Скок на заплатите, но пак сме с най-ниските в ЕС и с най-много работещи бедни

Пропастта между високите и ниските възнаграждения стана много дълбока
262
Скок на заплатите, но пак сме с най-ниските в ЕС и с най-много работещи бедни
Снимка: Dnes.bg

Минималната работна заплата в България се определя еднолично от правителството. Просто защото синдикатите и организациите на работодателите вече от години не могат да се споразумеят за конкретните параметри на минималната работна заплата. Димитър Банков, заместник-председател на Българската стопанската камара, обяснява пред Дойче веле:

"Месечната стойност на производителността е около 1020 евро. От тази сума работодателят изплаща трудовото възнаграждение, част от осигуровките, а също така отчисления за амортизация и инвестиции. Имаме средна работна заплата от около 615 евро и минимална работна заплата от 286 евро. Тоест, минималната работна заплата представлява повече от 25% от производителността на труда. В селското стопанство обаче през тази година производителността възлиза на 256 евро, а и там работодателите са длъжни да плащат минималната работна заплата от 286 евро – това е реалността". 

Още по темата
България е страната с най-ниски заплати в ЕС. При това след приемането на страната в ЕС през 2007 година трудовото възнаграждение значително се покачи.

Според Пламен Димитров, президент на КНСБ, проблемът е в това, че пропастта между високите и ниските заплати е станала много дълбока.

Две трети от работещите изкарват възнаграждение под средното

"За последните 7-8 години всъщност средната работна заплата се повиши почти двойно – с 90%. Проблемът на България обаче е в неравенството между работещите хора. Две трети от всички работещи изкарват възнаграждение под средното. В този смисъл е добре, когато средната работна заплата се покачва, само дето ниските заплати не растат толкова бързо, колкото високите. В България има между 600 хиляди и 800 хиляди "работещи бедни", а минимална работна заплата получават около 400 хиляди души. Ето защо от няколко години насам ние настояваме за увеличение на всички заплати с поне 10%.

"Както стана дума, средната работна заплата тази година възлиза на 286 евро бруто. В България ДОД е нисък и възлиза на 10% за всички категории заплати. След неговото приспадане и след отчисляването на вноските за социално и здравно осигуряване, за работника накрая остават 222 евро чисти.

"Ниското заплащане няма да доведе до нищо друго, освен че прогонва българските работници да си търсят късмета в чужбина. Квалифицирани кадри, които работят за малко пари – това го има само при диктатурите или в условията на затворени граници. Когато се работи в условията на отворена пазарна икономика, винаги се случва едно и също: квалифицираните хора бягат натам, където са високите заплати", казва Димитър Манолов, президент на синдиката "Подкрепа".

Най-високата минимална работна заплата през 2019 година се изплаща на квалифицираните мениджъри в отрасъла "Производство на продукти от рафиниран петрол и от кокс". Тя възлиза на около 900 евро пред удръжките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
1
 
28
 
! Отговори
Пас преди 4 години
работа, + евентуално кафета и цигари, и няма да ми останат и за храна. За други неща като дрехи, излизания, кино- въобще трябва да забравя. Е, вече си събирам багажа пак за чужбина и мисля, че няма и да се върна повече. Имаме хубава страна, ала работодателите не струват- вместо да се опитат да задържат персонала си, ако щете със добри заплати, соц.продобивки, те мислят само за печалбата си. Затова хората се изнасят, никой не иска да готретират като роб- каквото е отношението на повечето шефове
204
1
 
25
 
! Отговори
Пас преди 4 години
Мога смело да кажа, че отдавна не бях виждал подобни подигравки със заплатата. При над 10г. стаж по специалноста, с магистратура, владеене на чужд език и специфичен софтуер, предлаганата заплата беше 600-700лв. Смених града, търся в друг голям град, уж с много добре развита индустрия в моята област, предлаганата заплата е подобна, само една оферта беше с заплата 900лв. Като тегля чертата- за наем/ ако се преместя за постоянно в друг град/, сметки-ток, вода, парно, тел, интернет, транспорт до ра
203
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Месечната производителност на труда била 1020 евро, което говори за способностите на дебеловратите да върят бизнес. Над 3 милиона избягали от България по 1020 евро на месец, прави 37 млрд. евро непроизведен БВП в България.
202
0
 
