Как ще се върнат българите от чужбина? Само с ръст на заплатите!

69% готови да заминат заради по-доброто възнаграждение
Обновена: 20 юли 2019 17:06 | 20 юли 2019 17:00, Камелия Цветанова
654
Как ще се върнат българите от чужбина? Само с ръст на заплатите!
Снимка: Pixabay

Една от основните причини, поради която българите напускат страната и избират да работят в чужбина, е по-високото заплащане.

Още по темата
Според проучване направено от сайта Rabota.bg на въпрос: „Бихте ли избрали да работите в чужбина?“ 69% от анкетираните споделят, че биха работили в чужбина, тъй като смятат, че там ще имат по-добър стандарт на живот и различни възможности за реализация.

43% от участвалите в анкетата посочват като основен фактор по-високото финансово възнаграждение в чужбина, а другите 26% -  ниският стандарт на живот в страната ни.

Проучването показва, че все по-често българите емигрират заради недоверието към институциите, както и привлекателната възможност за по бързо намиране на високо платена работа в чужбина

Едва 21 % от интервюираните посочват, че не биха работили в чужбина, защото не искат да напускат страната, тъй като икономическата среда се подобрява, а на трудовия пазар има глад за специалисти. Само 5% обаче казват, че са доволни от работата си в България.

През 2018г завърналите се българи от чужбина са близо 16 169, което е два пъти повече в сравнение с 2016г., показват данни на НСИ. Близо 40% от тях са в активната възраст от 20 до 44 години. Въпреки увеличаващия се брой на завърналите се, делът на емигрантите продължава да бъде двойно по-висок - 31 263. И тук възрастовата група от 20 до 44 години е най-голямата.

Оказва се, че ръстът на заплатите е една от основните причини, които връщат българина у дома. Сред останалите предимства са и дългото майчинство, възможността да са близо до семейство и приятели, както и да започнат работа в авторитетни компании в развиващи се сектори, да получават атрактивно възнаграждение, да имат гъвкаво работно време и добър социален пакет, които им осигуряват висок стандарт на живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


654
Още по темата: чужбинабългариработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
19
 
! Отговори
TEXASUSA до Germany преди 4 години
Тука е пълно с руснаци бай дъ уейНямам нищо против тях.
36
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един който твърди,че в София не се взимало под 1000 да проучи и ще разбере,че масовата заплата в София е между 600 и 800 лв най-добрия случай а има и много на 400 лв заплата тия с наплата над 2000 3000 лв са единици 90 процента са с заплата до 800 900 лв 5 процета са с заплата до 1300 1400 и 3 4 процента с над 2000 3000
35
19
 
8
 
! Отговори
Веско преди 4 години
До Лични наблюденияРазбирам имате трима познати, ама са малко.Стандарта на един млад специалист в София е по-висок от повечето страни в Еврропа. И медицинските услуги съвсем не са по-лоши. И откъм сигурност има много по-опасни места. Климата е супер и инфраструктурата, бавно, скъпо и некачествено, но все пак се подобрява.Основния проблем е едно усещане за упадък, безидейност и несправедливост в обществото като цяло. Типичен пример калинките във властта :(
34
13
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
До TEXAS , USAТи защо не си в русия бре ?!И ти като мене май " обърка посоката " ?!
33
2
 
24
 
! Отговори
До 37 преди 4 години
Неприложими утопични идеи за страната на мафията! Не става! Забрави и емигрирай!
32
1
 
