Скок на заплатите, но пак сме с най-ниските в ЕС и с най-много работещи бедни

Пропастта между високите и ниските възнаграждения стана много дълбока
262
Скок на заплатите, но пак сме с най-ниските в ЕС и с най-много работещи бедни
Снимка: Dnes.bg

Минималната работна заплата в България се определя еднолично от правителството. Просто защото синдикатите и организациите на работодателите вече от години не могат да се споразумеят за конкретните параметри на минималната работна заплата. Димитър Банков, заместник-председател на Българската стопанската камара, обяснява пред Дойче веле:

"Месечната стойност на производителността е около 1020 евро. От тази сума работодателят изплаща трудовото възнаграждение, част от осигуровките, а също така отчисления за амортизация и инвестиции. Имаме средна работна заплата от около 615 евро и минимална работна заплата от 286 евро. Тоест, минималната работна заплата представлява повече от 25% от производителността на труда. В селското стопанство обаче през тази година производителността възлиза на 256 евро, а и там работодателите са длъжни да плащат минималната работна заплата от 286 евро – това е реалността". 

Още по темата
България е страната с най-ниски заплати в ЕС. При това след приемането на страната в ЕС през 2007 година трудовото възнаграждение значително се покачи.

Според Пламен Димитров, президент на КНСБ, проблемът е в това, че пропастта между високите и ниските заплати е станала много дълбока.

Две трети от работещите изкарват възнаграждение под средното

"За последните 7-8 години всъщност средната работна заплата се повиши почти двойно – с 90%. Проблемът на България обаче е в неравенството между работещите хора. Две трети от всички работещи изкарват възнаграждение под средното. В този смисъл е добре, когато средната работна заплата се покачва, само дето ниските заплати не растат толкова бързо, колкото високите. В България има между 600 хиляди и 800 хиляди "работещи бедни", а минимална работна заплата получават около 400 хиляди души. Ето защо от няколко години насам ние настояваме за увеличение на всички заплати с поне 10%.

"Както стана дума, средната работна заплата тази година възлиза на 286 евро бруто. В България ДОД е нисък и възлиза на 10% за всички категории заплати. След неговото приспадане и след отчисляването на вноските за социално и здравно осигуряване, за работника накрая остават 222 евро чисти.

"Ниското заплащане няма да доведе до нищо друго, освен че прогонва българските работници да си търсят късмета в чужбина. Квалифицирани кадри, които работят за малко пари – това го има само при диктатурите или в условията на затворени граници. Когато се работи в условията на отворена пазарна икономика, винаги се случва едно и също: квалифицираните хора бягат натам, където са високите заплати", казва Димитър Манолов, президент на синдиката "Подкрепа".

Най-високата минимална работна заплата през 2019 година се изплаща на квалифицираните мениджъри в отрасъла "Производство на продукти от рафиниран петрол и от кокс". Тя възлиза на около 900 евро пред удръжките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** много ИТта тука бе, все паралии ора. Само да ги светна паралиите, че те произвеждат продукт, този продук има нужда от доста неща, не само от еденици и нули. пладформа на която да работи, енергия която да го захрани, материали, от които да се произведат тези неща и потребители. С една дума падането на покупателната способност на населението (са ще ми обяснят че те само за чужбината работят, но и там се случва същото), налага по ниски цени на продукта от там и по-ниски заплати в сектора.
164
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 179 90 процента от народа работят за под 800 лв
163
1
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
До 176 Ами то и сега ще купим най скъпият компютър в Европа и ще го ползват некъдърниците от ДАНС Кибер сигурност -които един хлапак ги направи за смях,, вече и пред Целият Свят - Източиха данните на всички граждани в Бангладеш !!!
162
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сериозен ХотелиерХотела ти за 40 милиона евро а на партиера само 400 лева. Никой няма да дойде. Също и в селското стопанство. Чорбаджия купува трактор за 400 хиляди лева а търси работник за 400 лева.Никой няма да дойде. Остава трактора сам ако може да тръгне.
161
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво стана ако си намериш работа за 400 800 лв и накрая ако вземеш пенсия то тя е 132 200 лв или емигираш взимаш номална заплата и пенсия и живееш тук никой не живее
160
3
 