18
 
! Отговори
Пас преди 4 години
Тази статия е доста подвеждаща. Има в нета калкулатори и може много бързо да се види колко реално е заплатата. За пример- в малките населени места масовата заплата по договор е 610лв, от който работника чисто взема 473лв. Е, извинявайте, ала цял месец да работиш по 8ч за тези пари си е подигравка. Мога и личен пример да дам- след N на брой години в Бг се прибрах в родна България, уж за по-добър живот. Потърсих си работа, ходих на доста интервюта, и в моят град и съседен -вторият по големина в Бг
201
10
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До Анонимен 213 То от всяко дърво сви..рка не става.Програмиста се ражда , не се учи.
200
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е то излиза, че Лукойл дава високите заплати по хиляда евро... аман бре
199
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това със "скока на заплатите" подигравка ли е?
198
2
 
14
 
! Отговори
пецата преди 4 години
само положителни новини за да тушират скандала с нап, лелееее леле
197
3
 
10
 
! Отговори
ne znam преди 4 години
не знам защо така.. гледам хората и тук и навън все се оплакват, мрънкат и тн, а пък като се разходиш малко по нашите и гръцките курорти или по западна европа- друго се вижда. да не говоря, че по нашето и гръцкото море се забелязват доста от точно мрънкащите. В София всички заведения за пълни, особено тези в центъра. няма представа нещо
196
1
 
24
 
! Отговори
До 212 gio преди 4 години
На тези лъжи вече никой не се хваща. 30 години точно това приказват дебеловратите бизнесмени - ти покажи какво можеш, изгърби се от работа, а аз някой ден ще запчона да ти плащам подобаващо. Разбира се този ден никога не идва, а човека или напуска или се пенсионира. Разбира се, че човек работи според това, което му плащат. Щом на някой плащат 600 лева, а не 1200, човека ще работи с 50% от възможностите си - точно според заплатата, която получава. Заради твоя начин на мислене 3 милиона избягаха
195
26
 
4
 
! Отговори
gio преди 4 години
докато масата българи вървят с девиза "работя за колкото ми плащат", нито икономика, нито заплати ще се оправят. Хората трябва да покажат какво струват и след това да искат увеличения, а когато вече си се доказал е много по-лесно да си намериш доста по-добре платена работа след като настоящия ти работодател те е отрязал.
194
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ДАНЪЦИТЕ, ЦЕНИТЕ СЪЩО СА НАГОРЕ..
193
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова най-добре на НОИ помощ за безработица.Не знам как са там нещата, ама щом твърдиш, че е най-добре... Така и така съм си в България, може пък да ги пробвам.
192
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧиновникТака е. А пък чиновниците са малко или много най-некадърните в цялата държава, защото се назначават масово на шуробаджанашки принцип. В частния сектор, за да намериш работа на що-годе сносна заплата, която ти позволява поне да оцеляваш, ако не друго (разбирай 1500 лв. + за София и 1000+ за провинцията), ти трябва висше, поне 2 западни езика, поне 5 години стаж и референция от поне един работодател. За да си чиновник трябва да имаш връзки и да си послушен пред началничето.
191
7
 
2
 
! Отговори
До 206 преди 4 години
Така си и помислих, щом в 3 и 30 след обяд ти не работиш, а пишеш тук. Явно безработен *** плещи глупости как в чужбина има мутри и те го недооценявали. Затова най-добре на НОИ помощ за безработица. Да. Друго си е НОИ.
190
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верно ли има кой да ти плаща за тея бисери?!Има.
189
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма смисъл да се работи ако не взимаш поне 2000 4000 лв чисто на месец и затова се емигрира
188
3
 
9
 
! Отговори
До 203 преди 4 години
Цитирам те: "Докато бях навън срещнах доста хора, които смятаха, че взимат малко пари за уменията си. Аз бях от тези хора. Предпочетох да си събера багажа, но да не работя за без пари на въпросните мутри. Въпрос на избор."Интересен си- на моменти пишеш няма такива бисери. Я малко намали темпото. Бил навън, пък там едни мутри го недооценили, пък си събрал багажа да не им работил. Верно ли има кой да ти плаща за тея бисери?!
187
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те не искат да работят за такива пари. Принудени са да работят на тях.Докато бях навън срещнах доста хора, които смятаха, че взимат малко пари за уменията си. Аз бях от тези хора. Предпочетох да си събера багажа, но да не работя за без пари на въпросните мутри. Въпрос на избор.
186
3
 
9
 
! Отговори
До 199 преди 4 години
Те не искат да работят за такива пари. Принудени са да работят на тях. Защото мутрите са с твоето мислене и не биха платили повече. Където и да пита, мутрите тази заплата ще му кажат. А аз вече написах, че нямам персонал в момента. Бизнесът ми не се нуждае от портиер. Моето е малък бизнес. Правя струвам да давам реални заплати, когато наемам персонал, но аз не съм фактор. Фактор са мутрите. Те няма да платят. Защото като теб, мислят, че другите не заслужават пари срещу труда си и уменията си.