Разследащите удрят на камък: Не могат да разбият паролите на Кристиян

Той и работодателите му не съдействали на разследването
Обновена: 20 юли 2019 15:07 | 20 юли 2019 10:27,
558
Разследащите удрят на камък: Не могат да разбият паролите на Кристиян
Снимка: Pixabay

Разследващите се сблъскали с тотален отказ за съдействие от страна на Кристиян Бойков и неговите работодатели, съобщи "24часа". Антимафиотите разследват теча на данни от НАП, при който изтекоха 3% от базата данни на приходната агенция.

20-годишният младеж, възпитаник на търговската гимназия в Пловдив, бе пуснат от ареста след 24- часово задържане срещу подписка. Причината - копираните лични данни на близо 5 млн. българи не били в критичната инфраструктура на приходната агенция.

Още по темата

Кристиян и работодателите му отказали да отключат лаптопа на младежа. При задържането му полицаите иззели служебния компютър на Кристиян, както и двата лаптопа в дома му. Както се и очаквало, те били здраво криптирани. Кристиян категорично заявил, че няма да даде паролите за достъп.

“Защо, след като уж бил невинен, отказва да съдейства и да отключи лаптопите? Какви ли тайни ще изскочат отвътре”, питат се разследващи.

До момента лаптопите все още не са отключени, но според криминалисти въпрос на часове, най-много до няколко дни е те да успеят да проникнат в тях.

“Имаме сериозни съмнения, че проведената уж като любителска акция може да надхвърли мащабите на една младежка проява за изява”, смята разследващ.

Екипът установил, че Кристиян първо пуснал информацията за криптирането на дисковете на компютъра си под пост на Емил Георгиев от партия “Демократична България”.

Според униформените младежът не е спирал да се занимава с хакерство.

Точно затова и не искал да каже паролите си. Те отричат твърденията на работодателите му, че е обучавал ГДБОП по киберсигурност.

Кристиян става популярен през 2017 г., когато хаква сайта на МОН, за да покаже, че достъпът до него е много лесен и всеки може да смени оценките си.

Ето какво обаче съобщава потребител с име Крuссс в сайта Хагер.бг на 12 юни 2017 г.: “Аз имах възможността да “бодна” keylogger флашчица на една разследваща компютъра, който беше XP... П.....а отиде до другия офис да вземе един документ”.

Затова и разследващите правят извод, че той е хакнал и компютъра на дознателката, която е говорила с него за пробива в системата на образователното министерство. Според антимафиотите зад никнейма Крuссс е именно Кристиян. Точно Криссс е един от файловете, насочили ГДБОП към него след хакването на данните на НАП.

Според разследващите след задържането на Кристиян негови близки и колеги изтрили публикациите му, те обаче се запазили в кеша на гугъл.

Часове след като излезе от ареста Кристиян вече беше активен в мрежата.

В петък по обед той публикува клип на популярна песен, озаглавен “Белезници” и написа: Добър старт на деня. Приятел пък го поздрави и се поинтересува: “Пуснаха ли те, дивак”.

В същото време мненията за младежа се разделиха на две. Приятелите му го наричат талантливо и умно момче. Разследващите го описват като самовлюбен и честолюбив, смятал, че знае всичко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


558
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
408
4
 
8
 
! Отговори
До привет отГермания преди 4 години
Пич, ти как си компютрните умения, струваш ми се леко лаик. Нека само ти кажа, че при мен през 1999та ми дойдоха на главата ГДБОП, заради един испански имейл сървър, който бях пробил и точно нищо неможаха да ме заставят да им кажа, по простата причина, че тогава, а и сега няма закон, който да те накара да пееш...
407
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"До момента лаптопите все още не са отключени, но според криминалисти въпрос на часове, най-много до няколко дни е те да успеят да проникнат в тях"те у една важина не моат проникнат, компютри ке ярат...
406
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се намери някой да испере пешкира.Това е истината.
405
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от ГерманияКъде е този престъпник когото защитаваме ? Справка НПК :Чл.16 Обвиняемият се счита за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда .Сега , има ли влязла в сила присъда , няма. Хайде отивай да спиш и стига си дрункал глупости,
404
3
 
9
 
! Отговори
Тинев преди 4 години
Но какъв е тоя Кристиян сега?МИНИСТЪРА КАТЕГОРИЧНО КАЗА, ЧЕ ИМАЛО РУСКА НАМЕСА.зАЩО СЕ ИЗВЪРТАТЕ СЕГА?Или не вярвате на БОЙКО бОРИСОВ ЗНАЧИ, А?Дръжте руската връзка - рускатааааааа.П.П.То май, за пореден път Бойко Борисов хвана Путин за х*я ...... ади за шушлека да е!
403
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що не кажат със какъв конкурс са назначавани кадрите по кибер-сигурността на ведомството. Какво са завършили и как са го завършили, та един гимназист им "потроши" паролите, ключовете, кодовете и т.н. Да види народа какво се избира, и наема на високо платена работа. Вчера във вестниците се появи публикация какви астрономически за България заплати вземат държавните чиновници по 200 000 хил, на година, докато 30 % от народа работи за 560 лева на месец, а сега и личните им данни са "източени".
402
2
 