63
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Много пъти съм писал.Служител съм на българска компания,но от десет години съм в Европа .Офис Франция,но като цяло Европа заради естеството на работата,/транспорт/.Мога и се прибирам,когато реша,през два три месеца или по често.Пътувам с кола,така ми харесва.Веднъж Австрия,Унгария, Румъния....Другия път, Австрия,Словения, Хърватска, Сърбия....Все тая по кой маршрут,влезеш ли в България,те обзема чувство на безнадеждност,на отчаяние....Не преувеличавам!Пиша от позицията на видял!
31
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствения шанс за България е да се премахне минималната заплата, административната тежест, данъците и голяма част от регулациите за малкия бизнес. Трябва да се освободят младите хора да правят бизнес! Да си реализират идеите без държавата да им се меси. Само така може да се раздвижи икономиката и това по късно ще доведе до иновации, производства, повече търговия и в крайна сметка до естествен ръст на заплатите.Трябва да се стимулират истинските български предприемачи и капиталисти.
30
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо да се връщат за да им вземат парите и да си купят самолети не за да купят самолети и да вземат милиарди комисионни и накрая ако вземат пенсия с която н може да си платят сметки за месеца камо ли храна транспорт и тнт
29
5
 
53
 
! Отговори
TEXAS , USA преди 4 години
абе как ще се върна бе- тука никой не ме краде, карам чисто нова кола купена с нисколихвен заем, няма м.у.т.р.и и л.а.й.н.а.р.и да ти се репчат, полицията и бърза помощ идват веднага и вършат работа, като кандидатстваш за работа не те питат на колко си години и не ги интересува как изглеждаш а КАКВО можеш и колко опит имаш. Няма буренаци и потрошени тротоари и бездомни п.о.м.и.я.р.и, банките работят в събота и неделя и т.н. аре у лево- не са само парите!!!!!
28
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да си мазохист да работиш 30 40 години ако си намериш работа тук за 500 1000 лв и накрая да вземеш 132 или 220 лв пенсия в чужбина ще вземеш хиляди евро пенсия
27
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предадоха ни управляващите и ни прОдадоха! Всеки има право на шанс в живота, на личен избор и на достойнство! Някои заминават дори само защото не искат да ги управляват и мачкат полуграмотни бабаити!
26
8
 
25
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Ами естествено ,че хората ще търсят по-добри условия за живот след като родината им не им предлага нормални условия ! През последните 10 г. над 2 милиона български граждани емигрираха , над 98 % от тях избраха русия за втора родина , а около 2 % предпочетоха Германия САЩ , Франция и други държави ! "русия е велика страна която предлага много добри условия за живот ,а аз както винаги съм неориентиран-заблуден сгреших ,че дойдох в Германия " !
25
0
 
18
 
! Отговори
стоян програматора преди 4 години
До иван програмистаАбе Ваньо, не може всички да тракат като теб по клавиатурата, някой трябва и да кОпа.
24
4
 
35
 
! Отговори
До емигрантите преди 4 години
Спрете да превеждате пари към България! Така става по-зле! Подхранвате мафията!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 17 например в европарламента ги има
22
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, не е само заплатата! Никой няма да си дава данъците на мафиоти, които вчесто да ги влагат в държавата ги прибират в офшорките си! Борисов получи ли чисто новия Самсунг 8к подарък от частна фирмам... поръчан специално за вожда на мафията на стойност стотици хиляди левове или само суджици интересуват журналистите?
21
2
 
41
 
! Отговори
дедо ви преди 4 години
Бачкам за 50 лв на ден и си е чиста проба мизерия,едвам оцелявам. Трябват най =малко 100 лв да е надника на ден за да не скотува Българина. Да ама не!
20
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те бягат заради такив акато тебе дето им викат предатели ти си предателя,че стойш в тая пропаднала държава
19
40
 
5
 
! Отговори
иван програмиста преди 4 години
Какво не ви харесва заплащането бе докажете че заслужавате по висока заплата мина тошовото време
18
3
 
42
 
! Отговори
хах преди 4 години
И какво ще ги правят тези пари в тази развалина България? Пътища зле, болници зле, пенсии зле, държавна сигурност зле (очевидно), социална политика зле, без предприятия и дори селско стопанство, *** на Европа (и не само), въздуха зле, водата зле, българите озлобени.. но пък с чисто нови ф-16ки