Свиневъди искат забрана за гледане на прасета в дворове

Според тях африканската чума е дошла от селските прасета
16 юли 2019 15:35,
114
Свиневъди искат забрана за гледане на прасета в дворове
Снимка: Pixabay

От Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България /АИСБ/ и Асоциацията на свиневъдите в България /АСБ/ се обявиха днес за спешна промяна на наредбата за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти в посока тоталната им забрана за отглеждане на прасета в "задния двор". На пресконференция в БТА техните представители призоваха още за криминализиране на деянието "отглеждане на прасета в нерегистриран обект или неиндентифицирани такива, както и нерегламентираното им движение на територията на страната". Причината е обхваналото вече цялата страна заболяване африканска чума по свинете /АЧС/, посочи д-р Румен Караманов, свиневъд и бивш зам.-генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба.

Още по темата

Ново огнище на Африканска чума по свинете

Въпросната наредба е от 2006 г., когато "не сме и допускали, че тази, някога позната като екзотична болест, ще стигне и България," коментира той. Според специалистите именно от селските дворове, в които се отглеждат нерегистрирани прасета за лични нужди, се разпространява заболяването. С този проблем обаче Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ не е в състояние да се справи сама, поради липса на финансиране и ресурс. За целта е необходимо съдействието на местната власт в лицето на кметовете, но това не се случва основно по политически причини, смятат свиневъдите.

Индустриалният сектор на свиневъдството в България е силно обезпокоен от невъзможността за овладяване на бързото разпространяване на заразата, обявиха представителите му. Те предупреждават, че освен огромните икономически загуби за страната от АЧС, има опасност и от екологична катастрофа. От бранша настояват държавата да се ангажира спешно с целия си административен ресурс, включително армия и полиция, като използва всички механизми за овладяване на създалата се кризисна ситуация. Сред предложенията им още е заемане на твърда позиция от страна на министър -председателя и Консултативния съвет към МС за депопулация на свинете в "задния двор". Според свиневъдите е необходимо да се укрепи оградата по сухопътна линия с Румъния, откъдето идва болестта и да се въведат изключителни мерки на контрол при влизане на МПС и хора от северната ни съседка с недопускане на храни от свински произход.

В промишлените свинеферми се отглеждат 99 на сто от свинете в България
, а през последните 4 години секторът е увеличил обема си с 80 на сто, припомниха индустриалните свиневъди. Консумацията на свинско месо е над 250 хил. тона, т. е около 35 кг на човек от населението. Инвестициите в сектора надхвърлят 3 млрд. лева, в отговор на задължителните изисквания за хуманно отглеждане, биосигурност на фермите, както и конкурентоспособност на европейския пазар, припомни д-р Караманов. Той подчерта още, че приходите в бюджета от свиневъдство са за над 100 млн. лева от ДДС, корпоративен данък, пенсионно осигуряване, здравно осигуряване и др. Браншът плаща местни данъци и такси според тарифите на общините, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
16
 
! Отговори
ss преди 4 години
аз съм за но държавата да им удари една цена на 1.5лв живо тегло за максимална цена !
39
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До зоологВсеки да яде, като иска, собствено пройзводство. Кво те бърка колко му струва
38
2
 
51
 
! Отговори
Болярин преди 4 години
Значи ако пенсионерите на село не взимаха 200 лв ,а 2000 лв пенсия съм сигурен ,че нямаше да гледат прасета и кокошки,най вероятно щяхме да им гледаме фотосите във Фейса от Карибите.Как обаче да преживеят?Да им вземете и хляба ли искате?Да мислим за бизнеса първо как да печели повече и после за хората,така ли...да ги гледаме като умират докато им вдигате пенсиите следващите 100 години?
37
35
 
10
 
! Отговори
зоолог преди 4 години
Елементарна сметка за отглеждане на "домашно прасе" :1. Закупуване на малко прасенце . 80 - 100 лв.2. Фураж 500 кг. 200 - 300 лв.3. Лекарства 20 - 50 лв.4. Ток, вода - 20 - 50 лв.5. Ако си неспособен да колиш, пърлиш, дереш, транжираш - касасапин - 20 лв. 6. Ежедневните грижи и време, калкулирайте сами.От едно 100 кг. прасе се добиват около 30 кг. добро месо, останалото са субпродукти.Хайде преценете дали е изгодно да се гледа прасе в двора или си е чест селски келешлък.
36
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък искам да забранят производството на газираните напитки!
35
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта с избиването беше ясна, сега да си дойдем на думата
34
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На крива "ракета" "космосът" й пречи ;)Какво да купуваме?- Свинско "натикано" с анаболи и антибиотици?- Свинско, което като го готвиш мирише на риба, защото е хранено със "стартирани" храни?- Свинско, което е "загубило живота си" много дълеко от БГ-то?- Свинско получено от държави, в които е забранено свинското по религиозни причини?
33
0
 
49
 
! Отговори
Герини Кол преди 4 години
Аз като електротехник искам забрана на всеки да си сменя предпазител и крушка сам , а да вика оторизирани електротехници.Да ги видя тези свиневъди как ще им сваля 2 кожи за месец
32
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А на терасата ли да го гледам кат не може в двора
31
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да се забрани на хората да отглеждат картофи и домати също! заради болестите по растенията! Идеоти, сър!
30
0
 
36
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Еее,най накрая разбрахме първоизточника на "страховитата" чумa!!!
29
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък предлагам да се забрани отглеждането на прасета във фирми да ги видим алчните частници
28
1
 
38
 
! Отговори
бг преди 4 години
Такава държава немаа, искат да избият този народ...моите родители с този двор преживяват....двете пенсии са общо 270 евро....разходите за консумативи са 100 евро....да доидат да вземат прасе...
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малеее, айде сега да ми каже кой ми изяде 35те кила мръвка, аз такова чудо не съм видял, ни на коледа, ни на рожден ден, ни на погребение. Къде ми е месото. Бабите и дядовците нямат зъби и те също не ядат месот, може би на каймица, ама чак 35 кила. Май някой преяждат със свинското на другите
26
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През социализма имаше прасета в дворовете. Имаше и свинекомплекси. Демократичният социализъм никога не е помислял да премахне прасетата на хората от личните стопанства. Но тоталитарната демокрация не търпи конкуренция отникъде. Картели, лобисти и политичеката каста постоянно тероризират и измъчват народонаселението ежедневно.
25
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно прасетата в "задния двор" няма как да пренасят заразата - те не излизат от този двор. Има си други начини за разпространение на тази африканска чумa.Явно делът на домашно отглежданите прасета не е 1%, а доста по-голям, щом така са се загрижили да ликвидират конкуренцията. Другото, което може да бъде е, че вкусът на месото е много различен - при деомашно отглежданите е на истинско месо, а при индустряално отглежданите е нещо съвсем друго и искат да скрият този факт.
24
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези свинари са новите ТКЗС-та и ще използват държавата да унищожат частните стопани. Вече могат да правят дарения на управляващата партия и да я командват.
23
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както едрите свиневъди могат да допуснат разпространението на АЧС, така и дребните собственици. Въпрос на въведени хигиенни норми и правила и за едните, и за другите. Недопустимо е обаче да се смята само едната страна за виновна по презумпция, а другата винаги да си трае и да гледа да мине метър.
22
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България се оказа, че има асоциации за всичко! Е, отглеждайте си ги:) Утре ще ви забранят да дишате!
21
1
 
35
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
И как наистина става тая работа изолирано прасе в кочинка в задния двор изведнъж болно? От къде?

Спонсорирани публикации