11
 
! Отговори
Ван преди 4 години
Какъв престъпник, нищо не е доказано!Или понеже няма нищо срещу него , ще го обявим за престъпник , защото не си дава паролата.Сега имаме престъпник и всичко е точно - като в Германия , нали ?
401
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може да бъде!!! Че те намират *** си с двете си ръце в пълна тъмнина.....
400
12
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Вие сте свикнали да се лъжите и мамите едни други , да се крадете едни други и затова такива престъпления ги приемате за нещо нормално дори защитавате престъпника ! Неслучайно преди години по същият начин защитавахте шофьора който открадна 1 млн.лв. от инкасо автомобила който шофираше ! В Германия такива номера не вървят !
399
0
 
17
 
! Отговори
Ван преди 4 години
Проблема не е хакера и дали иска или не иска да си отвори компютъра.Проблема е защо изтича информация , защитени ли са данните и кой отговаря за тях и каква отговорност ще понесе.Да викнат независим одит по сигурността и да видим защо така тече от НАП, а и не само от там.
398
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"по закон си длъжен да съдействаш на следователите, а не да се правиш на интересен и да не си отваряш компютъра, понеже така доказвашче си гузен"а, да... И какво правим, ако компютърът, който искат да "отвориш" не е лично твой, а служебен лаптоп на работодателите ти? отваряш го и изгаряш хем с бачкането, хем с пара за кой знае какъв NDA...
397
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"по закон си длъжен да съдействаш на следователите, а не да се правиш на интересен и да не си отваряш компютъра, понеже така доказвашче си гузен"Какво правим, ако си знаеш с какви мафиоти си имаш работа? Неадекватници, които за да замажат провала и да се отсрамят предизборно решат, че като си "отвориш" компютъра сложат нещо уличаващо?99% от хората не могат да отличат сървърен рак от пале за хляб.Така и така за *** момчето е вече виновно. За какво да съучаства да го натопят?
396
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от ГерманияГовориш глупости , няма значение какво ми отърва на мене , не мене съдят , от значение е какво пише в НПК , така че , стига се прави на луд и да настройваш хората срещу момчето , преди да е доказана вината му .
395
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега пък аз да обясня на хората. Всяко разследване започва със заподозрян. и свидетели. Заподозряния няма никакво задължение да съдейства на когото и да било, както и близките му родственици. Могат да лъжат както искат, това не утежнява нищо. Заподозрените ги омайват и шантажират за да изкопчат нещо. Свидетелите са длъжни да кажат истината за да не вкарат/изкарат някого в/от затвора поради лъжа. Но те са хора и не са длъжни да имат нормални зрителни, слухови или ментални възприятия. Хора сме.
394
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"по закон си длъжен да съдействаш на следователите, а не да се правиш на интересен и да не си отваряш компютъра, понеже така доказвашче си гузен"Аха. И кво правим, ако човекът си разработва нещо на машината, дето може да се окаже популярно и да му изкара милиони, но не го е патентовал все още?Отваряш компютъра, за да докажеш, че не си гузен, а "антимафиотите" ти копират разработката, продават я на друга компания, която има повече ресурси, завършва проектът преди тебе и го патентова?
393
10
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
До Анонименбе пуснат от ареста след 24- часово задържане срещу подписка." - това означава , че е с повдигнато обвинение , нали таяка ? А като обвиняем не е задължен да дава обяснения , тоест не е длъжен да даде паролата !!!..................... Така ти отърва на тебе защото може би имаш някакви наклонности към престъпления !Не само в България ,ами в цял свят си длъжен да съдействаш на следствените органи независимо дали си привлечен като обвиняем или свидетел !
392
0
 
13
 
! Отговори
Ван преди 4 години
Ми не е съдействал за отварянето на компютъра.Предполагам , че си има адвокат , който го съветва какво да прави.Чакаме да видим какво ще докажат и дали ще мине в съда.
391
0
 
10
 
! Отговори
милицай преди 4 години
Родната милиция в действие. Интересно кой от родната милиция ще открие ключа,но,,,,ще си платят я на немците, я на друг хакер доста народна пара и ще се окаже, че Кристиян псувал из форумите ченгета
390
1
 
6
 
! Отговори
Хабойко преди 4 години
Сещам се за един друг самовлюбен честолюбив, но той освен да хакне някоя тупалка в краката на свой човек, друго не може. Него кой да арестува?
389
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от Германия"бе пуснат от ареста след 24- часово задържане срещу подписка." - това означава , че е с повдигнато обвинение , нали таяка ? А като обвиняем не е задължен да дава обяснения , тоест не е длъжен да даде паролата !!!