Как ще се върнат българите от чужбина? Само с ръст на заплатите!

69% готови да заминат заради по-доброто възнаграждение
Обновена: 20 юли 2019 17:06 | 20 юли 2019 17:00, Камелия Цветанова
654
Как ще се върнат българите от чужбина? Само с ръст на заплатите!
Снимка: Pixabay

Една от основните причини, поради която българите напускат страната и избират да работят в чужбина, е по-високото заплащане.

Още по темата
Според проучване направено от сайта Rabota.bg на въпрос: „Бихте ли избрали да работите в чужбина?“ 69% от анкетираните споделят, че биха работили в чужбина, тъй като смятат, че там ще имат по-добър стандарт на живот и различни възможности за реализация.

43% от участвалите в анкетата посочват като основен фактор по-високото финансово възнаграждение в чужбина, а другите 26% -  ниският стандарт на живот в страната ни.

Проучването показва, че все по-често българите емигрират заради недоверието към институциите, както и привлекателната възможност за по бързо намиране на високо платена работа в чужбина

Едва 21 % от интервюираните посочват, че не биха работили в чужбина, защото не искат да напускат страната, тъй като икономическата среда се подобрява, а на трудовия пазар има глад за специалисти. Само 5% обаче казват, че са доволни от работата си в България.

През 2018г завърналите се българи от чужбина са близо 16 169, което е два пъти повече в сравнение с 2016г., показват данни на НСИ. Близо 40% от тях са в активната възраст от 20 до 44 години. Въпреки увеличаващия се брой на завърналите се, делът на емигрантите продължава да бъде двойно по-висок - 31 263. И тук възрастовата група от 20 до 44 години е най-голямата.

Оказва се, че ръстът на заплатите е една от основните причини, които връщат българина у дома. Сред останалите предимства са и дългото майчинство, възможността да са близо до семейство и приятели, както и да започнат работа в авторитетни компании в развиващи се сектори, да получават атрактивно възнаграждение, да имат гъвкаво работно време и добър социален пакет, които им осигуряват висок стандарт на живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


654
Още по темата: чужбинабългариработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема не е само в заплатите. Който иска да живее по някакви правила и всеки втори да не му завижда, 7никога няма да се върне. Който иска беззаконие и скандали на всеки ъгъл ще избере България.
16
3
 
43
 
! Отговори
hotlips преди 4 години
няма как да се върнем при тези продажни политици който обричат още две поколения напред на геноцид. после и държава ще ни вземат защото българите ще сме малцинство в собствената си държава. тогава ще ни разделят на 4-5 държави Това е реалността за следващите 100 години
15
12
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 4 години
До Анонимен 15Малко е краино това мнение според мен. В България не вси4ки вземат 400 нето. Предполагам това са неклалифицираните кадри и то в малките населени места. Както и в 4ужбина не всеки взема 20 000, дори и от клалифицираните кадри.
14
11
 
3
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До АнонименХахахааа , къде са тези 20000 евра , а ????
13
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои се връщат, опитват и, двойно разочаровани, заминават пак! Заплата се изкарва, но това тук не е живот! Когато приключим с управляващите мутанти и си върнем държавата, законите, сигурността, Конституцията, може и някой да поостане!
12
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука заплатите са 400 нето в чубина по 20000 евро ще се върнат точно никога
11
17
 
11
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Мога да говоря само от първо лице - маика ми е у4ителка и заплатата и е добра за населеното място, брат ми е програмист също ок, предполагам 4е в София неклалифицирания персонал не взима под хиляда, така 4е общо взето не е наи-лошото. Проблемът са пенсиите, които са скандални и като 4е ли медицината не е особено адекватна заради липса на апаратура и кадри, но като сложим 4ертата не сме толкова зле. И въпреки вси4ко се страхувам да се върна...
10
3
 
76
 
! Отговори
Лични наблюдения преди 4 години
Да, има тук там единични случаи на завърнали се. Делят основно на 3 групи:1. Хора които не са успели да се реализират успешно в чужбина.2. Хора които са емигрирали още през 90-те години и сега вече са пенсионери и се завръщат в България да си харчат западните пенсии. Обикновено си купуват къща в провинцията където е евтино.3. Децата на агентите от БКП и ДС които са били пратени да учат в престижни западни университети и сега се завръщат да управляват заграбеното от бащите им.
9
1
 
30
 
! Отговори
Батман БорисоФ преди 4 години
Нека заповядат, ИКОНОМИКАТА тегли и ще вдигнем минималната заплата на цеееели..........305 ЕУРО догодина!
8
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре ще се върнат и колко време ще издържат при родната действителност!
7
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 4 години
*но
6
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога няма да се върнат.Всички знаем това.Единственото което ще ги върне е ако ония държави в които са да пропаднат яката ама нон-стоп пропадане поне 20-25год с ударни темпове.Като в Африка след краят на апартейда.В Бг то е ясно че всичко е загубено.Имах едни приятели идеалисти.Върнаха се от САЩ-"айде вика ще почнем от нулата.Намериха си работа-той на 1000 тя на 750.Наем в софийско гето на гарсониера,сметки ,храна.Мизерия и стрес.Издържаха няколко месеца.Избягаха с писъци и проклятия.
5
2
 
39
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Мен някакси все още ми е трудно да се завърна.. Като сложа нещата на кантар сега ми е по-трудно да се реша да се върна, от колкото тогава като се решавах да замина... Не си мисля 4е ще се върна по-скоро, от кокото си мислех преди...
4
9
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако парите от чужденците спрат да влизат ,само за три месеца и сте затворили тетрадката !!
3
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се върнат когато давате по-висока заплата от Люксембург Норвегия и тнт ама това няма никога да стане засега ще емигрират само
2
11
 
44
 
! Отговори
М. преди 4 години
Не само. Ще се върнат и когато изчезнат шуробадженащината и корупцията. По моя преценка след 50-80 години, когато ще са умрели последните помнещи (и по-важно, повлияни) от соца.
1
2
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплатите растат.От 600 лв састанали 650.Пресцентър на герб.