24
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Когато Борисов вдига заплатите с 10% следващата година цените скачат с 20%. Пример: тази година само за януари цените скочиха с до 10% средно. Реално всяка година обедняваме, а не обратното.
159
4
 
30
 
! Отговори
НАТО ВЪН преди 4 години
отворих си хладилника и видях ,че е празен ,после прочетох една статия в която пишеше ,че ми е пълен и се успокоих!
158
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народа или работи за 400 600 лв и накрая за 132 200 пенсия или емигрира за номална заплата и пенсия запетайки умишлено не слагам ако заплатите бяха по 3000 4000 лв щях да слагам
157
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплатите са екстра. На който не му стигат, да ходи в Западна Европа. При тия смешни цени на самолетните билети е срамота да стоите и да се оплаквате
156
9
 
8
 
! Отговори
Сериозен Хотелиер преди 4 години
Търся портиер - цял ден да отваря и затваря вратата и да се усмихва ! Искам мотивация за работа и настроение - заплата 4500 лв !!!! Годишно !!! Униформа изхранване спане в мазето и да мие джиповете ми - допълнителният бонус е -целогодишна постоянна работа с утвърден работодател !!
155
3
 
9
 
! Отговори
Койчо преди 4 години
Всички министри депутати и гербаджии имат спестени много пари от заплати.Браво на генерала и доктора боко тиквата който е пък милиардер.
154
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 160.Значи 3000 лв само на депутати така ли
153
1
 
10
 
! Отговори
До 164 преди 4 години
Има минимални осигурителни прагове за всяка длъжност, които са смешни и често пъти равни с МРЗ дори за длъжности, заемани от хора с висше образование. Мутрите са се изхитрили да осигуряват на тези прагове, с което практически КРАДАТ парите за осигуровки, които удържат от работниците и служителите си. Затова е голям кеф да има малка МРЗ или да се вие да се махне МРЗ изобщо. Ще е зле за бедните при това положение.
152
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Програмистите с три-шест хиляди лева заплата, а продавачите и портиерите били с чветиристотин хиляди лева.....
151
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 162 всеки портиер взима толкова само ,че не хиляди колкото и да остоумничиш
150
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България заплатите се повишават само когато минималната заплата административно се увеличи. Голяма част от хората са на заплата близка до минималната и при всяко увеличение на минималната заплата, техния дял се увеличава. Не знам колко е най-високата заплата в България, но съм убеден, че не е четиристотин хиялди лева и нещо ....
149
2
 
13
 
! Отговори
До 161 преди 4 години
Написа, цитирам":Освен това МРЗ е 560, той на пълен ден няма как да взима по-малко от това." 560 лв това не е чисто. Това е сума преди да са махнати удръжките за осигуровките.А сега махни удръжките. Колко рече че не може да вземе? А сега да видим- парно 200 лв, ток 200 лв. Останалото като храна и прочие- за тях няма. Хората затова теглят кредити. Затова МРЗ се държи ниска, за да са принудени да теглят кредити. Едни хора правят огромни пари от принудително финансово робство.
148
3
 
6
 
! Отговори
До 154 преди 4 години
Кажи къде дават тези заплати за портиер и продавач! Веднага напускам хубавата си работа и отивам да работя за четиристотин хиляди лева.
147
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито има кой да бачка, нито има кой да му плаща. Всеки е чувал за единични случаи, такива има. Има богати перачи, еволапачи, наркодилъри, полу-мутрите около тях, т.е. васалите, еничарите. Другото са роби. Но скоро ще има друга статистика: В България бачкат най-малко хора, но са на най-големите заплати. Явно това е целта, васала прибира бонуса, българина се спасява, заместват го руснака и евреина. Схемата засега бачка идеално.
146
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** кажи на някой портиер или касиер дето е на 400 800 лвДобре, ти какви пари би дал на един портиер? 3000+? Освен това МРЗ е 560, той на пълен ден няма как да взима по-малко от това.