Разследащите удрят на камък: Не могат да разбият паролите на Кристиян

Той и работодателите му не съдействали на разследването
Обновена: 20 юли 2019 15:07 | 20 юли 2019 10:27,
558
Разследащите удрят на камък: Не могат да разбият паролите на Кристиян
Снимка: Pixabay

Разследващите се сблъскали с тотален отказ за съдействие от страна на Кристиян Бойков и неговите работодатели, съобщи "24часа". Антимафиотите разследват теча на данни от НАП, при който изтекоха 3% от базата данни на приходната агенция.

20-годишният младеж, възпитаник на търговската гимназия в Пловдив, бе пуснат от ареста след 24- часово задържане срещу подписка. Причината - копираните лични данни на близо 5 млн. българи не били в критичната инфраструктура на приходната агенция.

Още по темата

Кристиян и работодателите му отказали да отключат лаптопа на младежа. При задържането му полицаите иззели служебния компютър на Кристиян, както и двата лаптопа в дома му. Както се и очаквало, те били здраво криптирани. Кристиян категорично заявил, че няма да даде паролите за достъп.

“Защо, след като уж бил невинен, отказва да съдейства и да отключи лаптопите? Какви ли тайни ще изскочат отвътре”, питат се разследващи.

До момента лаптопите все още не са отключени, но според криминалисти въпрос на часове, най-много до няколко дни е те да успеят да проникнат в тях.

“Имаме сериозни съмнения, че проведената уж като любителска акция може да надхвърли мащабите на една младежка проява за изява”, смята разследващ.

Екипът установил, че Кристиян първо пуснал информацията за криптирането на дисковете на компютъра си под пост на Емил Георгиев от партия “Демократична България”.

Според униформените младежът не е спирал да се занимава с хакерство.

Точно затова и не искал да каже паролите си. Те отричат твърденията на работодателите му, че е обучавал ГДБОП по киберсигурност.

Кристиян става популярен през 2017 г., когато хаква сайта на МОН, за да покаже, че достъпът до него е много лесен и всеки може да смени оценките си.

Ето какво обаче съобщава потребител с име Крuссс в сайта Хагер.бг на 12 юни 2017 г.: “Аз имах възможността да “бодна” keylogger флашчица на една разследваща компютъра, който беше XP... П.....а отиде до другия офис да вземе един документ”.

Затова и разследващите правят извод, че той е хакнал и компютъра на дознателката, която е говорила с него за пробива в системата на образователното министерство. Според антимафиотите зад никнейма Крuссс е именно Кристиян. Точно Криссс е един от файловете, насочили ГДБОП към него след хакването на данните на НАП.

Според разследващите след задържането на Кристиян негови близки и колеги изтрили публикациите му, те обаче се запазили в кеша на гугъл.

Часове след като излезе от ареста Кристиян вече беше активен в мрежата.

В петък по обед той публикува клип на популярна песен, озаглавен “Белезници” и написа: Добър старт на деня. Приятел пък го поздрави и се поинтересува: “Пуснаха ли те, дивак”.

В същото време мненията за младежа се разделиха на две. Приятелите му го наричат талантливо и умно момче. Разследващите го описват като самовлюбен и честолюбив, смятал, че знае всичко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


558
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
448
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А с брадва и чук дали са опитали да разбият паролите?Не че нещо ,ама те, нашите ушаци от други инструменти не разбират.
447
1
 
32
 
! Отговори
Kiro преди 4 години
Няма закон който да ни задължава да дадем лична или фирмена информация.Може с решение на съдя да се изиска, но пак е доброволно.Не знам дали младежа е виновен, но определено правителството е. Това което се случи е недопустимо.Вместо наказани и оставки, нелепи обяснения за руснаци, ф-16, бели хакери и премиерска старческа логорея.Това не е държава, дори територия не сме... Бостан, с проскубани сламени плашила.
446
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Защо шефът на информационна сигурност на НАП не е на мушка?"Ще ти обясня, пък и ня другите хора...По тия администрации масово работят ***. И властта си назначава свои хора, които "да са задължени" на партията когато някой ден се върнат по родните си селца и паланки. И там масово си мислят, че служител по информационна сигурност е само някакъв, който издава пропуски с различни нива на достъп и искат да е завършил напр. Национална сигурност(минцифайки и тем подобни), а не ИТ специалист.
445
1
 
