яде месо.Предиимаше регулация на човешко ниво,следкоето на държавно.Сега им идва дюшиш,че границата е размита.Дебело,врататаsgan се разп,ищоли.
58
0
 
28
 
! Отговори
www преди 4 години
И ПОСЛЕ ДА ЯДЕМ ВАШАТА КАЙМА ПО МАГАЗИНИТЕ - 10% МЕСО И 90% НЯКАКВИ ПРОДУКТИ НЕИЗВЕСТНИ НИКОМУ....
57
0
 
20
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
прасета не може, а кучета и котки може...
56
0
 
26
 
! Отговори
Кравата Пенка преди 4 години
Историята с Българският розов домат се знае добре! Сега Гробарите ще закопаят и прасенцата! Мафията няма спирачки
55
2
 
25
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Въпроса е Спорен - както се казва *скелета е в гардероба* .А съм гледал в двора си прасета - по две всяка година , без да преча на съседите . Един път месечно идваше Ветеринарен Лекар и правеше необходимите ваксини , витамини и всичко необходимо за животните .Големите Свинекомплекси отглеждат и внасят животни на ръба на Закона и с компромиси заради бързи и големи Печалби . Няма как румънски турист да е внесъл чумата по свинете , това са внесени прасета със Зараза в някой Голям Комплекс .
54
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ти забранят да си отглеждаш храна на село. Ами каманисти то кога е било демокрация в бегото?
53
1
 
36
 
! Отговори
Кой бе? преди 4 години
Кой пусна заразата ,и слуха за нея?Кой има полза да се ликвидират личните стопанства?И охлюви няма да събираме из копривата в двора някой ден.
52
2
 
30
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
Свиневъдите от големите ферми са все отбор комунисти,с крадени пари от държавата и народа.Сега искат да забранят отглеждане по селата на *** заради чума,утре кокошки против холера,вдругиден крави против " луда крава".Е,другари,окопирахте ТКЗС,морето,планините и държавата.Прокудихте младите по чужди врати.Сега искате селянина да умре от глад ли,или да купува вашите прасета бъкани с лекарства и хормони за бърза печалба? Проблемът е,че от Ромъния се внася месо от пазарите на открито!
51
3
 
37
 
! Отговори
рр преди 4 години
Свиневъдите хранят прасетата от изгорели кости на други животни.Дават им и един куп други ***.Сетне моята баба и дядо са им виновни за болестите,дето гледат прасето по добре и от човек.Айде нема нужда.
50
39
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тия дето плюят срещу забраната-що не поживеят на село с кочинa в двора им?Аз живея на село и не гледам никакви животни,но съседът гледа прасета,които миришат ужасно,пълно е с мухи.И е направил кочинатa така, че да е към нашия двор.Та миризмата да е към нас.А аз имам две малки деца, които си играят на двора.Не са длъжни да душат тези миризми.
49
2
 
45
 
! Отговори
аман преди 4 години
Мдааа, по селата, където няма магазин, няма транспорт, няма лекар, няма аптека, баба Гицка ще я пращат в големите вериги магазини да си пазарува....с или без никаква пенсийка около 180 лв. ....на това му викам наяла се въшката и излязла на челото. Все граждани и разбирачи се навъдиха да ни управляват, забравиха къде са си събули вчера галошите!
48
4
 
22
 
! Отговори
Само ГЕРБ!!! преди 4 години
Бойко се закани че ще накаже плевенски окръг за слабите резултати на ГЕРБ на евроизборите и ето че чумата дойде! Правете си сметката какво ще се случи с вас ако се издъните пак и за местните избори! 10-те египетски язви ще си се сторят детска играчка! Бойко е Бог! Не го забравяйте!
47
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Утре тия *** ще поискат да се криминализира и гледането на чушки и домати по задните дворове! Господа, искам да ви кажа че това е една голяма УЙДУРМА!
46
4
 
31
 
! Отговори
Само ГЕРБ!!! преди 4 години
Едрите свиневъди в България са няколко и всички се отчитат на ГЕРБ. Заради това чумата бяга от тях надалеч!
45
2
 
49
 
! Отговори
Чумавият свинар преди 4 години
Защо не се спазва принципа за 10 километровата мъртва зона около огнищата? Защо избиха здравите домашни прасенца на хората от с. Орел, а пощадиха 30 000-ния свинекомплекс на 2 км от селото? По-голямо доказателство от това че чумата е измислица, здраве му кажи!
44
2
 
14
 
! Отговори
SEDLAROV преди 4 години
ZNACHI KUCHETA MOJE PRASETA NE MOJE
43
4
 
38
 
! Отговори
Forever преди 4 години
Милите и загрижени за здравето ни свиневъди,искат забрана за отглеждане на прасета, иначе ще ни вкарват в затвора,африканската чумa идва точно от вашите измислени ферми,където не се знае с какво ги храните,за да ви излезе търговски изгодно.
42
28
 
6
 
! Отговори
зоолог преди 4 години
До 52По принцип си прав, но да предположим абсурда, че аз си отглеждам магаре на терасата в блока, щото ми е кеф да пия магарешко мляко...нелепо е нали ! През 19-ти век, малки лични стопанства е бил естествения начин за отглеждане на животни, но сега е 21-ви век. Всичко с времето си.
41
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От къде ги измислиха тези 35 кг свинско на човек. Аз поне не познавам нито роднини нито приятели които да консумират свинско. Ако по някой път си позволят свинско то не е от магазина а от домашно отгледано прасе. Вкуса на домашното и това от магазина е огромна. Домашното има вкус на месо а на това от магазина на мърш а.

Спонсорирани публикации