Свиневъди искат забрана за гледане на прасета в дворове

Според тях африканската чума е дошла от селските прасета
16 юли 2019 15:35,
114
Свиневъди искат забрана за гледане на прасета в дворове
Снимка: Pixabay

От Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България /АИСБ/ и Асоциацията на свиневъдите в България /АСБ/ се обявиха днес за спешна промяна на наредбата за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти в посока тоталната им забрана за отглеждане на прасета в "задния двор". На пресконференция в БТА техните представители призоваха още за криминализиране на деянието "отглеждане на прасета в нерегистриран обект или неиндентифицирани такива, както и нерегламентираното им движение на територията на страната". Причината е обхваналото вече цялата страна заболяване африканска чума по свинете /АЧС/, посочи д-р Румен Караманов, свиневъд и бивш зам.-генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба.

Още по темата

Ново огнище на Африканска чума по свинете

Въпросната наредба е от 2006 г., когато "не сме и допускали, че тази, някога позната като екзотична болест, ще стигне и България," коментира той. Според специалистите именно от селските дворове, в които се отглеждат нерегистрирани прасета за лични нужди, се разпространява заболяването. С този проблем обаче Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ не е в състояние да се справи сама, поради липса на финансиране и ресурс. За целта е необходимо съдействието на местната власт в лицето на кметовете, но това не се случва основно по политически причини, смятат свиневъдите.

Индустриалният сектор на свиневъдството в България е силно обезпокоен от невъзможността за овладяване на бързото разпространяване на заразата, обявиха представителите му. Те предупреждават, че освен огромните икономически загуби за страната от АЧС, има опасност и от екологична катастрофа. От бранша настояват държавата да се ангажира спешно с целия си административен ресурс, включително армия и полиция, като използва всички механизми за овладяване на създалата се кризисна ситуация. Сред предложенията им още е заемане на твърда позиция от страна на министър -председателя и Консултативния съвет към МС за депопулация на свинете в "задния двор". Според свиневъдите е необходимо да се укрепи оградата по сухопътна линия с Румъния, откъдето идва болестта и да се въведат изключителни мерки на контрол при влизане на МПС и хора от северната ни съседка с недопускане на храни от свински произход.

В промишлените свинеферми се отглеждат 99 на сто от свинете в България
, а през последните 4 години секторът е увеличил обема си с 80 на сто, припомниха индустриалните свиневъди. Консумацията на свинско месо е над 250 хил. тона, т. е около 35 кг на човек от населението. Инвестициите в сектора надхвърлят 3 млрд. лева, в отговор на задължителните изисквания за хуманно отглеждане, биосигурност на фермите, както и конкурентоспособност на европейския пазар, припомни д-р Караманов. Той подчерта още, че приходите в бюджета от свиневъдство са за над 100 млн. лева от ДДС, корпоративен данък, пенсионно осигуряване, здравно осигуряване и др. Браншът плаща местни данъци и такси според тарифите на общините, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
34
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
Абе по време на социализъма не посмяха да пипнат прасето и кокошките на хората, а тия ще ги задминат. Ще стане също като с ракията - едно голямо нищо.
19
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те още малко ще забранят на кмета на Симитли да подрежда Баце
18
0
 
25
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 4 години
В предния двор става ли?
17
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още утре ще ида да купя 2 прасета да си гледам в двора. Да видя как ще дойдат да ги умъртвят хуманно. Като развържа каракачанеца
16
1
 
28
 
! Отговори
Много самотна преди 4 години
А мъжкото онаниране няма ли да забранят?
15
3
 
35
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Ами прасеята са точно затва, да се отглеждат в задните дворове или на свободна паша по горите;))) Ако затвориш прасе в свинеферма, какво се получава? Получава се Георги Гергов! Що плачете сега? Демокрация е: свободно придвижване на стоки, капитали и хора, а и на СПИН, чумa, холера, луда крава, щръклива овца, побесняла cвиня, птичи грип... Яко! При социализма имаше ли ги? Нямаше ги!
14
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гошко е част от историята на българина, не става със забрана. Чумата от селските прасета, ама в Африка, а кой я докара тук.., търговците. Искате да изтрепете прасетата в България, а имате ли план как ще стане това
13
1
 
28
 
! Отговори
АнаТема,Айдуци,родни преди 4 години
В СИК-сджийската държава е така!На СИК-@джиите им трябват пари,ама много пари!
12
0
 
41
 
! Отговори
отвратитИлно преди 4 години
Алчнотията на олигарсите ще затрие България !-ще купувате само техния внос от големите вериги ,нищо ,че е пълно с химикали и отрови -размразено и на кой знае колко години .-ще купувате само техния внос спирт с вагони - ракия,вино,та и уиски- ще купувате техния внос с кораби китайско сухо "мляко" и разни мазнини с неясен произход- кисело мляко,сирене,кашкавал.- готови каши от кръв ,черва,сърца замразени от цял свят -кремвирши и колбаси.
11
1
 
40
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
прасета са се отглеждали от векове в дворовете на българите и никога не е ималотакива болести да се иска забрана е вековна глупост която няма да стане хаиде стигас тези лобиски закани
10
1
 
40
 
! Отговори
Бай МиТьо преди 4 години
Хахахааааа, искали били да няма прасета по дворовете. Винпром пък искат да не се прави домашно вино и рикия. Остава да поискат и да не се садят домати и картофи по дворовете.Е няма как да стане тая работа. Аз пък искам да се забранят газираните безалкохолни напитки, понеже не ги потребявам.
9
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледай ти наглост! Аз пък искам да се забрани купуването на свинско от български свинеферми!
8
0
 
41
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Съюзът на сутеньори и *** апелира за Забрана на браковете, съжителство и секса между семейни двойки по домовете. Исканията на Съюза на сутеньори и *** са справедливи и от момента всички ще плащат по куърви и жиголиота
7
1
 
29
 
! Отговори
Рангел С. Лелин преди 4 години
Нагляри!
6
0
 
59
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Хотелиерите искат да ни забранят къмпингуването, за да им пълним хотелите. Свинарите искат да ни се забрани да си гледаме прасе, за да си лупиваме тяхното месо. Вдруги ден пилчарите сигурно ще поискат забрана за гледане на кокошки от частни лица, а земеделците - забрана за гледане на зелвнчуци. А матриалът има право само да купува.... Ако продължаваме да си мълчим ще ни навират все по-дълбоко в кучия .ъз.
5
0
 
23
 
! Отговори
ДС преди 4 години
Айде сега. Не ви ли е срам.
4
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия в час ли са?После асиоциацията на производителите на люти чушки ще иска да забрани да си гледам пиперки на балкона...
3
0
 
43
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
И варенето на ракия да се забрани, и нерегулираното дишане на въздух, и мамата...
2
1
 
57
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
не сте ли малко нагли печелбари,да използвате умишлената трагедия заради това,че някой чиновник е крал и не е пръскано за комари?Я кажете вие как сте назначили по един "сириец" на минималната да гледа 200 прасета и да спи в пристройката до кочините.А взимате субсидиия веднъж за животно,втори път за порода и 3-ти път за количество.И как по Коледа продавате на частно та ушите ви плющят!!!
1
1
 
49
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
да не излезе и тази история с африканската чумa по свинeте като шапа в Странджа - изтрепаха сума ти животни , а впоследствие се оказа , че май шап е нямало....много джаста-праста я карат от ДВСК....мирише на поръчка ...

Спонсорирани публикации