НАП проговори: Не сменяйте личната карта, не е нужно

Вижте съветите, които дават от приходната агенция
Обновена: 26 юли 2019 16:17 | 26 юли 2019 12:54,
142
НАП проговори: Не сменяйте личната карта, не е нужно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако сте направили справка в НАП и тя сочи, че има неправомерно разкрити лични данни, не е необходимо да се предприемат извънредни действия. Това съобщиха от Националната агенция за приходите /НАП/.

Не се налага да се сменят документите за самоличност, се отбелязва в съобщението.

Още по темата

Изтекли ли са данните ми? НАП пусна приложението за проверка

Няма непосредствен риск някой да се разпореди с имуществото или да поеме задължения от чуждо име, заради неправомерно разпространените данни. Това са потвърдили от Нотариалната камара, банките, дружествата за бързи кредити и лизинг и Агенцията по вписванията, допълват от приходната агенци.

От НАП съветват хората да бъдат предпазливи, когато някой контактува с тях по телефон или имейл и да не се предоставя на никого финансова информация. За допълнителна сигурност хората все пак могат да сменят паролата на електронната поща и ПИК кода от НАП.

Неправомерно разпространените данни са частични и не позволяват някой да се ориентира в цялостното имуществено състояние, добавиха от НАП.

От агенцията в момента съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация на публикуваните данни.

Когато приключи съпоставката, ще може да се предостави и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени. Дотогава е достатъчно хората да прочетат препоръките на НАП във връзка с личните данни. Те са публикувани на сайта на приходната агенция.риходната агенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз вече го направих.тази усмихната лелка ли ще плаща на адвокатите за несъществуващи "бързи кредити"и договори със заробващ характер за които не знам.
119
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, че не трябва да си сменяме личните карти, а няма смисъл, защото това с нищо няма да ни помогне - данните ни вече са изтекли.
118
2
 
4
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Естествено,че няма страшно нали се сещате ,че ако кажат да се сменят какъв хаос ще настъпи пред гишетата.Мои познати се влачиха с години по съдилищата за да доказват че някой е злоупотребил с данните им ,да спечелиха но след много години разправии .Не пожелавам на никой такива разправии аз ще си сменя личната карта независимо ,че ще трябва да си платя.Лек и успешен ден на всички.
117
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименМоже някой ден да дойде на вратата ти новият собственик на апартамента ти или да те потърси ЧСИ, защото не си обслужваш кредит, за който не си подозирал. Такива ми ти работи
116
0
 
2
 
! Отговори
Таньо преди 4 години
Язък ,няма да може да се препълни отново партийната касичка на управляващите от нови лични карти. Тъкмо хората се настроиха да си сменят картите и ......ядец. Но ,да не ги оплакваме ,те са мислещи далавераджии-сега сигурно пак ще сменят касовите апарати , номерата на колите или някоя друга далавера.
115
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шефката на НАП, трябваше да е уволнена и НАП трябва да плати експресната смяна на личните карти,а хакерът и шефът му,задълго задържани в затвора за НАЗИДАНИЕ на следващите.И цялото им имущество конфискувано.
114
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смяната на картата е едно от малкото неща които можем да направим за да се защитим. Да слушате съвети от нап е глупаво, щели да разчитат на нотариусите и бандитите от бързите кредити, без думи просто... с Нап повече никой в Европа няма да работи нито ще обмени информация.
113
4
 
2
 
! Отговори
ами преди 4 години
Фалшиви новини...фалшива тревога.
112
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В отпуски сме, не си сменяйте картите. Нема страшно, какви случаи има, е-хе! Вие за едни лични данни сте се притеснили.
111
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом НАП казва да не ги сменяме-сменяй народе!Веднага!
110
0
 
12
 
! Отговори
Питанчев преди 4 години
Според НАП, значи НИЩО ЛОШО НЕ Е СТАНАЛО . Някакво безобидно изтичане на данни . Никаква опасност за гражданЯта и селяците населяващи тая територия...Що тогава тоя с голата кратуна друго приказва ? ДАн'С..ъй объркал нещУ?И как толкУз бържи ПилиЦаитИ от "родната пИлИция "разкриптираха тия кОмпитри/КумпютрИ ..... и пак няма доказателства ... САМО голи приказки. Кога приказва гологлавеца - не било следствена тайна ... Кога се искат доказателства - въййй не казваме , пазим го за пред съда...
109
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
следвйщата година къде ще подаваме годишните си данъчни декларации ..направо в НЕТА или фейсбук..да улесним следващите хакери и да облекчим бюджета от глоби за изтичане на лични данни.
108
0
 
23
 
! Отговори
Видими резултати преди 4 години
Пародият на Държава продължава, начело с ГЕРБ и отборът им от некадърни калинки и колорадски бръмбари.
107
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който може нека имигрира сега, спасение няма от тази мутру-ДеСесарска милиционерщина
106
0
 
26
 
! Отговори
ГештапоТУуто преди 4 години
Това ако беше станало в някоя бяла държава щеше да има масови протести по улиците и правителството щеше да си е подало оставката.Щеше да има колективни дела и искове и солидни обещетения.Но пък там хората си отстояват прават и всички са единни в това отношение, въпреки че там имотните измами и бързите кредити са екзотична рядкост и супер голяма опастност за "белите" европейци няма.А тук?Спокойни ли сте?
105
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИвоБойко ей сега кат си даде оставката за нещо което реално не му е работа... почакай.
104
0
 
16
 
! Отговори
ха-ха преди 4 години
И каква е "ползата" от това приложение на НАП? Вероятно следващия път като ги хакнат освен личните ми данни, мутрите ще разполагат и номера на телефона ми.
103
1
 
17
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Кой ще поеме отговорност за изтичането на данните - тази, която е в отпуск или ББ???
102
0
 
16
 
! Отговори
? преди 4 години
"..НЯМА ДА СМЕНЯМ ЛИЧНАТА СИ КАРТА-АКО СТАНЕ НЕЩО ПОДЛЕЖИТЕ НА ОТГОВОРНОСТ..."...................................................На кого ще търсиш по- точно отговорност, ако е след една година и нито един от виновните чиновници не е на власт? И докато си прехвърлят вината, ще се пържиш, докато изгориш изцяло. И защо не я търсиш СЕГА? Преди гаф.
101
0
 
37
 
! Отговори
Не вервам. преди 4 години
Сменете си ЕГН и трите имена.Момент...По-лесно е да си смените пола.Поздрави / НАП ( Национална Апатия към Приходите )