Президентът не бил против F-16, но предупреди: Цената отиде далеч!

Радев не одобрява готвена промяна цивилен да оглави "Военна информация"
Обновена: 18 юли 2019 18:22 | 18 юли 2019 18:20, Веселина Йорданова
117
Президентът не бил против F-16, но предупреди: Цената отиде далеч!
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев заяви, че не е против изтребителите F-16, но според него трябваше да се настоява за спазване на финансовата рамка.

Още по темата
"Президентът е за това не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, но и да има способности", посочи държавният глава по време на среща с посланиците и постоянните представители на България зад граница.

По думите му правителството издига едва ли не като лозунг, че F-16 е прекрасен и трябва този самолет да бъде купен, но той се нуждае от огромен пакет, за да има оперативни способности и да бъде ефективен.

"Всичко идва до цената - тази цена, която сме договорили, в съвсем близко време тя ще набъбне. Тези разходи ще ги има. Аз напълно разбирам правителството – то е притиснато. Първо, цената отиде много над обявената рамка", коментира още Румен Радев. Според него не трябва да се спекулира и с отношенията ни със САЩ, защото проблемите са си вътре у нас, предаде "Фокус".

"Трябва да отстояваме нашите интереси. На консултативен съвет искаме и трите проекта да бъдат едновременно, да има разсрочено плащане, инвестиции и индустриално сътрудничество в нашата отбранителна промишленост", коментира Радев.

Той обясни, че се готви промяна в закона, така, че да се назначава цивилен за ръководител на служба "Военна информация". Държавният глава заяви, че е против тази промяна.

"Военното дело е изключително сложна дейност, затова ръководителят трябва да бъде човек с военно образование, експертиза и опит", добави той.

По думите му стои открит въпросът за отговорността на институциите по отношение на атаката срещу НАП.  Според него самите те трябва да осигурят безопасност и сигурност на гражданите, а не той да бъде основният потърпевш от изтичането на данните.

"Трябва да има ангажираност, защото да напишеш един закон за киберсигурност и да го обнародваш, не е достатъчно. Трябва да изпълняваш всички мерки, заложени в закона", заяви Радев. Той посочи, че е имал задълбочен разговор с представители на службите, които поели ангажимент да се предприемат всички стъпки. Президентът допълни, че очаква реални резултати.

Държавният глава каза още, че е наш дълг да подкрепяме Северна Македония, но не безусловно и безрезервно и ясно да поставим нашата червена линия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
14
 
17
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 4 години
Радев-зелените чорапи се оказа един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например , че спортът е полезен, небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва. Кому е нужен такъв президент ?
73
4
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 4 години
Прави впечатление че статиите за Радев са все по-малко коментирани.Аз лично си мисля че тази статия е предназначена по-скоро да маркира присъствие отколкото да каже нещо съществено.
72
6
 
4
 
! Отговори
До Решетников преди 4 години
Никога не забравяй, че си жалка мижитурка и дрънкаш съвършени дивотии! Наистина ли можеш да допуснеш, че руснаците действат така вятърничево - пращат някоя известна личност да се покаже пред всички? Това, което правят за важните неща, е невидимо! Вършат го хора, в които никой не може да се усъмни. Най-често големите им разузнавачи не са руснаци - немци, британци, даже българи. Но откъде елементарно мозъче като твоето да знае това!И престани да цапаш името на човека!
71
7
 
6
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 77 АнонименДокога обаче ще може да продължи това? БГ е на изкуствено дишане на ЕС, като скоро евросредствата и помощите ще свърша! А после?
70
11
 
9
 
! Отговори
Това е добре преди 4 години
Където има F16 комунизъм(социализъм) не вирее, а това е добре за България.
69
5
 
