Президентът не бил против F-16, но предупреди: Цената отиде далеч!

Радев не одобрява готвена промяна цивилен да оглави "Военна информация"
Обновена: 18 юли 2019 18:22 | 18 юли 2019 18:20, Веселина Йорданова
117
Президентът не бил против F-16, но предупреди: Цената отиде далеч!
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев заяви, че не е против изтребителите F-16, но според него трябваше да се настоява за спазване на финансовата рамка.

Още по темата
"Президентът е за това не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, но и да има способности", посочи държавният глава по време на среща с посланиците и постоянните представители на България зад граница.

По думите му правителството издига едва ли не като лозунг, че F-16 е прекрасен и трябва този самолет да бъде купен, но той се нуждае от огромен пакет, за да има оперативни способности и да бъде ефективен.

"Всичко идва до цената - тази цена, която сме договорили, в съвсем близко време тя ще набъбне. Тези разходи ще ги има. Аз напълно разбирам правителството – то е притиснато. Първо, цената отиде много над обявената рамка", коментира още Румен Радев. Според него не трябва да се спекулира и с отношенията ни със САЩ, защото проблемите са си вътре у нас, предаде "Фокус".

"Трябва да отстояваме нашите интереси. На консултативен съвет искаме и трите проекта да бъдат едновременно, да има разсрочено плащане, инвестиции и индустриално сътрудничество в нашата отбранителна промишленост", коментира Радев.

Той обясни, че се готви промяна в закона, така, че да се назначава цивилен за ръководител на служба "Военна информация". Държавният глава заяви, че е против тази промяна.

"Военното дело е изключително сложна дейност, затова ръководителят трябва да бъде човек с военно образование, експертиза и опит", добави той.

По думите му стои открит въпросът за отговорността на институциите по отношение на атаката срещу НАП.  Според него самите те трябва да осигурят безопасност и сигурност на гражданите, а не той да бъде основният потърпевш от изтичането на данните.

"Трябва да има ангажираност, защото да напишеш един закон за киберсигурност и да го обнародваш, не е достатъчно. Трябва да изпълняваш всички мерки, заложени в закона", заяви Радев. Той посочи, че е имал задълбочен разговор с представители на службите, които поели ангажимент да се предприемат всички стъпки. Президентът допълни, че очаква реални резултати.

Държавният глава каза още, че е наш дълг да подкрепяме Северна Македония, но не безусловно и безрезервно и ясно да поставим нашата червена линия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
10
 
! Отговори
Радев за смях... преди 4 години
Цитат от Огнян Минчев: "Как изразяваш собственото си достойнство когато непрекъснато уверяваш нечия друга държава, че си доброволен неин васал? Унизително е да виждаш, че те представлява човек, който не разбира приоритета на собствения си национален интерес и непрекъснато говори в подкрепа на чужди интереси. Още по-унизително е да виждаш, че той не осъзнава това, не се срамува от това, че смята това за нещо в реда на нещата."
53
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миличкото то не било против По добре да се крие под масата да не го Шамари женаму
52
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Милия той! Не бил "против" ф-16 ама ще трябва да връща комисионните за Грипен!!!
51
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя зарзъл ако толкова разбира от авияция Ще настоява за придобиване и на АУАС към Ф16 не да дрънка позитански тези и да реве за комисиона от Грипен и (старото им самолетче Новият им Модел Е не го предложиха ФАКТ )
50
0
 
4
 
! Отговори
Касапин преди 4 години
Пра дедо бе чoбaнин с четвърто оделение образование Но също бе ветеран от ТРИ войни двете балкански и Първата световна + македонските събития Очаствал е 32 сражения и Шест щикови боя Определено бе 100000000000 пъти по голям експерт от всеки шапкар от БНА и тия куклички дето се наричат генерали като радев
49
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сега тая миронозова душичка радев какво точно иска ...Ако е комисиона от Грипен да си каже не да ни фъфли
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 54 ако критерия бил полет пр 9G то и аз Съм АС ...Пилотите Бертолини и Пауло де Буржезе баш флот не са бомбили Ами разни либиски съюзници на осмаците Ама давай да плюем нали кюстендилски винаги си бил рядко т.ъ.п.о парче
47
3
 
6
 
! Отговори
Касапин преди 4 години
Какво ме питаш като нещеш отговор по добре Бягай да връщаш субсидия кутевото
46
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И слава Богу, че няма и един ден боен опит! Един, дето пускаше над виетнамските селца бомби с В-52 по дечицата, го свалиха и прекара сумата е време в една кална яма!Месершмитите, казваш. Що не се върнеш в Балканската война, когато един български юнак извърши една от първите бомбардировки в света! Не е първата, както дрънчат разни патриотари, защото италианците вече бяха бомбардирали турския флот.Имаше филмче на Тома Томов, в което се вижда как на Радев носът и бузите му се изместваха при 9 G!
45
2
 
0
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До КасапинТи какво искаш да се изцели държавата или да се доУбие, ксапин?! няма нужда да отговаряш!
44
3
 
3
 
! Отговори
Касапин преди 4 години
С целителство да си се занимават докторите ...Като гледам в китайската армия само монаси от шаулин се гонят
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 31 на кой му пукаИсторията ни е научила че Все ще има някой ...
42
3
 
2
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До КасапинТук въпросът не е да убиеш, а да изцелиш! - У Шаолин/Китай и на лова / изцеление, не само навреждане/ ги обучавали!
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 45 и я да ни кажеш какво точно Неможе Ф чето Имали си станция за точно бомбомятъне ИмаВ В имали Има либсват само павлините и jdarm муниций Само по себе си далеч не толкова скъпи около 30 000 $
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 44 Ас е Стоян Стоянов от времената На месершмитите ...а радев си е точно Шофьор без 1 ден БОЕН опит
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЖЦѝА аз добре зная теб къде те сърби! Ще те почешат групово!
38
3
 
7
 
! Отговори
Радев-балалайка преди 4 години
Балалайка - руски музикален инструмент.
37
4
 
6
 
! Отговори
Касапин преди 4 години
Военото дело е бая просто нещо (забележете не казвам ЛЕСНО) убиваш преди да те убият останалото са глупости на паркетни генералчета като радев ...не мирисали барут
36
3
 
2
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 42 АнонименДа си купиш най скъпото авто за да го караш по разбитите БГ пътища! Най добре е да го държиш в гаража! Какви ектри бре? Това авто за фукня ли е или работна машина?
35
4
 
5
 
! Отговори
Миро: преди 4 години
ПРЕЗИДЕНТЪТ ВЕЧЕ НЕ НИ Е НУЖЕН! И ТОЙ СТАНА ПРЕДАТЕЛ КАТО ГЕРБ!!!