НАП проговори: Не сменяйте личната карта, не е нужно

Вижте съветите, които дават от приходната агенция
Обновена: 26 юли 2019 16:17 | 26 юли 2019 12:54,
142
НАП проговори: Не сменяйте личната карта, не е нужно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако сте направили справка в НАП и тя сочи, че има неправомерно разкрити лични данни, не е необходимо да се предприемат извънредни действия. Това съобщиха от Националната агенция за приходите /НАП/.

Не се налага да се сменят документите за самоличност, се отбелязва в съобщението.

Още по темата

Изтекли ли са данните ми? НАП пусна приложението за проверка

Няма непосредствен риск някой да се разпореди с имуществото или да поеме задължения от чуждо име, заради неправомерно разпространените данни. Това са потвърдили от Нотариалната камара, банките, дружествата за бързи кредити и лизинг и Агенцията по вписванията, допълват от приходната агенци.

От НАП съветват хората да бъдат предпазливи, когато някой контактува с тях по телефон или имейл и да не се предоставя на никого финансова информация. За допълнителна сигурност хората все пак могат да сменят паролата на електронната поща и ПИК кода от НАП.

Неправомерно разпространените данни са частични и не позволяват някой да се ориентира в цялостното имуществено състояние, добавиха от НАП.

От агенцията в момента съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация на публикуваните данни.

Когато приключи съпоставката, ще може да се предостави и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени. Дотогава е достатъчно хората да прочетат препоръките на НАП във връзка с личните данни. Те са публикувани на сайта на приходната агенция.риходната агенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не държава, а пародия на такава!
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Реалист Мартин Петров, не Стилян
58
2
 
30
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Не ви трябва да сменяте нищо-влезте в Търговския регистър,който е публичен-там има всичко-ЕГН-та,адреси,имена,мейли и лични карти.И не им трябва хакване-те си висят там от години!
57
2
 
9
 
! Отговори
До 60 преди 4 години
Смея се с глас ... Не мога ...
56
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ех ,че снимка сте сложили.. с нея допълнително се гаврите с нас,тази лелка сигурно не знае от къде се пуска компютъра също като тези дето заплатите им са по 1800лв без ДМС отговарящи за софтуерните проблеми в НАП.
55
3
 
17
 
! Отговори
БАСИ преди 4 години
По добре да се приготвят за лавината от заявки за нови лични карти, че хората празни приказки не ги греят.
54
1
 
33
 
! Отговори
БАСИ преди 4 години
Тая история щеше да е смешна ако не беше трагично положението.Значи държавата вкара строги санкции за защита на личните данни, всека една малка фирма и организация работеща с повече от двама човека е под ударите на закона, а самата тя позволи да се открадне цялата информация за всеки един човек в българия. Ми то вече законите за защита на личните данни за българия са безсмислени.
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 57. Ами те в момента,търсят как дани отпращат,а не да ни решават проблема, поръчан от тях.Ако небе техенщяха нещо да правят,но след изказванията си ще лъсне истината ибезсилието им.
52
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, че не всички ще пострадат! Но какво ме успокоява това, когато ми дойде на моята глава! Органите ще заявят, че това няма връзка с теча от НАП и върви се разправяй както щеш и с когото щеш!
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зад граница са изтекли данните.Акотранзакциите на вложителите минават през нап,значизатова мълчат.Кой е инсталирал тазисистемна връзка,което е подсъдно.А нанас ни се дават близалки.
50
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази нахилена снимка в светлината на трагичните събития изглежда нелепо
49
0
 
14
 
! Отговори
Чернобилският преди 4 години
Язе от онуй време си знам.Държавен *** успокоявали те,симулира загриженост.. нещо.Знай, лъже те яко!
48
0
 
31
 
! Отговори
DEM преди 4 години
Две седмици след изтичането на данни НАП ни успокоява, че информацията, която има за нас в публичното простразство е частична? ОК, колко да е частична. кажете поне каква част от данните ми е изтекла. Ако са само 3 имена и телефонен номер няма проблем, ако е три имена с ЕГН, лична карта номер, адрес - постоянен/ настоящ със сканиран подпис, това Е проблем.
47
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе къде се покрива Тлъстия Суджук тези дни, нещо не го виждаме!?Освен глупостите за магьосници, нищо друго от него. Да каже нещо за магьосника Гешев, НАП, чумата, не нито дума!? Защо така бе баце? Отново никой министър и чиновник не е виновен за поразиите в държавата. Виновни били 20 годишно момче магьосник и селяните които гледали по 1 прасе в задния двор! Смях!
46
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко Борисов ще подари 50 милиона пари на данъкоплатците на шефа си Ахмед Доган за да поддържа СТУДЕН РЕЗЕРВ чрез частния си ТЕЦ-Варна.Ама овчето племе спи непробуден сън ...
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом имат залаганията,значи имат иномерата на дебитните карти и банкови сметки.Защо се спотайват,а и банкитезащо мълчат.
44
3
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
На Стилиан Петров, УникредитБулбанк му открадна близо 4 милиона и то години преди теча на данни. Сега си представете какво може да се открадне с вече източените данни.
43
1
 
14
 
! Отговори
Тотито преди 4 години
Не ми е ясно следното нещо и моля някой запознат с казуса да ми го разясни.От изявленията на НАП ни уверяват че изтичането на тези данни и тяхното осветляване не могат да послужат никому за злоупотреба с тях защо тогава се вдига толкова шум след като нищо страшно не се е случило според тях.Те и затова може би са решили че не е необходимо да харчат пари за по голяма защита на съхраняваните от данни.
42
1
 
17
 
! Отговори
Засегнат преди 4 години
До ... 14ХА-ХА-ХА!!!Това изявление на НАП за потвърждението от страна на Нотариалната камара, банките, дружествата за бързи кредити и лизинг и Агенцията по вписванията, че няма непосредствен риск за да плащаме чужди кредити или да ни продадат имота е ТОЛКОВА ДЕБЕЕЕЛА ЛЪЖА, че е те надува смях, ама не може да се посмееш, щото си е за плач...
41
0
 
16
 
! Отговори
офшорски преди 4 години
Да ама утре като ми изтеглят милионите от офшорката кой ще ме компенсира? ???? А ако ми вземат асансьора и терасата с манголията? ???? Питам сега ????? Някой да ми даде съвет!!!!!!!