8
 
! Отговори
Винету преди 4 години
До 68. Абсолютни глу.пости си написал. Почти нищо не е вярно. А и не разбра ли, че от жалки ялови коментари по сайтовете нищо не става, само си чешеш езика. И на изборите винаги печели ГЕРБ. А ти се плюнчи колкото си искаш.
68
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората във властта зависят от Щатите, за да продължават да са на власт. Затова ще правят всичко, за да се харесат зад океана. Ако трябва и на двойна цена щяха да купят, нали плащат с нашите пари и с нашия стандарт на живот.
67
4
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
колко сме нищожнички микроскопични и дребнави за 8 самолетадържавите притежават по 100-200 бр а ние за 8 се пазарим години искаме да платим за трабанче а да си тръгнем с ферари до сега трябваше да сме закупили и притежаваме над 80-100 бротделно цялото въоражение трябваше да е модернизирано по топ натовски стандартиприсъстващите посланници са мигали на парцали с какви дребни теми ги занимават
66
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До решетников"Ами нямаше да ни ги дадат по-евтино бе радефф, не разбираш ли?"Ами не ни трябваха самолети, бе тъ..., не разбираш ли?
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За американците важното беше да стъпим на килимчето. Тепърва ще има да плащаме и плащаме и плащаме. Докато ни се завие свят от глад.
64
6
 
8
 
! Отговори
решетников преди 4 години
Ами нямаше да ни ги дадат по-евтино бе радефф, не разбираш ли?
63
5
 
8
 
! Отговори
Руми Радев-жалък преди 4 години
Ако бяхме избрали гимнастика Йордан Йовчев щяхме да имаме по-добър президент, защото прави повече коремни...
62
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да даде господ народен съдтия продажници са си го заслужили от давна
61
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на каишка са само банкянското и четата му нали всички виждат че два лафа неможе да свърже ако не са му ги написали от посолството на козяки за децата онкоболни няма а за бедните американци има та тия 3 милиарда са при 4 милиарда дефицит и ще трябват още 3 милиарда пак за бедните американчетачестито на печелившите
60
6
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ са гадове преди 4 години
Тук група тъпу.......нгери се опитват да бъдат някакъв капацитет. Мишоци вие наясно ли сте какво се опитва да ви обясни президента Радев ? Тези скъпи антики ще ги закупим без грам патрон. Мишки тази цена е само за фвърчилата ф16, от там нататък американците ще започват да ни продават ракети, и другите амуниции. Което значи ще дадем още няколко милиарда за въоръжение на тези таралясници. В случая си купуваме Голф еденичка без двигател. Нещо такова е тази покупка. ГЕРБ УБИВА.
59
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
незнам за радевама тия дето са съгласни да дадем предварително пари 3 милиардаза да не умрат американците от глад- защото те от това живеятот парите на гл.упави народи дето си назначават продажни управниции да знаете путин е виновен защото го казаха от краваршингтон започвайте да го повтарятерадев не взимал а нашите хора ще вземат ще има и за тия дето плюят по радевтия руснаци са за убиване да освобождаваш такива загубеняци - те за народ не ставатнай добре си беше с фесовете
58
6
 
9
 
! Отговори
Решетников преди 4 години
Никога не забравяйте, че Грипен Радев ни беше избран за президент след документирана консултация на К.Нинова с руския ген. Решетников и неговото одобрение.
57
6
 
10
 
! Отговори
Елементарно другари, преди 4 години
Радев още не може да се примири с факта, че му се изплъзна провизията за Грипените . По-спокойно другарю пРезидент, ще получиш нови задачи :))
56
4
 
9
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
До Радев за смях...Съгласен съм, но не с всичко. Според мен старшинката не го прави "доброволно". Държат го на каишка с някой здрав компромат-типично за КГБ.
55
3
 
11
 
! Отговори
Типичен комунист преди 4 години
Този Радев има типичната визия и изказ на член на тази партия. Говори с клишета, употребява неправилни, езикови форми като "оценям" и "преценям", отпреде, отзаде... Несъмнено се харесва на електората на БСП, както и на хора с подобен нисък интелект.