НАП проговори: Не сменяйте личната карта, не е нужно

Вижте съветите, които дават от приходната агенция
Обновена: 26 юли 2019 16:17 | 26 юли 2019 12:54,
142
НАП проговори: Не сменяйте личната карта, не е нужно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако сте направили справка в НАП и тя сочи, че има неправомерно разкрити лични данни, не е необходимо да се предприемат извънредни действия. Това съобщиха от Националната агенция за приходите /НАП/.

Не се налага да се сменят документите за самоличност, се отбелязва в съобщението.

Още по темата

Изтекли ли са данните ми? НАП пусна приложението за проверка

Няма непосредствен риск някой да се разпореди с имуществото или да поеме задължения от чуждо име, заради неправомерно разпространените данни. Това са потвърдили от Нотариалната камара, банките, дружествата за бързи кредити и лизинг и Агенцията по вписванията, допълват от приходната агенци.

От НАП съветват хората да бъдат предпазливи, когато някой контактува с тях по телефон или имейл и да не се предоставя на никого финансова информация. За допълнителна сигурност хората все пак могат да сменят паролата на електронната поща и ПИК кода от НАП.

Неправомерно разпространените данни са частични и не позволяват някой да се ориентира в цялостното имуществено състояние, добавиха от НАП.

От агенцията в момента съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация на публикуваните данни.

Когато приключи съпоставката, ще може да се предостави и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени. Дотогава е достатъчно хората да прочетат препоръките на НАП във връзка с личните данни. Те са публикувани на сайта на приходната агенция.риходната агенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
10
 
! Отговори
До Шоп преди 4 години
Лежа си аз на плажа и някаква *** от бързи кредити ми звъни че друга *** ме е посочила като гарант . Само я запитах дали си проверявят хората ,знае ли че момичето е болна , а тя ми затвори
39
0
 
14
 
! Отговори
До Шоп преди 4 години
По лесно е да те набълбукат с бързи кредити където лихвата на ден и 30 лева . Вуйчо ми ,безработен алкохолик няма да ти кажа колко изтегли , макар че няма нищо на свое име ,нито работи . Тях не ги еня дали ти ще го върнеш или децата ти . Пише ти се ... Познавам и 2 психично болни които изтеглиха ,също безработни ,без имущество . Едната даже ме беше писала като гарант без мое знание . Представяш ли си ?
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кабелните и интернет доставчиците защо искат ЕГН на потребителите???Телефон за връзка да.Но ЕГНто защо ги интересува?
37
0
 
7
 
! Отговори
A преди 4 години
Цецо Апартаментите да се страхува, а гольовците - защо?
36
0
 
20
 
! Отговори
До 35 преди 4 години
На мен ситуацията ми е като Чернобил - мълчат като пукали как да се предпазим . Да не казвам ,че ако хакера не беше го публикувал в медиите нямаше и да разберем ... Мълчат и чакат да изпукаме като въшки един по един плащайки чужди кредити ...
35
1
 
11
 
! Отговори
.. преди 4 години
Разбира се, че няма смисъл да си сменяте личните карти, нали ще ги откраднат пак... Ако не от НАП от другаде, държавата е като шедка, запушиш една дупка, но има още понме 100..
34
0
 
9
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
Коя поща са хакнали и какъв са го дирили ?
33
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"НАП проговори: Не сменяйте личната карта, не е нужно"Така е. Защо да е нужно, като те до сега за толкова дни така и не установиха къде им е пробивът? Та и да смените ЛК, то утре ще стане същото - никой тук няма гаранция за нищо! Няма сигурност! Няма защита!
32
0
 
17
 
! Отговори
Неа до 7 преди 4 години
Напълно съм съгласна . Аз вяра на себе си нямам , на нотариус хептен ....
31
0
 
13
 
! Отговори
До Барни преди 4 години
От 500 приятели само един е потвърдил че няма изтичане на данни . Демек само данните на *** не са изтекли , те нямат ни егн ,ни лична карта ,ни доходи ,ни дяволи .
30
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе няма никакви хакери всичко е измислица да разсейват простолюдието докато правят далаверите със самолетите.
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тикволандци, крайно време е да си смените първо Личните карти, после ЕГН-тата, накрая мозъка дето го нямате и последния да дръпне шалтера на Ко чината ТИКВОЛАНДИЯ.
28
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези в НАП са много зле, въобще някой вярва ли им.
27
4
 
21
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
А защо би трябвало да се сменя личната карта? Като я смениш, да не би да ставаш друг човек? И защо бих си направил проверка дали са ми взели данните на компрометирания сайт на НАП? Освен ЕГН-то си дам и телефона, та ако не е изтекъл предишния път, да го вземат сега. Гади ми се от калинки.
26
1
 
23
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Интересно какво щеше да стане ако бяха хакнали частна фирма а не НАП. До сега да са надали вой до небето и да са я съсипали. Нямало опасност!!! Тези данни са златна мина за всички измамници.
25
1
 
15
 
! Отговори
Дачев преди 4 години
Да изчистим България!
24
2
 
43
 
! Отговори
Барни Ръбъл преди 4 години
Нека направим една малка справка на читателите тук, които са си проверили ЕГН и са установили , че има изтичане на техни данни. Сложете един плюс за да видите, че само тук са над 200. Аз съм един от тях.
23
2
 
20
 
! Отговори
Горан преди 4 години
Ако само 5 % от тези 4 милиона хакнати решат да си сменят личната карта колко приходи за хазната ще има..
22
3
 
32
 
! Отговори
ТИКВОландия преди 4 години
А ЕГН-то да сменяме ли?
21
0
 
34
 
! Отговори
Мислеща преди 4 години
Едва ли само 189 души са пострадали с напълно изтекли данни. На много хора са им публикувани данъчните декларации, а там има всичко- имена, ЕГН, адрес, работодател, доход, телефон, ел.поща..... Не виждам смисъл от смяна обаче, защото няма никаква гаранция, че данните пак няма да изтекат в канала.