22
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Защо шефът на информационна сигурност на НАП не е на мушка? Тотално заебаване на служебните задължение или тотална некадърност, а го оставят намира!!??А момчето не е длъжно да им съдейства изобщо!
444
2
 
6
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
Аз се включвам малко късно. Не съм в БГ. Къде е тази информация и има ли все още достъп до нея?
443
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сугурно е писал псувни на китайски!
442
19
 
9
 
! Отговори
Пеньо преди 4 години
Никакъв арест,никакъв затвор за тоя главанак,ами- следващите 3 месеца да прекопа 300 дка ЛОЗЯ, следващите 3 месеца- да стриже 10 000 овце,следващите 3 месеца- да дои и храни 5000 крави в най- голямата кравеферма!!! Рекох!!! Да се научи на труд,дисциплина и балаговъзпитание тая отврат надута и самодоволна...чак Боко го хвали...докъде стигнахмеее
441
1
 
13
 
! Отговори
пробвайте преди 4 години
Да пробват с-Караянчева или Баце мъже пък да има ефект:) !
440
2
 
20
 
! Отговори
Кибер-експерт преди 4 години
А дали са се сетили да пробват с "123456" ? А-а-а-а?!
439
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ATM - DA SE ZNAE prod by JUMBO --> мое си пуснете песента :)
438
4
 
15
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Сега да видим ЖИРАФКА ще оправдае ли заплатата си? Нали вече има СУПЕР КОМПЮТЪР В БЪЛГАРИЯ? Ало, Гаргамел? Нещо кажеш по въпроса? О, забравих,че си от семейство и род на ОРЕСТЪПНИЦИ.
437
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИ сега какво... ВЪЙ МАЛЕ... КАКАОВ АУУУ ША КХАКНЕ ПОЛИЦИЯТА И ЩА СИ ИЗТРИИ ДОКАЗАТЕЛСТВАТАМнооо филми гледаш пич ;)
436
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако беше в САЩ,изобщо нямаше да го пуснат!Тук се огънаха!Пуснат и веднага на компютъра докато тече разследване!И то хакер!И уж ще съдейства,ама дръжки!Трябва да се променят законите,явно своеволията няма да спрат!
435
2
 
9
 
! Отговори
българин преди 4 години
Цвък (Молитвата) може да помогне, като разпореди на на шута си(Радо Отверката),който изкорми с отверката си Ушевите компютри в кетчърите за подслушване на непослушните граждани.
434
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Кристиян става популярен през 2017 г., когато хаква сайта на МОН, за да покаже, че достъпът до него е много лесен и всеки може да смени оценките си."Добре, че промених моите преди това ... Ама не съм виновен! На матурата имах 41.2 градуса. Поправка - няма поправка. Да ти таковам смотаната система. Мнооо ясно, че ша га дера!
433
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До честито Ви демокрациSocial Engineering? Не?
432
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Dos\Въпросът тогава е - колко преди него са го правили?а) Десеткиб) Стотицив) Хиляди?
431
1
 
5
 
! Отговори
Юла Германска преди 4 години
Не може да знае повече от Гочето. Той Гочето всички пароли може да разбие
430
6
 
13
 
! Отговори
честито Ви демокраци преди 4 години
излиза, че хакера е най-обикновен джепчиящом краде с флашка данниползвайки наивноста на жената дознателкаа фирмата затова не съдействаработи по американски проектит.е събира и докладва всички български данни на американски фирмичестита Ви демокрация
429
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
... каза големия ни учител по програмиране, който просот не беше наясно, как да ми качи измисленият си компилатор, обвит в най-антиюзърското IDE, което не беше ъпдейтвано от 8+ години. Същият "JavaScript не е език за програмиране и никога няма да види употреба извън някакви сайтчета и анимацийки", както и "Python e неприложим език" и любимото ми "Java EE JSP са приятни за употреба" ... Човека живееше в 2001-а.