МБАЛ "Света София" с кампания за безплатно изследване на хепатит С

Тестовете са безболезнени и ще се провеждат до 31 август
Обновена: 31 юли 2019 08:44 | 30 юли 2019 21:56, Красимир Ангелов
9

Около 70 000 хиляди души са инфектирани с Хепатит С, а 69 хиляди от тях не знаят. Заради тази статистика МБАЛ "Света София" стартира кампания за безплатно изследване на вируса, която ще продължи до 31 август. Тестовете се провеждат от 8:00 до 13:00 часа, като не е нужно да имате предварително записан час.

"Това са нашите скромни усилия да помогнем на пациентите. В България ние разполагаме с всички съвременни медикаменти. Пред българските гастроентеролози стои този проблем да направят така, че пациентите да имат достъп до това лечение", коментира началникът на отделението по гастроентерология в МБАЛ "Света София" д-р Светослав Саджаклиев в "Денят ON AIR".

Според него възможността хората да си направят такъв тест безплатно ще предизвика интерес, а и обществото все повече разбира, че хепатит С е сериозен проблем.

Пред Bulgaria ON AIR гастроентерологът доктор Гергана Танева обясни
, че тестът е напълно безплатен, бърз и безболезнен, а пациентите научават резултатите до края на деня.

"Заболяването протича много коварно. В началото пациентите нямат никакви оплаквания, обикновено идват при нас, когато са настъпили усложненията, а именно чернодробната цироза и рак на черния дроб", обясни д-р Танева.

Тя допълни, че заразяването с хепатит С става основно по кръвен път, може да се предаде от майката на плода, а рискова група са интервенозните наркомани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
1
 
! Отговори
Вили преди 4 години
Ха-ха-ха! Мазнейков и Мазнейковица загрижени за пациентите???? Смях, голям смях!
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе то от едно се пазиш друго те сполети,знае ли човек от какво ще си замине.Така или иначе сме за кратко на тази земя и само удължаваме агонията,която наричаме живот.
4
0
 
4
 
! Отговори
Ева преди 4 години
Голяма част от хората се заразяват по чистите болници и стоматологични кабинети.Преди 3 години си правих гастроскопия и колоноскопия в областната болница на един град.Гастроентеролога преди процедурата ме попита дали имам хепатити и подобни ,не за друго ,а просто да знаят дали да стерилизират след мен!!!УБИЙЦИ!!!
3
1
 
2
 
! Отговори
ff преди 4 години
Болницата на Мазнейкови-самаряни...ха.ха
2
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
да не мислите че са загрижени за вашето здраве нищо безплатно няма търсят клиенти ако отгрият болен лечението е доста скъпичко доколкото знам
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, ако нямаш, ще ти слагат ли.То така от утре ще вземат и болни да лекуват, моля ти се!?